Entrades
Com verificar contingut dels usuaris a les xarxes socials? #bbcsms
16 de Juny de 2011
5
, , , , ,

I després del què ha passat avui amb el famós vídeo dels violents (podeu veure les entrades 1 i 2), no em puc anar a dormir sense preguntar-me per què tots els mitjans s’han quedat impassibles davant de les imatges.

La reacció ha estat callar perquè no es podien verificar, perquè havia arribat a les redaccions de part d’un ciutadà anònim i perquè el que s’intentava demostrar no es veia (és a dir, la possible implicació dels Mossos en els aldarulls davant del Parlament de Catalunya, ahir dimecres 15 de juny).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YrWioZFDF0Y]

I caminant per la xarxa em trobo amb aquest magnífic article, publicat en el si de la trobada internacional de mitjans, el Social Media Summit, que va organitzar el BBCCollege, a mitjans de maig i a la qual vaig tenir la sort d’assistir. Recomano fer una ullada als 11 posts de resum que vaig deixar en aquest blog, amb vídeos de totes les taules rodones. I podeu seguir el #bbcsms que encara envia a diari bones perles periodístiques.

El titular de l’article que mencionava diu: “#bbcsms: BBC processes for verifying social media content”. En altres paraules, quins són els criteris de verificació de la BBC quan el contingut procedeix de les xarxes socials?

Seria bo que des dels mitjans d’aquí es tinguessin en compte perquè dies com el d’avui són una bona oportunitat per anar agafant experiència en aquesta pràctica que, em temo, serà cada cop més freqüent.

Com ho va fer Al Jazzeera, la BBC i d’altres mitjans internacionals per verificar el contingut que anunciaven i certificaven les revoltes àrabs? Davant l’allau d’informació ciutadana, també anomenat ‘Periodisme ciutadà’, es van establir criteris per donar-li crèdit o no. Necessitaven les veus que estaven explicant, encara que fossin anònimes, perquè no podien tenir corresponsals en molts llocs en conflicte.

Aquí van les recomanacions (en versió original):

Referencing locations against maps and existing images from, in particular, geo-located ones.

Working with our colleagues in BBC Arabic and BBC Monitoring to ascertain that accents and language are correct for the location.

Searching for the original source of the upload/sequences as an indicator of date.

– Examining weather reports and shadows to confirm that the conditions shown fit with the claimed date and time.

Maintaining lists of previously verified material to act as reference for colleagues covering the stories.

Checking weaponry, vehicles and licence plates against those known for the given country.

A què esperem nosaltres, des dels nostres mitjans, per definir aquests criteris?

Per arrodonir el tema, deixo (a dalt) la resposta de Mohamed Yehia, Online Editor de la BBC Arabic, quan li vaig preguntar per la importància que havien concedit a les xarxes socials durant les revoltes àrabs.

Ara sí, bona nit!


About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 5 comments

 • En aquesta cas, crec que la notícia no és allò que ens vol fer creure el vídeo –que podria ser cert, però no es prova en cap moment– sinó el fet de l’existència d’aquest vídeo, la seva difusió i el debat que ha generat. Dijous he estat bastant desconnectada dels mitjans, però no em sembla que s’hagi comentat.

 • Mònica ha dit:

  este… però vols dir que el motiu del perquè els mitjans no l’han publicat és perquè no l’han pogut verificar?
  Crec que la seva màxima, almenys en la majoria dels casos, és que si la notícia els hi ha de donar audiència, publiquen primer i verifiquen després. No? Podriem citar centenars d’exemples.
  O sigui que jo encararia la reflexió més cap a aquesta altra banda… ¿fins a on arriben els tentacles del poder que pràcticament tots els mitjans de comunicació s’apliquen la censura prèvia abans de publicar unes imatges que, si més no, posaven sobre la taula el necessari debat sobre les estratègies policials que s’utilitzen?

  • Karma ha dit:

   Mònica, motius n’hi ha molts…. què t’he de dir. Cada mitjà té els seus. Però ni que sigui per desmentir les imatges… no creus que hauriem d’haver anat darrera la pista de l’autor?

 • Mònica ha dit:

  Of course que crec que s’hauria d’haver seguit la pista!
  I t’animo a fer-ho!

  Només apuntava que si no s’ha fet no crec que sigui perquè el vídeo provés de xarxes socials, sinó perquè senzillament no volen. O perquè els pot causar problemes descobrir que el vol dir el vídeo és cert, o perquè intueixen que desmentir les imatges no els serà possible (sobre aquest cas actual no puc parlar, però jo, com Arcadi Oliveres, he vist EN PRIMERA PERSONA policies secretes exercint de “manifestants violents” en anteriors manifestacions. Per tant, em crec pràcticament a cegues el que pretén dir aquest vídeo)

  O sigui… no crec que el debat ara sigui “com verificar el contingut de les xarxes socials”, sinó, “com esquivar la censura prèvia per a exercir la funció social del periodisme”.

  En fin… tu pa’lante que “depèn de gent com tu la sort del món”, que canten aquells…

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *