Articles
+ Sobre la protesta per la #SOPA i la #PIPA #blackoutday…
18 de Gener de 2012
0
, , , , , ,

Davant  l’amenaça que s’aprovin, el proper 24 de gener, les lleis SOPA i PIPA grans firmes d’Internet, que s’oposen a aquestes normatives, es manifesten avui 18 de gener a la Xarxa.
El resum dels fets seria que la Cambra de Representants dels EUA votarà properament el projecte de les lleis sobre l’aturada de la pirateria en línia.
Wikipedia, Reddit, Mozilla, la Free Software Foundation, Google, Facebook i Twitter han expressat la seva preocupació per aquests dos projectes de llei. És el que s’anomena #BlackoutDay.
La més sonada és la Wikipedia en anglès que ha bloquejat durant 24 hores les seves pàgines i explica clarament a on veuen, els milers de viquipedistes del món, els perills més greus.
Google presenta un gràfic titulat: “Congress, can you hear us”?. I més informació on s’explica que la SOPA no acabarà amb la pirateria. També menciona que, fins a la data,  41 organitzacions sense ànim de lucre, 110 destacats professors de dret, 9 grans companyies de la xarxa (AOL, EBay, Facebook, Google, LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo and Zynga), més de 200 emprenedors de la Xarxa i 55 inversors de capital han escrit al govern nordamericà una carat i expressat públicament el seu rebuig a la SOPA.
Android ha creat una aplicació per saber quines companyies estan a favor de la llei. El funcionament de l’AntiSOPA és senzill: una vegada instal·lada al telèfon, s’escaneja el codi de barres i l’aplicació marca amb una X vermella si l’empresa que fabrica el producte està a favor o en contra de la SOPA. Així el consumidor pot decidir si el compra o el boicoteja.

Des de Catalunya
El més interessant d’aquest assumpte és que com Internet és una xarxa global, tots ens sentim implicats en el tema. Durant el dia d’avui, m’han arribat correus de diferents organitzacions donant suport a la protesta nord-americana.
Aquest és el cas de la Viquipèdia en català i de l’Amical Viquipèdia. Des de la seva pàgina es troba una extensa explicació del que poden representar lleis com aquestes per l’evolució d’Internet els propers anys.

«Aquesta és una acció extraordinària que pren la nostra comunitat – i encara que lamentem haver d’impedir que el món tingui accés a la Viquipèdia, simplement no podem ignorar el fet que SOPA i PIPA posen en perill la llibertat d’expressió, tant en els Estats Units com en l’estranger, i estableixen un precedent alarmant de censura a Internet per al món», diu Jimmy Wales, fundador de la Viquipèdia.

Segons un dels responsables de la versió en català, David Parreño“el 90% del trafic de la Viquipèdia en català ve de Google, que està als EUA. Per això també es veu afectada per la proposta d’aquestes dues lleis”.
Un altre comunicat oficial arriba del partit polític Pirates de Catalunya. “Aquesta legislació no és compatible amb els valors democràtics. Promou la censura donant el poder al govern i corporacions dels EEUU de bloquejar – i fer desaparèixer – llocs web que considerin que estan infringint el seu monopolístic copyright, fins i tot cercadors o blogs que enllacin a aquests llocs. Això es faria ordenant als proveïdors d’Internet que censurin l’accés als llocs infractors i que els anunciants i serveis pagament en bloquegin la financiació tot cancel·lant els seus comptes”.
El comunicat oficial comenta que “els Partits Pirates d’arreu ens unim a la protesta i ens oposem a qualsevol legislació que endureixi les lleis de propietat intel·lectual”.
I els que s’hi afegiran si les lleis van endavant…. Sospito que el tema no quedarà relegat a l’oblit tan fàcilment.
+ informació:
Milers de webs se sumen a l’apagada contra la llei antipirateria dels EUA (324.cat)

About author

admin

Continguts relacionats

Lamira2

Reportatge: «‘Scanning girls’, les caçadores de partícules»

(article publicat a la revista La Mira.cat el 22 j...

Llegir més
Captura de Pantalla 2020-05-15 a les 10.40.47

«Set lliçons per a lluitar amb les dades d’una pandèmia»

Per RICARDO BAEZA-YATES i KARMA PEIRÓ ...

Llegir més
COVID 19

«La falsa transparència en temps de Covid-19»

Aquests dies s’ha reclamat saber quines són le...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *