Articles Entrades
@SocialDiabetes, una aplicació per Android guanyadora
19 de Febrer de 2013
1
, , , ,

Logo Social Diabetes La propera setmana, tindrem a Barcelona la gran cimera de la telefonia mòbil: el World Mobile Congress. Pels seus salons i palaus desfilaran, del 25 al 28 de febrer, milers de professionals de tot el món per vendre les novetats més punteres en sistemes de telefonia, aplicacions, utilitats i funcionalitats.
Abans que arribi aquest gran esdeveniment i que les portades dels mitjans ens mostrin les típiques imatges d’executius encorbatats i les novetats més asombroses sobre l’aparell que durem enganxat durant els propers anys a alguna part del nostre cos, vull presentar una aplicació per Android feta a casa que és notícia per haver-se endut un dels reconeixements internacionals més prestigiosos en el món dels mòbils.
vote
Els creadors de Social Diabetes, Víctor Bautista i Maria Jesús Salido, fa només uns dies que han tornat d’Abu Dhabi. Allà van recollir un dels cinc premis concedits, en la categoria d’E-Health. La convocatòria, la World Summit Award Mobile Content, està patrocinada per la Unesco.
Social Diabetes va ser considerada la millor aplicació d’Espanya i després va competir a nivell internacional. “És un somni haver recollit aquest premi perquè ens dóna moltes esperances per continuar endavant”, explica Maria Jesús Salido, cofundadora del projecte.

Com va venir la idea?
SocialDiabetes neix de la necessitat d’un pacient diabètic que és informatic, en Víctor Baustista. Li diagnostiquen fa cinc anys i decideix que vol saber més sobre el que pot menjar o no a partir de la pauta imposada pel seu metge. “Per norma, un pacient no és capaç de substituir rigurosament uns aliments per altres que tinguin la mateixa composició de carbohidrats o una química semblant en funció de la seva pauta d’insulina”, explica Salido. “Amb aquesta aplicació de mòbil, un cop el diabètic introdueix les seves dades, el sistema l’orienta sobre el que pot menjar”.
Social Diabetes va néixer ara farà un parell d’anys. Des de llavors, Víctor Baustista hi afegeix constantment noves prestacions a l’aplicació. “La meva experiència és que el càlcul que faig ara a través del telèfon està més controlat i menys desastibilitzat que abans”. Bautista va mirar molt el mercat abans de llançar-s’hi a crear una aplicació però es va adonar que no havia res com el que ell necessitava. “SocialDiabetes és com si tinguessis un entrenador personal a la teva mà. Tens un glucòmetre, et fas la punxada i li poses a l’Android la quantitat que et dóna. El mòbil et pregunta què menjaràs avui i et calcula la quantitat que pots menjar”.
Una de les vessants més interessants i pràctiques és la que connecta amb el metge. Aquest no cal que tingui un Android sinó que pot monitoritzar al pacient a través de la web.  El metge veu estadístiques, gràfiques, evolució i els paràmetres del malalt. Si ha de canviar-li la pauta alimentària, ho escriu a la web i el diabètic rep un missatge al mòbil. Automàticament, els càlculs que el telèfon tenia emmagatzemats es reformulen. “S’ha acabat anar al metge amb la llibreta tacada d’oli on el pacient escriu, més o menys, el que ha menjat en les darreres setmanes i mai és exacte”, afegeix Bautista.
El sistema també aprèn del comportament del diabètic. “Per exemple, abans d’anar a dormir, en funció del que s’hagi menjat, el telèfon alerta si estàs en risc de patir una hipoglucèmia i el que hauries d’ingerir perquè no passés”, diu el creador de l’aplicació.
SocialDiabetes també té una part social que forma una comunitat“, explica Maria Jesús Salido. “A l’anar a comprar, permet introduir valor nutricional dels aliments llegint el codi de barres. Cada usuari  puja aquesta informació al sistema. Així quan un diabètic consulta, per exemple, el valor nutritiu de dues galetes Marbú que ha menjat, l’aplicació diferencia aquestes d’unes altres de marca Fontaneda”.
Actualment, hi ha 9.200 descàrregues de SocialDiabetes i 2.600 persones a tot el món medicant-se a través d’aquesta aplicació. 

About author

Karma

Continguts relacionats

COVID 19

«La falsa transparència en temps de Covid-19»

Aquests dies s’ha reclamat saber quines són le...

Llegir més
download

«I després del confinament, la intel·ligència artificial a les aules»

(Article publicat a la revista digital AulaMèdia ...

Llegir més
Captura de Pantalla 2020-04-22 a les 12.14.32

La importància d’arxivar la #Covid-19

Des de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Doc...

Llegir més

There is 1 comment

  • […] que tienen financiación y que lo forman pequeños grupos de profesionales. Uno de ellos es SocialDiabetes, del cual hablé hace unos meses porque acababan de ganar un premio internacional a la mejor […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *