Entrades
Wikileaks filtra documents secrets de les agències d’espionatge #wikileaks
5 de desembre de 2011
0
, ,
(article publicat al 324cat el 1/12/2011)

Wikileaks torna a ser notícia, en aquesta ocasió per la seva principal activitat de desvelar documents i no per les acusacions dirigides a l’activista i l

íder de l’organització, Julien Assange. Malgrat que a finals del mes d’octubre havia anunciat que suspenia la publicació de secrets oficials per falta de finançament, Wikileaks ataca de nou, senyalant amb el dit a totes aquelles companyies que han crescut a l’empara de l’11-S del 2001 i han guanyant milers de milions per any.
El passat dijous 1 de desembre, es van desvetllar 287 documents que impliquen 160 agències d’intel·ligència i serveis secrets dels països més industrialitzats en l’espionatge a empreses i particulars. El projecte s’ha donat a conèixer amb el nom “The Spy Files i, segons la nota de presentació, la filtració continuarà els propers mesos.


“Companyies de vigilància com SS8 als EUA , la italiana Hacking Team i la francesa Vupen han creat virus informàtics (troians) que entraven al ordinadors de particulars, així com als ‘smartphones’ (iPhone, Blackberries i Androids), n’enregistraven l’ús i converses. Altres, com la nord-americana Blue Coat o l’alemanya Ipoque venen eines als governs de la Xina i l’Iran per impedir que els dissidents s’organitzin on line.”
Espies geolocalitzats
Des del web de Wikileaks s’accedeix a un mapa on estan localitzades totes aquestes empreses espiades per l’organització activista. A l’apartat, “Anàlisi de la parla” figura Agnitio, una empresa amb seu a Madrid, els principals inversors de la qual són a Barcelona (Nauta Capital) i París (Elaia Partners).
El comunicat oficial destaca que als mercats ja hi ha els sistemes informàtics que poden rastrejar qualsevol usuari de xarxes socials massives com Facebook.
Wikileaks no està sola en aquesta nova croada. També hi ha la “wiki” sobre serveis d’intel·ligència Bugged Planet i l’ONG en defensa de la privacitat Privacy International, a més de sis mitjans internacionals: “ARD” a l’Alemanya, “The Bureau of Investigative Journalism” al Regne Unit, “The Hindu” a l’Índia, “L’Espresso” a Itàlia, “OWNI” a França i el “Washington Post” als EUA.
La xarxa ha respost com era d’esperar cada cop que l’organització activista fa un pas: la pàgina de “The Spy Files” s’ha difós ràpidament, especialment a través de blogs i pàgines personals. A Twitter, dins de l’etiqueta #wikileaks, també hi ha hagut espai per al pànic.

About author

admin

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

  • Tanmateix, allò que fa realment interessant aquesta activitat à s que si a l†hora de la veritat les previsions no es compleixen, no passa absolutament res.

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *