Ntrevistes
A. Andersdotter: “Si no estàs content amb la política, fes alguna cosa per canviar-la”
1 de Març de 2010
2
, , , , , ,

En breu, l’Amelia Andersdotter serà la diputada més jove que es passejarà pel Parlament Europeu. I només té 22 anys.

Representa el Partit Pirata, la tercera força política a Suècia, que s’ha guanyat un lloc a l’Eurocambra.

Eliminar les patents, canviar l’actual legislació en drets d’autor i vetllar per la informació dels ciutadans són els punts forts del seu programa.

Va ser convidada a parlar a les Jornades Blocs&Clubs que organitza Horitzó TV i la vaig entrevistar pel 3cat24.

Qui és Amelia Andersdotter?
Una jove sueca de 22 anys, que treballa al Parlament Europeu a Brussel·les com a membre del Partit Pirata.

Un partit que es va crear el 2006, oi?
Sí, al gener d’aquell any. Jo em vaig afiliar a l’abril. Però amb l’organització estic treballant des del 2007, tant en dinàmiques per a joves com per assumptes internacionals, en l’àmbit nacional. Per exemple, tractats comercials, mercantils i legislació europea.

I com era la teva vida abans d’entrar en la política?
Era estudiant. Vaig fer Matemàtiques a la Universitat de Lund al 2006, alguns estudis d’espanyol i vaig començar econòmiques. També vaig treballar a la ràdio de Lund, en un programa per a públic jove.

Quina és la teva tasca diària al Parlament Europeu?
Em dedico a investigar assumptes polítics, parlo amb moltes persones de diferents països diàriament per esbrinar quines són les tasques principals del Parlament Europeu i llegeixo moltes normatives.

En breu seràs l’eurodiputada més jove, oi?
Sí. El Partit Pirata és la tercera força política de Suècia en nombre d’afiliats. Durant les eleccions al Parlament Europeu de l’any passat, vam aconseguir dos escons, un per a Christian Engström, que té 50 anys, i l’altre per a mi. Quan acabi el procés de ratificació- que ampliarà en 18 membres més el Parlament Europeu- entraré jo. Com a molt tard a finals d’agost.

De quina manera resumiries els objectius principals que defensa el teu partit?
El nostre programa persegueix el bon manteniment de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Disculpa, pots ser més explícita?
Doncs tot el que fem cada dia a la nostra vida amb la informació mitjançant internet, des de parlar amb els nostres pares per la xarxa fins a enviar correus electrònics, deixar les nostres dades en algun servei comercial, els nostres moviments com a individus, etc. El Partit Pirata persegueix, a més, reformar les actuals lleis de propietat intel·lectual i industrial, l’eliminació de les patents, promoure el copyleft i els sistemes operatius lliures com GNU/Linux.

No creus que és un programa únicament per a joves que es mouen per internet?
El control de la nostra informació toca molts sectors de la vida quotidiana de la gent. Tenim informàtica als nostres cotxes, les xarxes d’energia i electricitat, a les cuines, escoles, empreses, els centres comercials, a tot arreu. Estem a la societat de la informació i hauríem de discutir més sobre la manera en què estem vivint aquesta revolució.

I si no ho fem?
Actualment, resulta molt difícil controlar totes les dades personals que emetem diàriament com a ciutadans i consumidors. Algunes empreses o persones poden saber més de tu i de mi que nosaltres dues juntes. Això és un desequilibri. I la informació és poder, recorda.

És impossible tenir controlat tot el nostre rastre.
Moltes vegades és un avantatge per al consumidor, per exemple, a les botigues. Les targetes de clients t’ofereixen ofertes i t’anuncien els productes nous que t’interessen. Tu vols rebre aquesta informació. Però hauria d’existir l’opció de ser un consumidor anònim i controlar les dades personals.

Entrem en les propostes de programa. Voleu eliminar les patents. Explica els arguments.
L’actual sistema de patents no és gaire útil i per això s’haurien d’eliminar. Per exemple, les patents causen molt patiment al Tercer Món per part de les indústries farmacètiques. El tema és molt complex, però per simplificar-lo es podria dir que consisteix a registrar alguna cosa (una planta, una molècula, una idea, una invenció, etcètera) de manera que ningú més la pugui fer servir sense el seu permís. I cada cop es poden patentar més coses. La protecció és molt forta i en el pitjor dels casos has d’esperar 20 anys perquè sigui de domini públic. Però tot i així, la informació que està a l’abast del ciutadà no és gaire útil perquè està escrita en un llenguatge poc comprensible.

Un dels temes estrella del programa del Partit Pirata és el conflictiu debat sobre els drets d’autor. Quina és la vostra proposta?
Volem canviar l’actual llei del copyright europeu, que diu que una obra passa a domini públic al cap de 70 anys de la mort de l’autor. Volem reduir aquest temps a cinc anys. I no volem més sancions per les transaccions de fitxers. Advoquem per una infraestructura de la informació oberta per compartir la cultura.

I què passa amb les organitzacions que protegeixen actualment els drets d’autor, com la SGAE a Espanya o similars a la resta de països?
Crec que cada vegada hi ha més polítics que estan canviant la seva visió sobre com defensar la propietat intel·lectual. I entenen que intercanviar informació, música i pel·lícules entre particulars és cultura, i l’intercanvi d’experiències culturals és una cosa natural pels éssers humans.

Està al cas del que ha passat a Espanya, a principis d’aquest any, amb la llei de l’economia sostenible sobre la propietat intel·lectual?
Sí, n’estic al cas, segueixo les pàgines de Red S@stenible. Vam veure com la ciutadania va reaccionar a través d’internet i va manifestar el seu malestar.
En primer lloc, cal dir que amb aquesta mesura el govern espanyol va ser deshonest. I és un perjudici per a tothom. Entre el 50 i 60% dels espanyols fan servir internet diàriament, és a dir, que la seva vida passa per la xarxa. Es van sentir frustrats per la manera com es va presentar aquesta llei, que no és precisament sobre els drets de la propietat intel·lectual. I això pot tenir efectes molt negatius sobre el funcionament d’internet.

La política passa per moments baixos de credibilitat, la crisi mundial no ajuda gaire i l’abstenció va en augment. Tu ets una política molt jove. Quina recepta tens per canviar aquesta tendència?
L’abstenció a Suècia també és cada cop més elevada i no hi ha gaires joves que militin en un partit polític. Però si estàs descontent amb la situació del teu país, hauries de fer alguna cosa, no? Si vols que canviïn les polítiques, l’única cosa que pots fer és assegurar-te que canvien. I és el que jo vull fer, canviar el món.

No et sembla un objectiu molt gran voler canviar el món?
Sí, molt gran però no impossible. Sola no podria fer-ho, però ja som ja 45.000 membres afiliats al Partit Pirata. I junts sí que podem canviar-lo.

Et veus un exemple a seguir, perquè ets una persona jove i dona ficada en la política europea?
A la gent del Parlament li resulta molt interessant comptar amb l’opinió d’algú tan jove com jo. I això està bé. Respecte a ser un exemple, si creus que la societat ha de canviar fes alguna cosa. El gran problema amb el descontent general és que tothom espera que l’Estat o algú altre faci el que ells no fan. La societat som tots.

El Parlament Europeu queda molt lluny de la ciutadania. Com acostar-lo?
Una de les parts més importants és que cada membre del Parlament comuniqui als seus electors la tasca que fa. La Unió Europea produeix tones d’informació i una de les maneres perquè la gent pugui optar per una nova manera de fer política és que la gent pugui accedir-hi. Actualment no és del tot possible. Hauria de ser més transparent.

I les decisions ens afecten a tots…
Exacte, fins i tot en un àmbit molt local. Però els informes que es produeixen són molt tècnics i s’hauria de millorar. Però també falta interès per part de la gent. M’hi jugo el que vulguis que la majoria d’espanyols no saben quins són els seus representants al Parlament Europeu. Jo, com a sueca, m’he informat i em preocupo per saber de què estan discutint les comissions que em representen.

Quines són les lleis que s’estan discutint ara al Parlament Europeu respecte a la informació?
Moltes. Com he dit al començament, la informació la tenim a tot arreu i cada normativa nova inclou un aspecte a seguir per veure si defensen bé els drets dels ciutadans. Una d’elles és l’ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), un tractat mercantil per protegir el copyright.

Creus que internet pot canviar la manera en què es fa política i que els ciutadans poder estar més propers de qui els governen?
Ja està passant. Aquí teniu l’Associació d’Internautes i també Red Sostenible, a més de grups d’activistes que estan vetllant pels drets dels ciutadans a la xarxa.

Sí, però són una minoria els que protesten…
Això ha passat fins ara. Veurem que aquesta mena de moviments pel descontent dels nostres drets anirà en augment i la xarxa serà la manera de vehiculitzar-los. A Espanya teniu una experiència de 40 anys de dictadura i això marca per no permetre que ningú més us faci tancar la boca.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-11-24 a les 19.15.39

Renata Ávila: «L’Internet de la creació ha desaparegut. Ara tenim el de la vigilància i el control»

Una entrevista amb l’especialista en drets human...

Llegir més

Jordi Pons: «Algú ha d'explicar que no tornarem a tenir un altre Killian Jornet en 50 anys»

(Entrevista publicada a NacióDigital l’1/1/...

Llegir més

Susan Etlinger: «El Big Data en mans de Trump és un perill»

(Entrevista publicada a NacióDigital el 27/11/201...

Llegir més

There are 2 comments

  • lize ha dit:

    Me ha gustado mucha esta entrevista a Amelia Andersdotter, porque durante su conferencia en Blocs&Clubs todo se quedó un poco en el aire, no había preguntas del público, igual porque la conferencia era en inglés, no sé..

  • […] ese poder que me comentaba hace un par de años la diputada más joven del Parlamento Europeo, Amelia Andersdotter, con tan sólo 22 años y que representa al Partido Pirata. Cuando la entrevisté, me recordó que ‘la información es poder’ y que ésta tenía […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *