Entrades
Allau de participació
9 de març de 2010
0
, , , , , ,

La gran nevada que ha deixat a Catalunya blanca en només 24 hores ha estat un bon experiment per comprovar fins a on pot arribar la participació dels lectors a un mitjà digital. Suposo que cada Community Manager tindrà les seves anècdotes i experiències a explicar però com em dedico, des de fa més de dos anys, al 3cat24 vull deixar aquí unes reflexions breus al respecte.

Mai fins a la data haviem tingut tal allau de participació. Els números són: més de 3.000 fotos rebudes a ElMeu3cat24 en menys de 48 hores. Moltes d’elles divertidíssimes, altres de sorpresa. Uns 200 vídeos; la gran majoria molt il.lustratius sobre els fets que passaven en un lloc concret. Algun divertit com gent esquiant en mig de la ciutat. I  textos, sobretot queixes demanant que no s’oblidin del personal dels hospitals que han quedat aïllats, d’algun poble allunyat de muntanya que necessita ajuda per treure neu o les peripècies per arribar ahir dilluns a casa a dormir.

Durant el dia d’avui he estat donant-li voltes del motiu de tanta participació. És cert que el tema meteorològic apassiona als catalans, també ho és que els nostres lectors són molt aficionats i, de normal, rebem moltes imatges de qualsevol fenomen: pluges, ventades, cels ennuvolats, arcs de sant martí, tempestes, postes de sol,  i un llarg etcètera. Però per què en aquesta ocasió s’han registrat centenars d’usuaris en només unes hores i per què tanta necessitat de compartir?

Una explicació molt raonable podria ser perquè els TN Migidia i Vespre de TV3 s’han fet ressó dels vídeos dels nostres lectors i han fet muntatge de fotografies. Però només ha estat una selecció molt petita perquè obviament l’espai televisiu no dóna per mostrar tal quantitat de testimonis.

Una altra explicació, aquesta més sociològica, podria ser perquè la gent davant de la desgràcia (quedar-se aïllats, atrapats al tren o als cotxes) ho vol compartir amb la resta del món. O perquè davant de l’alegria de viure un fet tan inusual es volen manifestar amb nom i cognoms (molts han enviat ninots de neu, nens jugant, el pati de casa, els carrers dels seus municipis, etc.).

I aquí va la última de les meves reflexions. Cada cop tenim més mòbils capaços de fer fotos i vídeos i enviar-los a l’instant a una web o xarxa social.  I estem cada cop més ficats a Facebook i Twitter, per ara. El sentiment de compartir el tenim a flor de pell:  ‘els que em coneixen han de saber de mi, s’han  d’assabentar del què m’ha passat’. I ara ho podem fer sense haver de connectar l’ordinador a casa o a la feina. Només amb un Smartphone, sigui de la marca que sigui. I aquest va amb nosaltres a qualsevol lloc.

No descobreixo la sopa d’all amb cap d’aquestes reflexions però em venia de gust deixar-les per escrit.

Fins a la propera!

****************

Foto 1: Prenent la fresca a Rellinars (autor: enric.palau)

Foto 2: Neu a la platja (autor: MartinGallego)

Foto 3: Snowbicing (autor: cserradell)

Foto 4: Sr. Boada, no em deixis aquí (autor: resagae)

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

  • […] fet una ullada a la xarxa per arribar a la informació que els ciutadans podien donar. Per exemple, el 3cat24 va recopilar, en només 48 hores, més de 3.000 fotos d’usuaris i gairebé 200 vídeos explicant la nevada […]

  • […] presentar el seu nou llibre: ‘Todo va a cambiar’. Havia vingut abans, just el dia de la gran nevada a Catalunya i es va susprendre l’acte. En aquest segon intent, el volcà islandès tenia tots els […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *