Ntrevistes
Joan Soler: “Hem d’anar cap a l’arxivística de les dades. Els arxius històrics no poden ser museus del paper” @Diplomaticat
3 de Setembre de 2014
0
, , , ,
Joan Soler, director de l'Arxiu Històric de Terrassa. (Font: CCCB. Miquel Taverna)

Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa. (Font: Flickr CCCB. Autor: Miquel Taverna)

Vaig tenir l’oportunitat de conèixer al director de l’Arxiu Històric de Terrassa (AHT)Joan Soler, el passat més d’abril, a les II Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (JPD14), celebrades a Barcelona el passat mes d’abril.

En el seu discurs va esmentar l’arxivística de les dades i em vaig quedar encuriosida per saber alguna cosa més del tema. Al cap d’uns mesos, vam quedar de nou per seguir parlant del tema.

L’actual AHT, creat el 1932, està en el seu procés més fort de digitalització. Joan Soler explica que només a la web es pot trobar documentació antiga, en format PDF, des del 1400 i fins al 1994. Físicament no pot quantificar el nombre de documents en paper que conté l’Arxiu però són uns 5.500 metres de prestatges. D’aquests, digitalitzats més de 340 mil documents. La xifra sembla enorme però segons Soler només estan en el començament de la conversió del paper al digital.

Ple de l'Ajuntament de Terrassa amb caràcter extraordinari tras la mort de Francisco Franco (Font: Web de l'Arxiu Històric de Terrassa. 20/11/1975)

Ple de l’Ajuntament de Terrassa amb caràcter extraordinari tras la mort de Francisco Franco (Font: Web de l’Arxiu Històric de Terrassa. 20/11/1975)

Tens algun referent de l’arxivística de dades?
Estem en una fase molt iniciàtica del problema. Hem d’anar cap a una arxivística de dades perquè la professió va una mica lenta.

Per què el planteja com un problema i per què van molt lents?
Perquè tenim molt clar que hi ha un repte i una responsabilitat molt gran en la gestió de documents electrònics i bases de dades però ens falta recorregut. Les iniciatives que surten des de la professió són puntuals, estan en fase laboratori, per anar a provar. Anem amb el fre de mà posat perquè hi ha molts pocs recursos.

Per què és complicada la gestió de documents electrònics?
Pels volums, perquè no ho pots controlar tot. D’altra banda, s’està generant molt de soroll.

Què vol dir ‘soroll’?
Documentació en excés, no necessària. Hi ha la creença que un cop passes a la fase digital, no tens problemes d’espai i això provoca que s’estiguin generant més documents digitals que en paper. En molts casos, es fa una còpia de tot el que ja tenim. Estem duplicant la feina més que resoldre-la. Tot allò que s’ha volgut fer de cara a millorar l’eficiència administrativa i de les empreses, és bona voluntat però no és real. El que proposen els arxivers és determinar i seleccionar els documents que són realment útils i eliminar el soroll.

S’hauran de crear nous criteris per establir el què és i el què no és realment útil
Sí, i també eines que permetin seleccionar tot el sobrer i facin més eficients els repositoris als servidors.

Doncs es planteja una etapa de transició molt emocionant 
Ho és i també té una tasca titànica.

La Història ha demostrat que el paper es conserva però els formats digitals, per l’obsolescència dels lectors, es perden. No us espanta aquest fet ara que esteu digitalitzant tot l’antic?
Anem a un ritme frenètic de migració constant de formats i d’aplicacions que permetin continuar llegint-los o visionar-los.

En costos, això deu ser immens..
Insostenible. Et posaré un exemple: tinc pergamins del segle X. El pergamí no és només paper sinó també pell d’animal tractada perquè s’hi pugui escriure a sobre. Han durat 1.000 anys. És un suport bo per a la preservació. Abans hi havia el papir. Tot el papir de l’Àfrica abans del S.X s’ha conservat pel clima sec. Però tot el que va haver-hi fins a Europa es va perdre. El papir no va suportar la prova del temps. Es diu que als segles VIII o IX la gent era analfabeta perquè no ens consten documents: Però no és cert, va ser un problema de preservació de documents. En canvi, tot el que es va poder passar a pergamí es va conservar.

Em recorda al llibre d’Umberto Eco, ‘El nom de la rosa’, amb aquells monjos que copiaven llibres..
Exacte. Ara tenim un problema semblant. Eco parla d’una nova Edat Mitjana de la preservació. Tenim el mateix problema que llavors.

 El paper reciclat és ecològic i es fa servir molt al moment actual, però és paper reutilitzat. Què quedarà d’aquests documents?
Res. Són fatal per a la conservació.

Internet recupera molt poc ja de la seva primera dècada de vida, les URLs es perden i amb elles tot el que s’ha escrit en pàgines web. Quin paper poden jugar els arxivers en aquest sentit?
El nostre col·lectiu professional ja s’ha dedicat a resoldre aquest assumpte en el món analògic. Ara hem de ser capaços de proposar polítiques per garantir aquesta preservació també en el digital.

Quin és el pas més urgent a fer en l’arxivística de les dades?
A mi m’agradaria extreure dades significatives dels documents manuscrits o digitalitzats, passar-los a bases de dades, i a partir d’aquí fer estudis, càlculs o visualitzacions de coneixement.

I per què no ho fan?
És un procés molt innovador que s’està provant en molts pocs llocs encara. A Catalunya el fa el Centre de la Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma. El que sí fem des de l’Arxiu Històric de Terrassa és formació a estudiants perquè entenguin bé la documentació antiga i sàpiguen veure la informació significativa que es podria extreure de manera automatitzada.

P: Encara que no es pugui fer per ara…
El CVC ha aplicat tecnologia de reconeixement de caràcters sobre documentació escrita, han extret aquests caràcters i els han passat a bases de dades obertes, que després qualsevol se les pot descarregar. Així, a la visió clàssica del treball dels arxius se li suma un coneixement tecnològic que poca gent té ara. Aquest ha de ser el camí cap a la transició digital moderna. Altrament, els arxius històrics acaben sent museus de paper, cementiris o espais de contemplació.

——————————-

Recomanat:
Archivos, contexto y datos. El potencial de los archivos en las II Jornadas de Periodismo de datos y Open Data“, por Joan Soler.
Interessant reflexió entorn de les dades, al Big Data, i a les simbiosis que pot haver-hi entre periodistes i arxivers. Si volen treballar amb dades, totes dues professions es necessiten.

 

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-11-24 a les 19.15.39

Renata Ávila: «L’Internet de la creació ha desaparegut. Ara tenim el de la vigilància i el control»

Una entrevista amb l’especialista en drets human...

Llegir més

Jordi Pons: «Algú ha d'explicar que no tornarem a tenir un altre Killian Jornet en 50 anys»

(Entrevista publicada a NacióDigital l’1/1/...

Llegir més

Susan Etlinger: «El Big Data en mans de Trump és un perill»

(Entrevista publicada a NacióDigital el 27/11/201...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *