Articles ND NacióDigital.cat
El Big Data Congress posa en escena les utilitats pràctiques de les dades massives
4 de novembre de 2015
0
, ,

Primera edició del Big Data Congress Barcelona | (Foto: Adrià Costa)

Big Data és un terme de moda tot i que les seves aplicacions pràctiques s’han qüestionat els darrers anys per ser pocs visibles als ciutadans o usuaris destinataris d’un producte. No obstant això, cada cop que fem una cerca a Google i obtenim en mili segons una de les millors respostes; quan comprem un producte online i ens recomanen a l’instant l’opció de compra d’altres consumidors; quan ens arriba una notificació al mòbil d’un canvi de ruta d’un autobús per una incidència o quan anem al supermercat i trobem els nostres iogurts favorits, és gràcies a l’anàlisi i processament de dades massives.
A Europa, Barcelona ja és considerada com a ciutat pionera en la celebració de congressos dedicats a les tecnologies de la comunicació emergents. És la capital del Mobile World Congress; la de l’Smart City Expo; fa un mes es va estrenar el primer Congrés de la Internet de les Coses i avui, el Big Data Congress. Aquest primer congrés dedicat a les dades massives està organitzat pel Centre d’Excel·lència de Big Data de Barcelona (CoE), amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat, la Generalitat, el Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) i Oracle-. El Secretari de Negoci i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres, ha destacat que Barcelona ja està entre les primeres ciutats digitals del món, “però entrar de ple en el món de les dades massives requereix un aprenentatge profund que passa per ser capaços de prendre decisions de com gestionar-les i mostrar-les bé a la ciutadania”.


Francisco Lupiáñez-Villanueva a la primera edició del Big Data Congress Barcelona. (Foto: Adrià Costa)

Què hi ha de nou en el Big Data?
Els experts consideren que el concepte és antic i que no s’inventa res de nou. La innovació rau en els usos i en les possibilitats que s’obren en aquest moment, quan els productors i consumidors de les dades massives són els mateixos ciutadans i no únicament les empreses. “L’anàlisi i processament de les dades ens ha de servir avui per prendre millors decisions i crear nous negocis”, ha explicat a NacióDigital Marc Torrent, director del CoE. “L’Autoritat del Transport Metropolità està definint millors polítiques de mobilitat i rutes, gràcies al BigData. A Catalunya també tenim el Centre de Supercomputació de Catalunya que analitza, emmagatzema i gestiona dades massives. I existeix l’Eurecat que agrupa empreses catalanes que estan ja avançant en aquest terreny”.
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha volgut destacar la importància del Big Data amb una metàfora: “Les dades massives ja són el petroli del segle XXI”, però també ha posat èmfasi en la necessitat de ‘construir millors infraestructures per treballar les dades i invertir més per avançar”. Per la seva banda, Marc Garriga, fundador de la consultora desideDatum, ha insistit en que s’ha d’arribar a l’usuari final. “De res serveix que el Big Data sigui el petroli d’aquest segle si no hem construït refineries ni instal·lem benzineres perquè la gasolina arribi als cotxes dels ciutadans”. Garriga ha destacat l’exemple de la ciutat de Chicago, on l’ajuntament ha creat un diccionari de dades per accedir a un catàleg ingent d’informació pública.
Es busquen “científics de dades” i legislació

Big Data Congress Barcelona. (Foto: Adrià Costa)

Un dels aspectes que han destacat els ponents del BigData Congress és la manca de “científics de dades” o professionals especialitzats en tots els processos. Francisco Lupiañez-Villanueva, cofundador d’Open Evidence, una spin-off de la Universitat Oberta de Catalunya, considera que un dels reptes claus en aquest moment és que les PIME catalanes entrin en aquest nou mercat. “Es necessiten data scientists, data economists, data workers, etc. Han de sorgir noves especialitzacions perquè el mercat pugui créixer”. S’estima que actualment es dediquen unes 243.000 empreses europees, que mouen uns 55.000 milions d’euros, però aquest mercat no ha fet més que començar.
Un aspecte que preocupa és la legislació existent per protegir aquestes dades massives i l’ús que en poden fer d’elles les administracions públiques o les companyies privades. Lupiañez considera que és necessari pensar en una normativa àdhuc “encara i que la tecnologia i la ciutadania sempre vagi per endavant de les lleis”. En aquest sentit Marc Torrent considera que a Europa estem molt protegits “perquè la Llei de protecció de dades és estricta i clara. El gran problema és la conscienciació que té la gent perquè cada cop que pugem informació a les xarxes socials, que passen a pertànyer a empreses com Facebook o Google, ja són públiques. S’ha d’educar i fer conscient a tothom del què significa protegir les dades”.
El Big Data Congress continua aquest dimecres 4 de novembre, on les conferències i debats giraran al voltant dels desafiaments tecnològics que plantegen actualment les dades massives.

Marc Torrent al Big Data Congress Barcelona. (Foto: Adrià Costa)


 

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *