Articles
La #SOPA+#PIPA= Censura nord-americana
17 de gener de 2012
1
, , , , , , ,

[vimeo http://www.vimeo.com/31100268 w=400&h=225]
Aquesta setmana s’estan debatent a la xarxa les lleis nord-americanes SOPA i PIPA. Els dos noms sonen molt divertits en català però signifiquen trencar els principis bàsics de l’essència d’Internet pels qual s’ha lluitat des dels seus inicis, ara fa més de quaranta anys.
L’Stop Online Piracy Act i la Protect IP Act vindrien a ser la nostra Llei Sinde  que tants maldecaps ens ha donat fins a la data. Llei, la nostra, que encara no sabem com acabarà amb el recent canvi de govern espanyol. Si finalment s’aplica, potser la coneixerem amb un altre nom.
La SOPA i la PIPA són dues normes formulades a mitjans del 2011, pels senadors Lamar Smith i Patrick Leahy respectivament. El primer pertany al Partit Republicà i, el segon, al Demòcrata. Però tots dos estan d’acord que s’ha de fer alguna cosa per impedir que els continguts d’Internet es distribueixin lliurement sense cap compensació econòmica pel mig pels autors.

Gratant per la Wikipedia m’he assabentat que la PIPA ve a ser la Combating Online Infringement and Counterfeits Act que ja va ser denegada al 2010. Totes van del mateix: que els governs decideixen, a través de mètodes poc ortodoxes, si un blog o web vulnera els drets d’autor.

Protegir la innovació de la Web

L’Electronic Frontier Foundation, una de les organitzacions sense ànim de lucre, pionera a Internet, en la defensa de les llibertats ciutadanes, alertava ahir de quina manera la PIPA i la SOPA podien saltar-se totes les barreres que hem posat per impedir la validació d’aquestes normes.

“These are just some of the egregious provisions in PIPA and SOPA that would drastically change the way we use the Internet (for the worse), and punish millions of innocent users who have never even thought about copyright infringement. These bills must be stopped if we want to protect free speech and innovation on the web”.

Com era de suposar, aquests dos senadors no estan sols. Al darrera tenen a tot un potencial econòmic en mans de les principals empreses i corporacions del software i del hardware. Parlem d’Apple, Intel, Corel, Dell, Microsoft, Adobe i altres 23 gegants technològics que operen sota la Business Software Alliance.

En contra, també hi ha gran corporacions amb molt de poder, sobretot ciutadà. Google, Yahoo!, Facebook, Twitter, Amazon, LinkedIn y Wikipedia entre moltes altres.

Fins ahir, dilluns 16 de gener al migdia, semblava que la convocatòria de vaga o Blackout day programada pel proper dilluns 23 de gener per part d’algunes xarxes socials s’havia avortat després que tres portaveus de la Casa Blanca diguessin, de manera clara, que  Barack Obama es negava a aprovar les lleis “si poden vulnerar les garanties jurídiques de les companyies d’Internet, així com la llibertat d’expressió”.

“We will not support legislation that reduces freedom of expression, increases cybersecurity risk or undermines the dynamic, innovative global Internet.”

No obstant, avui s’ha sabut que  Wikipedia tira endavant i ha anunciat que dimecres 18 de gener tancarà la versió anglesa durant 24 hores.

Feta la llei…. feta la trampa

Les protestes seran múltiples si els senadors se’n surten amb la seva i aconsegueixen que les dues lleis s’aprovin.

De totes maneres, les reaccions preventives ja em sembla prou significatives per alertar de la magnitud que podria tenir la protesta global ciutadana. A més d’aturar l’activitat durant un dia per part de Wikipedia, Firefox ja ha creat el plugin DeSopa que permet desbloquejar les possibles webs que podrien ser censurades a partir de la SOPA.

I el tema continuarà. No s’acabarà aquí, segur. Fa anys que lluïtem per defensar la llibertat. Tinc la sensació que només estem en el començament d’una gran batalla entre el món antic i el nou.

Per estar informat al minut, recomano els #SOPA, #PIPA, #leysopa, #Wikipediablackout…

+ informació:

About author

admin

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2022-02-08 a les 8.27.12

Dones de primera a la ciència més propera

Què tenen en comú dues matemàtiques, dues biòl...

Llegir més
Imatge_partint_de_la_intel·ligència_artificial_i_la_creativitat_humana

La intel·ligència artificial, salvarà o acabarà amb el periodisme?

“No soc un humà, soc un robot. Un robot que pen...

Llegir més
estonia-ciudades

Estònia, paradigma de societat digital

(Article publicat a la revista Eines. Novembre 202...

Llegir més

There is 1 comment

  • […] las 6 de la tarde que se cerrará el WhatsApp y para abrirlo tendrás que pagar. Todo esto es por la ley SOPA. No es broma, ya […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *