Entrades
L’ús de la web 2.0
15 de Febrer de 2009
0
, , , ,

Fa uns mesos Sant Feliu On Line em va demar si volia participar a la I Jornada Virtual que vol ser “un àgora virtual d’intercanvi i aprenentatge sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació”.

Em van demanar que fes un vídeo, d’uns cinc minuts, reflexionant sobre l’impacte de la Web 2.0 a partir de tres preguntes:

  1. Quins nous escenaris socials sorgeixen de l’aplicació de les TIC i l’ús de la Web 2.0?
  2. Què poden aportar aquests nous escenaris?
  3. Cap a quina direcció anem?

El vídeo, finalment, me’l va enregistrar Jolines Produccions, que han col.laborat en altres ocasions amb Sant Feliu On Line. En ell dono resposta a aquestes tres preguntes.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4fC3uaH6Qck&hl=es&fs=1]

També pots llegir el que vaig dir….

I des d’aquí, pots escoltar a les gairebé 20 persones que han aportat la seva opinió al respecte.

***************************************************

* Quins nous escenaris socials sorgeixen de l’aplicació de les TIC i l’ús de la Web 2.0?

Estem en un moment en que ja hem descobert molt del potencial que tenen les TIC i la gran ajuda que poden ser en el terreny social. A partir d’aquest descobriment han aparegut nous escenaris a on entrar en contacte amb les TIC, com ara els més de 6.000 telecentres dispersos per tot el territori espanyol. Fora de les nostres fronteres, aquests centres dotats de tecnologia però també d’un personal que guia en el seu ús, proliferen igualment per tot el planeta i donen connexió a milions de persones de països pobres que surten de les seves precàries realitats i aconsegueixen provocar canvis socials en els seus entorns.

Hem vist exemples per comunicar-se després d’una gran catàstrofe natural com ara el tsunami del 2004, o per avisar a una població de Honduras davant de la crescuda d’un riu de com salvar les seves collites o escapar de la zona, etc. Ho vam veure fa anys, en mobilitzacions polítiques en Seattle al 1999, i més recentment al 2004, a Espanya per demanar un canvi de govern.
A les ciutats, surten noves idees constantment com ara els laboratoris digitals, que venen a ser la unió d’un telecentre amb un viver d’empreses innovadores i un gran espai de convencions i congressos per reflexionar sobre l’ús de les tecnologies en l’àmbit social. Un exemple és el Citilab de Cornellà, inaugurat al 2007. I sortiran encara més escenaris perquè els ciutadans s’estant fent seves les TIC.

* Què poden aportar aquests nous escenaris?
El que poden aportar ja s’ha vist en els resultats d’aquests exemples esmentats. Tot i que sospito que, ni de lluny, som capaços ara, al 2008 i després de gairebé 15 anys d’ús d’Internet, d’imaginar el que podran aportar aquests nous escenaris ‘tecnosocials’ en el futur.
D’altra banda, s’ha d’esmentar el retard que els governs, en general, i les administracions públiques porten en l’aplicació de les TIC, tant en les seves funcions com en la relació que mantenen amb els ciutadans. I si aquest retard ja és patent, es fàcil imaginar la falta d’oportunitats que ens resten en no concedir subvencions o ajudar d’alguna manera a que aflorin idees innovadores entorn als usos socials de les TIC.

* Cap a quina direcció anem?

Cal entrar de ple en el terreny educatiu ( és bàsica la formació del professorat en TIC), el professional (potenciar el teletreball), polític (més comunicació amb la ciutadania, l’e-government de veritat), artístic-creatiu (més ajudes per potenciar aquest sector), arquitectònic (les nostres cases han de facilitar-nos la vida i oferir possibilitats perquè vivim amb les TIC), potenciar el software lliure, la investigació per traspassar els vells models econòmics als nous temps (com ara les editorials, la indústria musical i audiovisual), etc.
Queda molt per fer encara, però tot sembla que va més lent del que era de preveure. A vegades em qüestiono si les administracions assimilen aquests nous coneixements a la mateixa velocitat que la ciutadania. Qui va per endavant?

Internet està donant poder als ciutadans. La xarxa és una economia de l’abundància, no té límits i les eines per a organitzar-se són molt poderoses. Facebook, MySpace, Twitter, blogs, wikis, etc. Ara la gent s’organitza sense diners i això impactarà el futur. Crec que estem sent testimonis d’una revolució tecnològica, tot i que no som capaços de veure-la amb la perspectiva suficient. I això tindrà repercussions en l’àmbit social, sense dubte. Els llocs a on trobarem la informació per resoldre els problemes tindran menys control de les forces polítiques i dels mitjans tradicionals, i més de les persones i de les tecnologies que els hagin ajudat a aconseguir-la. Estem parlant d’un món completament diferent al que coneixem actualment.

About author

admin

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *