Entrades
Comença el 2 CIPE!!
3 de juny de 2008
0
, , , ,

Avui ha començat la fase online del II Congrés Internacional de la Publicació Electrònica
(2 CIPE). He de confesar que em fa una especial il.lusió que la maquinària ja estigui en marxa.
Fa exactament deu anys se celebrava el I CIPE, dirigit per Luis Ángel Fernández Hermana i coordinat per mi. Una dècada més tard, ell i jo seguim en el terreny de la comunicació digital i hem estat testimonis d’una evolució enorme dels continguts a Internet. Potser ja va sent hora de seure’s a debatre de nou, de mirar enrera a veure què ha passat, de mirar endavant i imaginar què passarà a la Xarxa.

Com és i com serà la comunicació digital en els propers anys? Quins nous formats de publicació sorgiran? Blogs, podcasts, videocasts, televisió per internet, què més veurem? Existiran les programacions de televisió encara o seran a demanda dels usuaris? Llegirem en paper o tindrem un llibre digital a les nostres mans?

Des d’avui i fins a l’octubre es pot debatre sobre tots aquests temes al 2 CIPE. Les conclusions d’aquesta discussió oberta a internet es presentaran a l’octubre al Citilab de Cornellà.

El 2 CIPE ha començat la seva fase “online” avui a internet. Des del seu web, i durant quatre mesos, professionals, experts i persones interessades en la matèria poden participar, de manera gratuïta, en les discussions sobre Web 2.0, periodisme, comunicació digital, publicacions electròniques, drets d’autor, blogs i podcasts, treball en xarxa, la ciència pels ciutadans, publicitat a internet o TV/IP entre altres temàtiques.

El II CIPE està adreçat a totes aquelles persones que d’una manera o d’una altra estan relacionades amb la publicació electrònica: creadors de continguts, sigui quina sigui la seva especialitat: periodistes, artistes digitals, científics, bloguers…; creadors i usuaris d’eines de publicació; empreses; gestors; administracions; centres d’investigació; universitats; ONG i organitzacions de tota mena. També, per la creixent importància dels continguts audiovisuals “online”, són protagonistes tots aquells que en qualsevol dels seus vessants intervenen en les noves formes de televisió digital i en la generació i la transmissió de continguts.

Un equip de tretze experts moderarà els tres seminaris i deu tallers dedicats a les diferents temàtiques. El debat que resulti de cada discussió serà resumit periòdicament perquè tothom que s’incorpori al llarg d’aquests mesos pugui estar al dia de tot el que s’ha parlat. La tasca dels moderadors experts estarà reforçada amb material procedent de la xarxa (documents, enllaços a webs relacionats, vídeos, blogs, gravacions d’àudio, etc.) per complementar el debat. Les conclusions d’aquesta part del congrés “online” es presentaran els dies 17, 18 i 19 d’octubre al Citilab de Cornellà (Barcelona).

Revisió una dècada més tard

El II CIPE recull el testimoni del I Congrés Internacional de la Publicació Electrònica, organitzat pel Grup de Periodistes Digitals, el maig de 1998 a Barcelona. Llavors van participar-hi més de 400 persones i un centenar de ponents d’arreu del món van presentar les conclusions en la fase presencial.

Coincidint amb el desè aniversari d’aquella cita de referència en el món del periodisme i les publicacions a internet, s’organitza aquest segon congrés, concebut com una pausa per a la reflexió. “Ara tenim una altra oportunitat per sacsejar la realitat actual de la xarxa i establir noves bases en la professió després de 10 anys”, diu Sílvia Llombart, la directora del II CIPE.

L’equip organitzador està format per bona part dels periodistes que van fer possible el primer congrés, ajudat de nou pel Grup de Periodistes Digitals i per desenes d’entitats i mitjans de comunicació relacionats amb les temàtiques a debat. S’ha creat un canal a Youtube, amb gravacions d’algunes de les persones que formen el comité organitzador, entre les quals em trobo. Aquí deixo les paraules de Sílvia Llombart.

Per participar-hi només cal registrar-se, gratuïtament, i seguir la dinàmica del grup d’interès. El II CIPE té tres llengües: català, castellà i anglès per donar cabuda a tothom. La plataforma de debat virtual disposa d’un traductor automàtic que permet la intervenció en qualsevol d’aquests idiomes.

About author

admin

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *