Articles Articles ND NacióDigital.cat periodisme de dades
El periodisme d'investigació es rendeix al món de les dades
13 d'octubre de 2015
0
, , , ,
(Article publicat  Nació Digital, el 9/10/15)
La Global Investigative Journalism Conference (#GIJC15), una de les cites internacionals més destacades del periodisme d’investigació, celebra la seva novena edició del 7 a l’11 d’octubre
Lillehammer, una petita ciutat al nord d’Oslo, acull durant quatre dies 900 periodistes procedents de 121 països
160 sessions de debats i tallers sobre l’anàlisi, tractament i visualització de dades

La periodista tunisiana, Bahija Belmabrouk Foto: Karma Peiró


El Premi Nobel de la Pau d’enguany, anunciat ahir divendres 9 d’octubre des d’Oslo, no va fer trontollar el programa de la Global Investigative Journalist Conference (#GIJC15), però sí que va provocar una buidor a les sessions de primera hora. En part és lògic: trobada internacional, a Lillehammer, amb 900 periodistes, tots ells dedicats a la investigació, i el premi recau sobre Quartet Nacional de Dialogue, una coalició de quatre organitzacions cíviques que han defensat el procés de democratització a Tunísia durant els darrers tres anys.
A les 9 del matí, càmeres de la NRK, la televisió pública noruega, i micros de mitjans locals van aparèixer al Radisson Blue Hotel, seu de la #GIJC15, per captar les paraules de Bahija Belmabrouk, periodista d’investigació de la Tunisian News Agency TAP. Paraules molt més a l’abast que qualsevol portaveu de la coalició cívica guardonada. Amb un gran somriure, Belmabrouk va explicar als mitjans noruecs l’evolució històrica del Quartet Nacional de Dialogue i que actualment la situació social i política a Tunísia és molt millor que en qualsevol altre país dels que van viure la Primavera Àrab: “Tenim llibertat política, personal i de premsa. La llibertat d’expressió ara és intocable”.

L’ambient de les classes de la Global Investigate Jounalism Conference Foto: Karma Peiró

La invasió de les dades
El periodisme d’investigació ha entrat en un nou terreny des del moment que Internet ha començat a acumular bases de dades. Cada cop ens comuniquem més mitjançant ordinadors portàtils, tauletes i telèfons intel·ligents que es permeten treballar des de qualsevol ubicació. L’arribada d’eines senzilles i gratuïtes en línia està revolucionant la professió.Per això, la Global Investigative Journalism Conference ha programat una cinquantena de tallers per aprendre scraping (capturar dades de pàgines w
eb), accedir a bases de dades públiques, netejar dades, visualitzar-les en gràfics i mapes cada cop més complexos, i extreure històries periodístiques que acaben convertides en titulars. És el que es coneix com a periodisme de dades.No obstant això, durant els descansos de la #GIJC15 els més veterans es queixaven de l’augment de tallers dedicats a aquesta nova disciplina. “Abans aquestes conferències no eren així”, comenta Kunda Dixit, l’editor del diari Nepalí Times, per afegir que “està clar que és una demanda dels periodistes més joves. Però les velles regles de com investigar són les mateixes i també s’han de conèixer”.

La investigadora i professora de la Columbia University, Giannina Segnini Foto: Karma Peiró


Precisament, la investigadora i professora de la Columbia University, Giannina Segnini, va fusionar investigació i dades a la seva sessió dedicada al crim organitzat. Durant gairebé tres hores, el centenar d’assistents van seguir les rutes de vaixells de mercaderies de tot el món, en temps real, i van saber on localitzar la informació per saber per on circulen els seus contenidors, amb quins codis internacionals operen i quins productes transpor
ten. “Internet permet conèixer al minut, per exemple, els noms de les companyies exportadores d’or, les seves adreces i telèfons. Hi ha desenes d’eines on-line que faciliten tota aquesta recerca tan útil per a qualsevol investigació”. Segnini és un referent a la professió per haver destapat casos de corrupció que implicaven polítics, empresaris i funcionaris de Costa Rica, Gran Bretanya, Estats Units, França i Finlàndia.

La «cryptoparty» a la Global Investigate Jounalism Conference Foto: Karma Peiró


Costa protegir-se
Però si els periodistes són conscients que han de posar-se les piles amb les dades, encara falta una mica perquè considerin una prioritat crear-se contrasenyes inviolables, encriptar el correu electrònic, els discs durs dels portàtils o per fer servir apps de mòbils que protegeixin les converses telefòniques. El documentalCitizen Four- que tracta sobre l’ex treballador de la CIA, Edward Snowden, i l’escàndol d’espionatge a l’Agència de Seguretat Nacionals (NSA) dels Estats Units– ha servit per obrir els ulls però encara no prou.
La cryptoparty programada a la #GIJC15 –una trobada per entendre com els equips informàtics poden rebre atacs externs– va deixar bocabadats bona part dels periodistes concentrats al saber que estaven totalment desprotegits. Tant és així que l’expert en seguretat informàtica, Sebastian Mondial, alertava aquests dies per Twitter que a través del wifi obert es podia accedir lliurement al 80% dels ordinadors dels assistents. “Recomanació: feu servir una connexió VPN sempre”.
La Global Investigative Journalism Conference va celebrar la primera trobada el 2001, a Copenhaguen, i cada dos anys ha anat reunint als investigadors de la professió. De manera itinerant ja s’han trobat a Amsterdam, Toronto, Gènova, Kíev, Rio de Janeiro i Lillehammer que repeteix com a seu.
Dissabte i diumenge 11 d’octubre, encara es van poder seguir algunes sessions viastreaming, i aconseguir les presentacions dels ponents a través del #GIJC15 de Twitter. Sens dubte, aquesta novena edició la ha tancat amb un èxit de participació i d’organització indiscutible.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2022-02-08 a les 8.27.12

Dones de primera a la ciència més propera

Què tenen en comú dues matemàtiques, dues biòl...

Llegir més
Imatge_partint_de_la_intel·ligència_artificial_i_la_creativitat_humana

La intel·ligència artificial, salvarà o acabarà amb el periodisme?

“No soc un humà, soc un robot. Un robot que pen...

Llegir més
estonia-ciudades

Estònia, paradigma de societat digital

(Article publicat a la revista Eines. Novembre 202...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *