Entrades
Com ha de ser el periodisme del segle XXI?
27 de gener de 2011
2
, , , , , ,

Amb aquesta pregunta va començar en Matthew Eltrigham la seva intervenció al Col.legi de Periodistes.

En Matthew Eltringham és un periodista veterà de la BBC que ha passat per diferents seccions. Però des de fa cinc anys es dedica a la participació i a dinamitzar la comunitat d’usuaris lligada al mitjà britànic.

Durant bona part del temps va posar exemples de com els ciutadans reaccionen als fets socials, fan servir les xarxes socials per manifestar-se, deixar constància d’un aconteixement en temps real, informar sobre el què està passant en un lloc concret o opinar sobre l’actualitat. El tsunami a Indonèsia (2004), els atemptats terroristes al metro de Londres (2005) o més recentment les protestes estudiantils a la capital britànica (2010) han demostrat que la ciutadania s’expressa a través de Google Maps, Twitter, Facebook, Flickr, AudioBoo o Ushaidi. I que els periodistes hem de recollir també tota aquesta informació en temps real.

Per a mi, el més interessant de la seva intervenció va ser les preguntes que va plantejar i que considero que se les haurien de fer tots els mitjans avui dia: Com ha de ser el periodisme del segle XXI? Com les audiències i les organitzacions dels mitjans modifiquen la seva relació?

Segons ell, bona part de la tasca del periodista del s. XXI ha de basar-se en verificar i constrastar la informació rebuda o caçada al vol per les múltiples plataformes que els ciutadans fan servir a Internet. “Cal posar-se al servei de la comunitat i oferir els criteris periodístics dels seus continguts”, va afegir en Matthew Eltringham. “El més emocionant és que quan obrim el procés de la producció informativa a la comunitat, els ciutadans són molt responsables i els resultats són increïbles”.

Eltringham també va insistir en que els periodistes d’avui hem d’estar familiaritzats amb totes les eines i xarxes socials que fan servir els ciutadans. “Han d’estar formats en la cerca d’informació a través d’elles i en la verificació d’aquesta. És un error no fer-ho“.

Pregunta: Quants periodistes de les redaccions dels principals mitjans de comunicació fan servir Twitter, Facebook, Google Maps, Quora o altres per cercar fets noticiables, verificar informació, mantenir converses amb ciutadans i publicar contingut original?

Potser la pregunta és massa complexa. La faré més simple: Quants periodistes dels mitjans actuals tenen perfil professional en alguna xarxa social i publiquen continguts regularment en elles?

Encara més simple? D’acord. Quants periodistes d’avui fan alguna cosa més a Internet que llegir webs i rebre i/o enviar correus-e?

El debat dóna per llarg. Algú s’hi apunta?

Salutacions

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 2 comments

  • Oriol López ha dit:

    Certament, la xarxa està transformant el periodisme i la comunicació en general.

  • […] Escacc: Matthew Eltringham: “La comunitat aporta valor afegit al mitjà” Ara.cat: Eltringham: “Els periodistes ja no som els propietaris de les notícies” La Vanguardia: Matthew Eltringham: “La comunidad puede influir en lo que explican los medios y en cómo lo explican” Karma Peiró: Com ha de ser el periodisme del segle XXI? […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *