NacióDigital.cat Opinió ND periodisme de dades
Corresponsals de guerra al propi país
13 d'octubre de 2015
0
, ,
El que et passa a tu és que t’involucres massa amb les víctimes. Has d’agafar distància“, li va dir un dia un corresponsal de guerra a Marcela Turati.

– “Tu has estat mai corresponsal de guerra al teu propi país? Perquè això és el que significa ser periodista a Mèxic. Com agafar distància quan la gent assassinada, decapitada o desapareguda és la teva gent?“- li va etzibar ella. 330_1444506810IMG_4988
Marcela Turati, mexicana, 41 anys. Informa sobre massacres, identificació de cadàvers, seguiment de desapareguts, exploració de foses comunes.
– Aquest és el meu tema, investigo i escric sobre això des del 2006, em respon lentament, com adonant-se per primer cop que ja han passat gairebé deu anys.
La vaig conèixer fa només uns dies, a Lillehammer (Noruega). Va parlar uns minuts, al Global Investigative Journalism Conference, davant d’un auditori de 900 periodistes. Les seves paraules van ressonar en el cap de molts. Però ni molt menys tant com quan te les deixa anar cara a cara.
“Seguint l’exemple d’una xarxa de periodistes del Brasil, el 2006 vaig proposar a unes col·legues que creéssim Periodistas de a pie. La idea era intercanviar tècniques d’investigació, promoure l’ús de les tecnologies per exercir el periodisme, impartir cursets, etc. Però de seguida ens vam veure involucrades en temes de violència. Com li parles a un nen al que l’han assassinat a tota la família? Com li demanes que t’expliqui els fets? Els ‘narcos’ obligaven als periodistes a fotografiar als decapitats”.
Li demano que em situï a l’època i assegura que la violència va arribar amb l’expresident Felipe Calderón i la seva guerra contra el narcotràfic. “Però és igual, de Calderón a Peña i tot continua igual”. Del 2006 al 2012, s’estima que van morir unes 60 mil persones. Alguns ja l’han titllat de ‘genocidi mexicà’.
Amb el temps es va veure que la xarxa Periodistas de a Pie tenia una altra missió: visibilitzar la violència i fer prendre consciència de la realitat. Ja són 100 els periodistes desapareguts o assassinats des del 2000. “Fa tres anys, va ser Regina Martínez, corresponsal de la revista Proceso en Veracruz. L’any passat, el periodista Gregorio Jiménez, trobat a una fosa clandestina. És un degoteig constant”.
Seguim parlant de la lluita de ‘Las madres de Juárez‘ per recuperar a les seves filles segrestades o mortes. De les ‘Marchas’ que s’organitzen per reclamar justícia cada cop que hi ha un nou cas. De que a Tamaulipas, un estat a tocar de Texas, que no té premsa s’estan callant moltes morts. “Allà ningú informa dels crims. És pitjor que Juárez, s’han arribat a trobar foses amb 200 cadàvers”.

“La meva obsessió són les massacres”, em diu. I trobo a Internet un dels seus darrers treballs, titulat: ‘Más de 72, una investigació periodística precisament sobre les massacres de migrants a Mèxic. “Vol revelar els mecanismes de la impunitat que permeten que l’horror continuï: la inconsistència de les versions oficials dels fets, l’encobriment a funcionaris involucrats, els buits judicials, els mals procediments forenses i les violacions dels drets de les víctimes al reconeixement, a la justícia, a la veritat i a la reparació”.
Portem mitja hora llarga xerrant. Al presentar-me li havia demanat només cinc minuts. La miro als ulls en silenci. I al cap de poc em diu que està molt trista, que potser necessita un descans, que aquest periodisme que fa li trenca el cor. Ha pensat retirar-se de Periodistas de a Pie, deixar el lloc a una altra. “Diuen que sóc activista perquè demano que s’investigui, que no quedin impunes els casos. Abans del 2006, érem totes reporteres normals. No vam demanar ser observadores d’aquesta guerra”.
Li pregunto si té la sensació que la seva feina serveix per canviar les coses. S’ho pensa, i em respon: “Almenys serveix per a conscienciar, perquè els morts ja no siguin invisibles, perquè es sàpiga què està passant”.
Aquest és un homenatge a Marcela i a tots els corresponsals de guerra al seu propi país. Tenen una valentia, una energia i una tenacitat excepcional.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-07-14 a les 12.41.43

«Desprotegides, malgrat tot»

Reportatge en profunditat sobre la violència masc...

Llegir més

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *