Entrades
Una comunitat de 35 mil lectors!
28 de desembre de 2010
3
, , , , , ,

Feia molt de temps que no parlava de El Meu 3cat24, l’espai de participació del 3cat24, la web de notícies de TV3 i Catalunya Ràdio.

Sóc la responsable de dinamitzar El Meu3cat24 i la meva tasca consisteix en crear una comunitat de lectors que diàriament ens informin, a escala local, del que està passant en el seu entorn.

Aquesta setmana m’he posat a fer números de tots els usuaris registrats, de la quantitat de notícies que haviem rebut només al 2010 i a comparar-les con les d’anys anteriors. Personalment estic molt satisfeta perquè seguim creixent de manera exponencial.

La tasca que fem a diari al departament de Participació del 3cat24, gairebé de formigueta i personalitzada amb cadascú dels lectors que ens segueixen, dóna resultats.

L’ús de les eines 2.0 que es troben per Internet ha fet dels lectors del 3cat24 una comunitat de periodistes ciutadans molt activa, que creix de manera imparable. Durant el 2010, els usuaris han enviat més de 14.000 notícies.

Us deixo un petit tast del més destacat dels darrers 12 mesos.

A finals del 2010, ja són més de 35.000 els lectors registrats que aporten informacions originals de caire social, polític, tecnològic, educatiu, cultural i d’oci.

“El meu 3cat24” s’ha convertit en un mitjà d’informació ciutadà i la seva portada ens transporta diàriament a llocs ben diversos: un concert de Lady Gaga, la visita del papa a Barcelona, una manifestació en contra de les nuclears, el rescat d’un escalador ferit, un incendi a Menorca o una competició de vela a l’Ampolla. Aquests són només els títols d’algunes de les notícies més vistes a “El meu3cat24” durant aquest 2010. En total han estat 13.016 fotos, 650 vídeos, 288 textos i 120 àudios.

La participació ha arribat a cotes molt altes, sobretot en moments d’actualitat generalitzada com la nevada del 8 de març. En només 48 hores vam rebre més de 3.000 fotos i 200 vídeos dels lectors informadors. Des de tots els punts de Catalunya, milers d’usuaris explicaven la seva sorpresa pel fenomen meteorològic i, a mesura que avançava la tempesta de neu, “El meu 3cat24” també es feia ressò del neguit de molts lectors per quedar-se aïllats als seus municipis. TV3 i Catalunya Ràdio van fer d’altaveus d’aquesta allau d’informació ciutadana.

Hem creat un Dipity des d’on veure les notícies dels lectors més vistes de tot l’any.

Un pas més enllà

Però els lectors del 3cat24 són internautes molt actius a la Xarxa i l’equip de Participació surt a explorar quines són les seves pàgines, per quines xarxes socials es mouen, quins són els seus blogs, com viuen a d’altres països, i quines queixes o denúncies volen formular. Després ho recollim tot en diferents seccions:

Quan els lectors informen…
És un nou espai dedicat a potenciar el periodisme ciutadà entre els usuaris d'”El meu3cat24″ més actius, amb inquietuds per l’actualitat informativa. Es pot seguir la seva producció de notícies i localització geogràfica a partir d’un Google Maps.

Catalans pel món

És el blog estrella de l’espai de participació. Des del 2008, compartim les aventures de catalans que viuen en diferents parts del món. Ells són “lectors corresponsals” i ens informen de l’actualitat internacional. A través de les seves cròniques també aprenem dels costums i de la vida en altres països.

Kiosk Jove
Ens hem obert al periodisme ciutadà més jove a través dels alumnes de 65 centres educatius, de primària i secundària, repartits per tot Catalunya. Una mirada informativa fresca del que passa als municipis catalans amb ulls juvenils.

La queixa del lector
Denúncies, queixes o protestes dels ciutadans de municipis de Catalunya que volen millorar el lloc on viuen, que no es perdi un patrimoni cultural, que es recordi el llegat històric, que s’arregli un barri degradat de la ciutat o que incrementin la recollida de brossa d’una població. Vols dir-hi la teva?

Barraques

Descobrim històries personals de gent que va viure a les barraques de Barcelona durant els anys 60 del segle passat. Com eren les escoles, els casaments, com s’aconseguia el subministrament d’aigua i llum? I qui era la iaia Virgília? No et pots perdre el passat!

Cada dia un blog en català
Qui va dir alguna vegada que la blogosfera catalana era petita? Des del 2008, “El meu 3cat24” destaca diàriament un blog escrit en la nostra llengua. Oci, cultura, esports, poesia, novel·la eròtica, fotografia, música, política, economia, tecnologia, cuina, etc. La blogosfera catalana… petita? Aquest any hem donat a conèixer més de 250 bitàcoles personals. I la teva, quina és?

Podcast-FB-Twitter- xarxes…
.
I com que estem de descobriments, volem conèixer pàgines de Facebook e n català i saber quins podcasts s’enregistren en la nostra llengua. Passa per la nostra secció d’àudios i para l’orella. També som al Twitter, i ens fem seguidors teus si ens expliques coses interesants. I tu, ets a les xarxes? “El meu 3cat24” es fa fan teu.

La postal de l’estiu

La secció favorita dels lectors fotògrafs. Autèntiques postals enviades des de racons espectaculars de la geografia mundial. Durant dos mesos, “El meu 3cat24” es converteix en una gran bústia de paisatges i detalls mundans que després passen per l’estricta votació dels lectors. L’autor de la millor fotografia s’emporta una càmera digital. Vols provar sort?

I al 2011 estrenarem moltes altres seccions sorgides dels vostres comentaris, correus, Twitters, Facebooks, blogs, etc.

Qui hi ha al darrera de El Meu 3cat24?

Per últim, aquest resum no tindria cap sentit sense agrair enormement la tasca feta per la periodista Myriam Cordón (Participació del 3cat24) i pels estudiants que, durant el 2010, han passat pel 3cat24 a aprendre què és el periodisme ciutadà i com interactuar amb l’audiència d’un mitjà públic. Gràcies a la Marina Meseguer,  a la Sara Bonjoch, a la Violeta Sugranyes, al Carles Matamala i a la  Maria Folch.

Fins aviat!

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 3 comments

 • Josep Vives ha dit:

  Nosaltres fa poc que tenim un compte al 3cat24 i estem molt satisfets de l’índex de lectura d’alguna de les notícies que hi penjem. Felicitats per la iniciativa.

  http://www.3cat24.cat/pnoticies/1024SearchCGU.jsp?autor=265656

 • Sophia Blasco ha dit:

  Les eines 2.0 ens permeten aquesta participació activa!
  Molt bona feina, felicitats a totes i a tots!
  Bon Any Nou!

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *