Entrades
Reporterisme a Internet #blanquerna
12 de desembre de 2011
5
, , , , ,

Fa uns mesos ens van encarregar, a @janquim i a mi, dissenyar l’assignatura de Reporterisme a Internet pel Màster Universitari en Periodisme Avançat de la Blanquerna (del 15 octubre al 2 desembre), que dirigeix Josep Lluís Micó.
La nostra proposta era deixar entre els alumnes la curiositat per les eines 2.0 que ajuden al periodista a expressar el que ha d’explicar de maneres ben diferents.
En els darrers anys, Twitter i Facebook s’han fet molt populars als mitjans i ja estan pràcticament assolides entre els professionals de la comunicació, però no són les úniques eines.

Els blogs són útils per plantejar un tema i lligar, des d’ell, moltes altres eines.
Per exemple, els mapes col·lectius  (com Google Maps, els d’Ushaidi o Target Map) permeten localitzar geogràficament uns fets; els timelines (com Dipity o Tiki Toki) van molt bé per seguir uns aconteixements històrics; Visualize.me per presentar gràficament dades o l’historial d’una persona; Vuvox per crear fotogaleries i collages amb imatges;  o Storify per condensar en un únic espai el que s’ha dit sobre una temàtica a través de les xarxes socials, YouTube i Flickr.
Però els periodistes fem servir també altres eines per organitzar la tasca prèviament i endreçar els enllaços i/o contactes recopilats en l’elaboració del reportatge. Com per exemple, les ‘Alertes’ de Google, Evernote, Prezi, Delicious o un lector de RSS com Google Reader.

I no ens podem oblidar de com busquem la informació que ens interessa. Ja no ens serveix únicament Google. Els cercadors de bona part de les eines esmentades (YouTube, Facebook, Twitter, Delicious, Dipity, etc.) ens ajuden a complementar les dades que necessitem o a entrar en contacte amb fonts que ens poden deixar bona part del relat en primera persona.

El moment de la veritat…
Durant un mes i mig, els alumnes d’aquest Màster han absorbit les explicacions que @janquim i jo els hem deixat en sessions de tres hores i mitja, els divendres del 15 d’octubre al 2 de desembre.
A mesura que els introduíem en els inicis del Periodisme Digital, les Fonts digitals, la narrativa hipertextual, Twitter, les Xarxes Socials, el Ciberactivisme/Periodisme Ciutadà, i les Aplicacions per a mòbils pensades pel periodisme, els mostravem la utilitat de les eines referides aquí.
Després de 8 sessions, els va tocar el seu torn. Entre els enllaços he anat incloent part d’aquests treballs, però els deixo en llista per a qui els vulgui consultar de dalt a baix.
Es mereixen una bona ullada
Periodista en Twitter Gina Tosas, Maria Sanz i Maria Crespo es plantegen fins a on arriba la llibertat d’un periodista a Twitter.
2 holandesos a Barcelona Clara de Melo i Marta Roqueta segueixen les passes d’en Mark i en Matthias, dos estudiants holandesos de Periodisme, que van venir a Barcelona per explicar als seus compatriotes com es viu el bilingüisme a Catalunya.
Vintage 2.0 Alba Falcó, Carmen Sofía Francia, Laura Sanjurjo, Eulàlia Barceló. El reportatge descobreix els mercats vintage i de segona mà a Barcelona, coneguts a la resta d’Europa com Flea Markets o Mercats de Puces.
Obsesión a lo salvaje Alexis Crosas, Roberto Amado, Xavier Mirabent. Apassionats per les grans aventures, aquests tres periodistes relaten les vides de tres homes
que van dedicar la seva vida a perseguir un somni: El Dorado a l’Amazones, El Nil blau a Etiopía i l’Home de les Neus al Paquistà.
Comida ecològica Sara Andrade, Sales Anton, Beatriz Asenjo i Laura Pérez. Un Storify amb quatre finestres responen a les preguntes més bàsiques sobre el menjar ecològic i les seves diferències amb el moviment ‘Slow Food’.
@janquim ha explicat més en el seu blog.
Salutacions
Aquesta només és la primera part del Màster. La segona…. a partir del febrer.

About author

admin

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 5 comments

 • […] Karma Peiró explica més coses al seu blog. […]

 • dieta ha dit:

  Martín, Isabel I de Castilla, < http://cfievalladolid2.net/WebSociales/Isabel/isindex.htm >. Webquest que nos introduce en la España de los Reyes Católicos a través de un rol periodístico para el alumnado. Contempla tareas muy variadas de síntesis de información, de búsqueda de información e imágenes y de uso de traductores online. Puede resultar un tanto extensa, necesitaría de un buen número de sesiones para llevarla a cabo en su totalidad.

 • Molahanor ha dit:

  “Les tecnologies són importants però les persones també ho segueixen sent, i en aquest cas la col· laboració de la família és imprescindible.

 • […] Aquest frases les van pronunciar els alumnes del Màster Universitari en Periodisme Avançat quan presentaven els seus projectes en l’assignatura sobre marca personal que vam tancar divendres passat i que, per segon any, hem preparat amb Karma Peiró. […]

 • […] Professor al Màster en Reporterisme Avançat Blanquerna-Godó (també amb Karma Peiró) […]

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *