Ntrevistes
M. Arias: “Un alcoholímetre connectat a un mòbil pot evitar morts a la carretera”
19 de Febrer de 2010
0
, , , ,

Suècia és un dels països europeus més amoïnats per les morts a la carretera a causa del consum d’alcohol. Tant és així, que al setembre de l’any passat es va fer a Estocolm el primer congrés dedicat a tractar el problema de l’alcohol i la salut.

El 3cat24 ha parlat amb Miguel Arias, director de l’empresa sueca Alcosystems, que presenta al Mobile World Congress una solució mòbil i pràctica per mesurar la quantitat d’alcohol a la sang.

————————————————————————————————————–

P. Un alcoholímetre connectat a un mòbil i a una pàgina web? Per a què serveix?
A Suècia, l’alcohol és una de les principals causes de mortalitat a les carreteres. Quan la policia deté una persona per conduir beguda, ha d’acceptar passar per un període de desintoxicació. Durant un període de tres a sis mesos, ha d’anar tres vegades al dia a un centre a bufar a un alcoholímetre per tenir-lo controlat. Això trenca totalment la vida personal i professional d’algú, a més del cost que té per al govern.P. De quants diners parlem?
Cada visita costa cent euros, i per persona se’n fan tres diàries durant mesos. Calcula!P. I quina solució proposen?
Hem creat un alcoholímetre, anomenat IBAC (Internet Blood Alcohol Contents), que es comunica amb el mòbil mitjançant la tecnologia Bluetooh i una pàgina web. D’aquesta manera, qualsevol persona es pot fer la prova en qualsevol lloc i hora. Els resultats s’envien des del seu mòbil al web de l’hospital que porta el seu historial.

P. Posi’m un altre exemple d’utilitat
És una bona eina perquè les empreses controlin si els seus transportistes o conductors han begut o no durant les hores de servei.

P. Vol dir que el transportista si ha begut es farà la prova?
A Suècia les coses funcionen així. Si no ho fa, li surt una alarma al mòbil i un missatge que l’avisa que està obligat a bufar l’alcoholímetre. El resultat va a parar a una pàgina web, controlada per l’empresa del treballador.

P. Ho estan comercialitzant al públic?
No encara. A partir de l’estiu. Ara tenim dos grans clients: un, e l govern suec pels tractaments de desintoxicació de persones amb problemes d’alcoholèmia, i l’altre, una empresa privada d’ambulàncies. Per llei, els conductors d’aquests serveis no poden consumir gens d’alcohol vuit hores abans d’agafar el vehicle. El nostre sistema permet programar el mòbil i enviar un missatge perquè deixi de beure alcohol en el temps establert.

P. Els suecs tenen habitualment un alcoholímetre al cotxe i es fan les proves sovint?
Sí, se n’estan comercialitzant de molts tipus. La diferència amb aquest d’Alcosystems és que tots van connectats al cotxe i, si el resultat dóna positiu, el cotxe no s’engega. És una mesura de prevenció.

P. A Espanya es va presentar fa un parell d’anys un aparell anomenat Alkolock que és semblant
Sí, però no és un bon invent perquè la tecnologia també falla. I si tu no estàs begut, et quedes sense cotxe. Aquest és el motiu pel qual les ambulàncies volen el nostre alcoholímetre, que funciona amb GPS.

P. I què em costarà? Necessito un mòbil especial per connectar-lo i que transmeti les dades?
L’aparell et costarà uns cent euros i l’aplicació s’adapta a qualsevol dels nous models de mòbils que funcionen actualment al mercat. La pàgina web la preparem nosaltres segons l’empresa, si és un govern, institució pública o un particular.

P. I quina informació emmagatzema aquest web?
Tots els resultats de les proves. Hi ha un perfil on s’acumulen les hores, el pes de la persona, el tipus de dieta, etc. Segons totes aquestes variables, i a través d’algoritmes, es pot saber si l’alcohol resta més o menys temps a la sang.

P. Penso en la privacitat de les dades personals…
Aquest tema el tenim resolt perquè tota la informació està encriptada.

P. Quina tecnologia fa servir l’IBAC?
Es diu Fuel Cell i és el més segur que hi ha en el mercat per mesurar l’alcohol. És la mateixa que fa servir la policia de Suècia.

//

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-11-24 a les 19.15.39

Renata Ávila: «L’Internet de la creació ha desaparegut. Ara tenim el de la vigilància i el control»

Una entrevista amb l’especialista en drets human...

Llegir més

Jordi Pons: «Algú ha d'explicar que no tornarem a tenir un altre Killian Jornet en 50 anys»

(Entrevista publicada a NacióDigital l’1/1/...

Llegir més

Susan Etlinger: «El Big Data en mans de Trump és un perill»

(Entrevista publicada a NacióDigital el 27/11/201...

Llegir més

There are 0 comments

 • &rea ha dit:

  Com es sap que la persona que s’està fent la prova és qui l’ha de fer? A Suècia són bastant sincers i no se’ls acudiria enganyar a ningú, però si això s’implanta en altres països… està controlat això?
  Si això té solució, em sembla un gran invent i amb molt de futur!!!!

 • Karma ha dit:

  Hola &rea: Aquesta mateixa pregunta va fer un lector del 3cat24 quan vaig publicar la notícia. La veritat és que a mi no se m’havia acudit quan l’estava entrevistant. Però vaig tenir temps de preguntar-li al director d’Alcosystems el que dius i em va respondre això: “”La majoria dels mòbils de tercera generació porten incorporada una càmera, que es connecta quan la persona fa la prova a l’alcoholímetre. Es fa servir tecnologia livestream i és possible (sempre que l’empresa o el particular ho desitgin) incorporar un sistema de detecció de empremta del dit a l’aparell. Però en la majoria dels casos és suficient que l’empresa enviï una sèrie de missatges a l’atzar demanant a l’usuari que introdueixi un codi i bufi les vegades que sigui necessari”.

  O sigui, que ja veus… sembla un molt bon invent. Ara que se’m fa estrany pensar en portar un alcoholímetre al cotxe. No és millor no beure si has de conduir? 😉

  Salutacions

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *