Entrades
Això de l’educació digital … (II)
26 de setembre de 2009
0
, , , , , ,

Agraeixo moltíssim els comentaris que m’heu fet en aquests darrers dies sobre els dubtes que vaig plantejar al Pla de Digitalització de les escoles a Catalunya. Estic coneixent molt de tot el recorregut que hi ha fet en el terreny de les TAC (Tècniques per l’Aprenentatge Col.lectiu) a Catalunya.1253526964221

El dilluns 21 de setembre vam publicar al 3cat24 l’opinió de la Rosa Cañadell, portaveu del sindicat de l’ensenyament USTEC-STEs. El titular era: “La mesura dels portàtils a l’aula és del tot precipitada”. El seu comentari posa en dubte molt del que hem comentat ja en l’anterior escrit sobre el Pla 1X1 dels ordinadors a les escoles.

Entre d’altres coses, diu que “no hi ha hagut la formació necessària al professorat per a aquesta nova manera d’utilitzar les noves tecnologies. Tampoc hi ha hagut temps suficient per preparar els materials digitals adients”.

I d1253714949567imecres 23 es va publicar la visió del president de la FaPaC (Associacions de Mares i Pares d’alumnes), Walter Garcia-Fontes. Ell diu: “Ordinadors personals a les aules. Una prioritat?”.

Comenta que “el professorat, en general, encara no està preparat, ni hi ha material didàctic suficient i de qualitat per aprofitar totes les oportunitats”.  Planteja els efectes que tindrà en els nens la lectura perllongada a les pantalles.”També hi ha dubtes sobre si totes les famílies podran controlar que els ordinadors personals s’utilitzin únicament per fins educatius, per més programari de control que se’ls posi. A més, un control extern dels ordinadors -tot i amb consentiment familiar- introdueix molts interrogants pel que fa a la intimitat personal”.

Com us vaig dir, vull seguir tirant del fil però tinc la sensació que mentre més tiro i parlo amb persones implicades o que han de dir alguna cosa al respecte… es lia més la troca.

Pregunta: Si hi ha una opinió generalitzada per part de diferents sectors (professors, pares i mares, editorials de llibres, etc.) de descontent amb aquest programa que Ensenyament ha implantat, per què no es fa un front comú i s’eviten mals majors?

A mida que cerco informació a internet sobre tot les TAC trobo nombrosos exemples i pioners que fan més d’una dècada que investiguen per fer de l’educació del futur un bé profitós.

Segona pregunta: Per què ens queixem sempre del mateix? És a dir, de picar pedra des de zero quan s’ha d’engegar un macro projecte (com el que ens ocupa) en comptes de picar a la porta del costat i veure què hi ha de vàlid de tot el fet fins a la data?

I una més: Per què no aprenem mai dels nostres errors? En definitiva, és l’educació dels petits i els diners de tothom el que està en joc.

Potser sóc massa ingenua. Ho deixo aquí. Espero continuar amb vosaltres aquest interessant debat.

pd: Per cert, la propera setmana el 3cat24 publicarà una entrevista amb el director de Digital Text, Hèctor Garcia. DT és la principal editorial, per ara, que està servint llibres digitals a les escoles que han començat enguany amb el Pla 1×1.

Salutacions!

Pd: Llegir també “Això de l’educació digital (I)”

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

 • […] This post was Twitted by Kpeiro […]

 • Carme Barba ha dit:

  Hola Karma
  És una llàstima que en el món de l’ Educació hi hagi tants interessos que sovint no van en la mateixa direcció, però l’educació és un tema massa seriós perquè es tinguin tan poc en compte les opinions dels veritables experts que són els mestres, no tots els mestres però sí un gran nombre (molts més que els que alguns voldrien)
  Et recomano aquesta entrevista del diari Regió 7 a Ramon Barlam.

  http://www.regio7.cat/manresa/2009/09/26/lus-dels-llibres-digitals-aules-no-innovacio-negoci-editorial/47047.html
  seguirem col.laborant
  Carme

 • Karma ha dit:

  Molt interessant la recomanació.

  Però insisteixo… si sou tants els que esteu dient el mateix… no es pot fer alguna cosa per aturar aquest sarao, negoci o desgavell educatiu?

  gràcies, Carme.

 • Ramon Barlam ha dit:

  Karma,

  És una gran alegria veure que des de la professió periodística hi ha algú que està entrant a fons en tota aquesta història. La majoria dels mitjans s’ha limitat a reproduir les notes de premsa, sense anar més enllà. Gràcies per ser persistent i crítica ! Ens caldria reviure l’època de la República, en la que la qualitat de l’educació era ralment una cosa important. Tots (també el nostre col·lectiu) ha d’exercir la seva part de responsabilitat per aixecar una escola que ha tocat fons.

  Ànims i endavant !

 • Carme Barba ha dit:

  Karma
  Sí que som més del que sembla però tenim molt poc accés als mitjans de comunicació tradicionals , ja em diràs si en entrevistes, debats o tertulies , tant en premsa, ràdio com televisió hi ha gaire veus de mestres, dels de debò, dels que són cada dia a la trinxera com diu en Ramon Barlam.
  Els sindicats defensen molt legitimament els drets laborals dels seus afiliats. Les associacions de pares allò que ells creuen millor pels seus fills i prioritzen segons les informacions que tenen que no són encara les més innovadores, serioses i contrastades que circulen per Internet, aquest mitjà que és molt poderós, com tu dius, certament, però que encara no ho és en aquest país per a la majoria de pares i mares.

  Som temps de crisi i la industria editorial de llibres de text és molt potent i naturalment defensa els seus interessos

  Des del mateix Departament d’ Educació se’n van anorris plans força ben dissenyats com el recent PLA TAC que es va publicar gairebé el mateix dia que l’altre i que en bona part quedarà ajornat esperant temps millors

  http://www.xtec.cat/recursos/tac/platac.pdf

  Deia l’ Anna Pérez a la seva Bitacola
  http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic/educacio_escola_i_debat/2009/09/13/ladministraci_que_no_estimava_els_mestres
  que aquesta administració no estima els seus mestres , a vegades penso i que Deu em perdoni que vivim en una societat que no estima els seus nens. Un país que no creu en ell mateix, que no creu en la Societat de la Informació i el Coneixement.
  Carme

 • […] Això de l’educació digital … (II) […]

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *