Articles
El meu blog serà el meu mitjà…
7 de juny de 2012
22
, , , ,

Tanco etapa professional a TV3. Engego nova etapa a Internet…
El passat 31 de maig vaig tancar una etapa professional que m’havia dut a TV3, com a Responsable de Participació del portal de notícies 324.cat.
Durant quatre anys i mig, he potenciat la comunicació amb els lectors creant una comunitat, El meu 324, que va créixer de zero a més de 25.000 usuaris registrats.

Aquests lectors publicaven, a diari, un centenar de continguts (de mitjana) en qualsevol dels quatre formats permesos (vídeo, fotografia, àudio i text) per l’eina pre moderada. El 8 de març del 2010 (gran nevada a Barcelona) vam fer récord de participació: 3.000 fotografies i 250 vídeos en 48 hores.
Ha estat una experiència molt interessant com a periodista especialitzada en Internet i entorns virtuals. Si fos sociòloga, potser encara l’hauria tret més partit perquè l’estreta relació que s’arriba a tenir amb gent anònima (en el sentit presencial) però molt coneguda i propera (en el virtual) és increïble.

Fer créixer la comunitat
La comunitat d’Elmeu324 es va anar extenent i obrint-se altres projectes destacats com el blog Catalans pel Món, amb més d’un centenar de catalans distribuïts per diferents països, que explicaven l’actualitat informativa amb les seves paraules. Des del 2008, hem conegut de primera mà què passava a Fukushima amb el terratrèmol i com es van viure les eleccions presidencials a Austràlia, EUA, França, Alemanya, Holanda, etc. Però també quins són els costums, tradicions i cultura de Corea del Sud, Argentina, Mèxic, Noruega per citar només uns quants exemples.
L’altra gran projecte, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament -i del qual em sento molt satisfeta pel resultat- és Kiosk Jove. Alumnes de 5è i 6è de Primària, més els de Secundària d’un centenar de centres educatius de Catalunya, han explicat l’actualitat informativa del seu municipi amb una mirada fresca i diferent. Com informa d’un desnonament un adolescent de 13 anys? Què en pensen i opinen els joves del burka a l’institut?
Entrevistes a polítics, escriptors, artistes de diferents disciplines, guàrdies urbans, gent del carrer, de mercats, organitzadors de festes populars… tots han passat pels micros i les càmeres dels alumnes dels instituts i escoles que han participat durant les dues edicions a Kiosk Jove.
De nou, la relació estreta mantinguda amb els professors/tutors que feien treballar la informació diària als joves ha estat de les millors coses que m’emporto.
I què pesquem per la xarxa de bo?
A banda d’això, durant aquests anys, els que formavem part de l’Àrea de Participació (la Myriam Cordón i més d’una vintena de joves periodistes, estudiants en pràctiques), vam potenciar molt el contingut que ja existia en català a la Xarxa. Hem destacat els millors blogs, els grups de Facebook, les millors Apps de mòbil, el millor hashtag del dia, etc.
La intenció era anar a ‘pescar’ a Internet el més bo fet en la nostra llengua i portar-lo cap a la portada diària del 324.cat. Ha estat així com hem descobert que el català està fortament arrelat a les bases de la xarxa i que el contingut corre a diari en múltiples formats.
Vam obrir altres seccions especials, pensant sempre en el tipus de lector que arribava al 324.cat: “El patrimoni artístic del lector“, “La queixa”, “L’agenda cultural”, etc.
L’estrella de les eines
Els Xats han estat l’estrella de la participació dels darrers anys. L’eina Coveritlive obre moltes possibilitats a la interacció en directe.
Els hem fet electorals en campanyes municipals (amb representants de tots els partits polítics) i amb l’actual delegat del govern de la Generalitat, Francesc Homs. També del temps (amb els meteoròlegs Francesc Mauri-Eloi Cordomí), de cinema (amb el director de Cinema3, Jaume Figueras), d’economia (experts), de futbol (amb l’analista esportiu Ricard Torquemada), d’esdeveniments especials com el terratrèmol d’Haití (amb Antoni Bassas), el del tsunami al Japó (amb el corresponsal de TV3, Lluís Caelles), el del canvi de govern a Itàlia ( amb el corresponsal de TV3, Vicenç Lozano) i, fins i tot, culturals (amb els quatre membres de Els Amics de les Arts, amb més de 1.000 persones connectades en directe durant més d’una hora).
La intenció de l’àrea de Participació del 324.cat sempre ha estat anar allà on interactuaven els nostres lectors a la xarxa. Per tant, hem explorat les mateixes eines que ells feien servir i, en ocasions, ens hem avançat. I hem posat contingut de lectors a Facebook, Twitter, Dipity, Storify, Prezi, Google Maps, Flickr, Vuvox, YouTube, Tumblr, etc. etc.
I ara qui s’encarrega de la Participació al 324.cat?
Làrea de participació ha quedat reduïda als mínims i és asumida per la redacció del 324.cat. El blog Catalans pel món ja és tancat. Kiosk Jove finalitzarà en uns dies. I moltes de les accions a xarxes socials i eines digitals han quedat aturades.
‘Lo meu’ també són les entrevistes
El meu pas pel 324.cat no s’ha limitat únicament a dinamitzar i augmentar aquesta comunitat de lectors sinó que també he entrevistat a més d’un centenar d’experts tecnològics que ens han explicat quins són els canvis sociològics que estem vivint. Experts en economia, política, educació, xarxes socials, cultura, emprenedoria, ciència, tecnologia, etc.
I… també he deixat una bona col·lecció de notícies tecnològiques per explicar quins projectes s’estan fent a Catalunya en aquest sector.
El meu blog serà el meu mitjà
Doncs ara bé quan explico els meus desitjos….
D’entrada, la meva intenció no és anar a la redacció de cap altra mitjà de comunicació. Això és com quan deixes una parella: has de prendre distàncies, trobar-te sola un temps, veure el bosc sencer, què s’està fent per diferents parts i després triar.
Però sí estic oberta a col·laboracions puntuals a diferents mitjans, amb empreses i amb emprenedors. Vull conèixer gent amb ganes i emocions per crear coses noves. I vull treballar amb joves, que són els que tenen la frescura que necessitem en aquests moments de canvis.
Al meu favor tinc un recorregut professional llarg de més de 17 anys (des de 1995) com a periodista especialitzada en Internet.
El meu blog serà el meu mitjà on continuaré publicant entrevistes de tots aquells experts que ens hagin d’explicar mil coses interessants.
Em vull ficar de cap en el Periodisme de Dades i seguiré donant conferències, xerrades, cursets de formació a periodistes sobre el que he après en tots aquests anys.
Així que… si et vols posar en contacte amb mi, no dubtis en localitzar-me.
Estic obrint la porta d’una nova etapa professional… Vols entrar-hi? 😉

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2022-02-08 a les 8.27.12

Dones de primera a la ciència més propera

Què tenen en comú dues matemàtiques, dues biòl...

Llegir més
Imatge_partint_de_la_intel·ligència_artificial_i_la_creativitat_humana

La intel·ligència artificial, salvarà o acabarà amb el periodisme?

“No soc un humà, soc un robot. Un robot que pen...

Llegir més
estonia-ciudades

Estònia, paradigma de societat digital

(Article publicat a la revista Eines. Novembre 202...

Llegir més

There are 22 comments

 • carlesrgm ha dit:

  karma, ja saps que jo seguiré aqui molestant :P! i per cert, t’he de comentar moltes coses. Havere si trobes el ratet per parlar amb mi! i tenim pendents un llarg café!

 • Marc Castells ha dit:

  Molta sort en aquesta nova etapa! Ets una crack, segur que et va molt bé.
  Marc.

 • Jaume Rius ha dit:

  Jaume Rius
  Gràcies Karma per haver-nos ensenyat tantes coses a través d’aquestes finestres que tens obertes de bat a bat!. Abans, a TV3 i en el que ens apuntes de nou. Molta sort

 • Isabel Paz ha dit:

  Quina manera més elegant de dir “retallades”. Enhorabona per la tasca feta! i per les que faràs!

 • Molta sort Karma, estic segur de que t’anirà molt be!

 • A aquests joves amb frescura també els anirà bé gaudir de la teva experiència i empenta. Gràcies Karma per l’oportunitat que em vas donar de compartir uns mesos amb tu a elmeu324. Gràcies per la teva generositat i inspiració.

 • Karma ha dit:

  Moltes gràcies Jaume, Carme, Carlos, Marc, Carlesgrm i a tots els que m’heu respost via Twitter amb missatges personals i ànims. Ens trobarem pel camí.
  Ah! a Isabel Paz: En certes ocasions, l’elegància és primordial.
  Una abraçada a tot@s

 • Karma, t’he estat seguint des de fa mesos a través del teu bloc i al 324.cat, una escola virtual de periodisme en tota regla. He après moltes coses gràcies a tu del periodisme digital, i mira que encara em queda un any per entrar a la universitat!
  Acabo de veure aquesta entrada repassant els “feeds” que m’havien quedat pendents després d’unes setmanes d’examens i m’ha quedat una cara…
  Si us plau, segueix escrivint al teu bloc i em trec el barret per apostar pels joves. Chapeau!
  A veure si coincidim algun dia 😉 Salut!

 • Karma ha dit:

  Moltes gràcies, David per tot el que em dius.
  Continuaré aquí, explicant el que sé i el que aprenc a diari, en nombroses ocasions de joves com tu.
  Una abraçada gran i seguim en contacte pel que vulguis

 • Maite oliva ha dit:

  Bon dia Karma,
  Magnífic article, magnífica feina!! Molts ànims, i seria un plaer poder fer un cafè amb tu algun dia… 😉

 • has fet molt bona feina! llàstima que s’hagi acabat l’etapa, però has sabut trobar una bona sortida i ja se sap, les crisis ofereixen oportunitats i moviment.
  Et seguiré! jo també fa anys que faig de freelance en el món d’internet i ara de les xarxes socials

 • Karma ha dit:

  Hola Susanna
  moltes gràcies pel teu comentari i per seguir-me. Si estàs a la xarxa com a freelance, ens trobarem. I, potser, fins i tot col.laborarem.
  Una abraçada

 • carme ha dit:

  Quan es tenca una finestra s’obren moltes altres …en el teu cas, t’estan esperant de bat a bat. Sort, serenor i somriure. Dinem al Carina? xD Et desitjo el millor, t’estaré observant.

 • francesc ha dit:

  Molta sort en aquesta nova etapa!! i felicitar-te per tota la trajectòria 🙂
  Els viatges són una bona manera de prendre distància i veure el bosc (i molts boscos) sencers 😉
  Una abraçada!

 • angels bronsoms ha dit:

  Karma… whenever you call me.. I’ll be there… I’ll be around…!
  Bona sort amiga i benvinguda al mon on tenir el cor i els ull oberts et fan feliç de veritat!!

 • Karma ha dit:

  Moltes gràcies per les vostres paraules Carme, Francesc i Àngels. Totalment d’acord amb el que em dieu.
  Ens retrobem ben aviat
  abraçades

 • laura ha dit:

  Gràcies Karma per deixar pistes de tu, encara que siguin virtuals.
  Parlant de parelles que es desfan, la nostra no va ser pas una d’aquestes. La nostra relació diria que comença!
  Avui, per cert, teníem una ‘cita a cegues’ als estudis, veníem la canalla i jo, des de el Montseny, amb un petit regal per a tu. Et volíem obsequiar amb una mica de muntanya, més ben dit, un combinat explosiu; una forta abraçada, una mica de vida, aire fresc i energia verda així que .t’hem deixat una planteta a recepció.
  No cal que et digui que m’he quedat a ‘quadros’ quan m’han dit que no te la podien fer arribar pel protocol! je je! Ja la pujo jo, què caram- l’he dut fins aquí sortejant pitjors entrebancs-, he pensat innocent. Je je! Ara que t’he tornat a trobar, a cegues també, els quadres són de colors, lluents i llampants!! Molta força i molta sort en la teva projecció, aniré seguint la teva estela!
  laura.-Montseny

 • Karma ha dit:

  Hola Laura! moltes gràcies pel detall d’escriure’m aquest missatge tan maco. Espero que continuem trobant-nos presencial o virtualment pel camí.
  Abraçades

 • Clara Ortiz ha dit:

  karma,
  et desitjo tota la sort del món en aquesta nova etapa que comences. Tinc la sensació que tota la classe et tenim molt present per tot el que ens has ensenyat. Per mi totes les teves ensenyances són bàsiques ara que estic fent les pràctiques a El Periòdico. Gràcies!

  • Karma ha dit:

   El mateix per tu, Clara. La veritat és que el comentari s’agraeix doble perquè al començament de l’assignatura pensava que no t’enganxaries al terreny digital. I mira’t ara! 4 mesos després estàs fent pràctiques a la part digital d’un mitjà. Felicitats i sort!

 • […] Ara fa exactament tres anys escrivia un post titulat: “El meu blog serà el meu mitjà”. […]

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *