Articles ND Entrades NacióDigital.cat
Els ajuntaments catalans, molt lluny de la transparència
23 d'Octubre de 2015
0
, , ,
(Article publicat a NacióDigital, el 17 d’octubre de 2015)

Els 947 municipis estan obligats a complir amb la Llei de Transparència a partir de l’1 de gener del 2016.

Només 25 ajuntaments assoleixen els 41 indicadors d’Infoparticipa, projecte que l’avalua en les webs municipals

Amparo Moreno, durant la seva intervenció a Altafulla. Foto:Albert Llansà


Els 947 municipis catalans encara tenen mes i mig per posar al dia les seves webs municipals i organitzar-se internament per complir amb la Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern, que entrarà en vigor el 31 de desembre d’enguany. Tot i que al juny passat es va firmar un conveni perquè Generalitat i Diputacions facilitessin la implantació de la norma, no hi ha signes clars que aquesta fita pugui aconseguir-se en el temps que resta. Entre d’altres qüestions, el conveni puntualitza que cada municipi haurà de tenir un portal local de transparència, un conjunt de dades obertes consultables i reutilitzables per a la ciutadania, la possibilitat de fer peticions d’informació pública i un suport d’assessorament jurídic.

En el moment de la seva aprovació, els experts van lloar la norma catalanarespecte a l’espanyola, perquè obliga les administracions a ser més transparents i facilitar més informació pública als ciutadans. No obstant això, ara la Generalitat de Catalunya es pot trobar en un atzucac per no poder complir amb la seva pròpia Llei des del començament.

El Mapa Infoparticipa, un projecte impulsat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, avalua des del 2012 la informació que les pàgines webs municipals publiquen. “Crec que tots els ciutadans tenim el dret de disposar del Pla de Govern i el deure de fer un seguiment d’ell. Aquest ens ha d’orientar per saber en què s’estan gastant els nostres diners. Però no està disponible”, ha explicat Amparo Moreno, la directora del LPCCP a la IV Jornada de Comunicació Local Altafulla 2.0.
La situació actual és que només 25 dels 947 municipis catalans han obtingut una valoració del 100% dels 41 indicadors proposats en el mapa Infoparticipa. “Però, atenció!”, diu Moreno, “aquests 25 ajuntaments tampoc compleixen la Llei de Transparència catalana perquè el llistó està molt més alt”. En tres anys, des que avalua Infoparticipa, els ajuntaments han fet un gran esforç, però no és suficient. El ‘segell de qualitat’ que valora les puntuacions més altes, només ha estat concedit a 77 municipis.

Amparo Moreno, durant la seva intervenció a Altafulla Foto: Albert Llansà


L’aplicació de la transparència, tant en l’àmbit autonòmic com local, està resultant un assumpte molt complexe, almenys ara al començament. Segons la Dolors Roo Garcia, tècnica de la Unitat de Secretaria i Intervenció de la Diputació de Tarragona, “hi ha un embolic de portals per on corre la informació pública, que per accedir-hi requereixen claus públiques diferents. S’està posant molt difícil arribar a la transparència, tant a l’empleat públic com al ciutadà””. D’altra banda, encara queda molt perquè tothom entengui el terme accountability, molt emprat als països anglosaxons, que dóna la possibilitat a la ciutadania d’exigir a les administracions públiques que rendeixin comptes als ciutadans.
Preguntada sobre si és real pensar que a data de 31 de desembre d’enguany, els 947 ajuntaments catalans tinguin disponible, accessible i reutilitzable tota la informació que la Llei de Transparència obliga, la impulsora del Mapa InfoParticipa, Amparo Moreno, respon: “Seran molt pocs els ajuntaments que puguin complir la norma catalana. Molt poquets”.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *