NacióDigital.cat Opinió ND
Barcelona, «smart city»?
24 de novembre de 2015
0
, , ,

Que tenen en comú l’alcalde de la ciutat de Toronto, un responsable en urbanisme del govern indonesi i un de la ciutat de Chicago? Només que tots tres van passar aquesta setmana per Barcelona per participar en l’Smart City Expo World Congress. Però dubto que estiguin al 100% d’acord en la definició de smart city. Ja fa cinc anys que l’esdeveniment se celebra a la ciutat comtal, però el terme està en constant evolució.

Fins ara la tecnologia ha estat clau per definir una ciutat intel·ligent. En teoria, es diferencia de les actuals perquè sensors, càmeres i aparells connectats ofereixen dades que permeten gestionar millor els recursos i encertar més en els serveis que necessita la ciutadania. Però això és només la teoria. Aquesta setmana he tingut l’oportunitat de parlar amb diferents experts i m’ha sobtat que les seves visions d’una smart city difereixin tant unes de les altres.
En Boyd Cohen, especialista en innovació urbana, em diu que una ciutat intel·ligent és la que pregunta a la ciutadania com aplicar el pressupost públic per generar innovació i solucionar problemes, com promoure emprenedoria o repensar el disseny de la ciutat per ser més eficaços en mobilitat. “Imaginem que l’ajuntament de Barcelona es plantegés reduir la contaminació atmosfèrica impulsant l’ús dels vehicles elèctrics. En una societat tradicional, es reuniria un consell assessor, es definiria un pla estratègic, s’aplicaria a una petita flota de cotxes, s’instal·larien estacions de càrrega i es faria un seguiment del resultat durant un temps. En canvi, a una ciutat ‘intel·ligent’, des de l’ajuntament es plantejaria el repte als ciutadans i a empreses privades, es recollirien idees i, la millor, seria implementada”. Cohen viu a Barcelona i considera que el nou govern d’Ada Colau continuarà impulsant l’smart city– no a la manera del govern de Trias amb projectes coneguts internacionalment com el 22@- sinó amb accions pensades des de la ciutadania. 

Priya Prakash, dissenyadora de sistemas de Desing4SocialChange, pensa que la ciutat intel·ligent significa distribuir el control i que els governs no siguin tan centralistes alhora de definir els espais urbans. “Cal crear valor entre tots, apartar la idea del control tradicional i distribuir tot tipus de recursos. En aquest sentit veig que el nou govern de Barcelona pot contemplar sistemes alternatius, que no sempre han de passar per la tecnologia”.
“No crec que trobis dues persones que pensin el mateix sobre smart city en aquest congrés. Es ve més a impressionar amb teories”, em diu Dough McLeod de l’empresa nord-americana Socrata, dedicada a l’open data. “Una ciutat és suficientement intel·ligent si és capaç de compartir les dades sobre què està fent, en què inverteix els diners públics, a qui es reparteixen, quins són els plans de viabilitat i que és capaç de fer accessibles aquestes dades a tothom de manera que les puguin reutilitzar i aplicar per nous serveis o negocis”.
En canvi, per a Catherine Mulligan, cap d’Estratègia Digital i Economia del Centre d’innovació urbana Catapult de Londres, la tecnologia és prioritària. Sense ella, no existeix el concepte smart city. “A Londres, per exemple, tenim grans problemes de congestió de tràfic. De quina manera la tecnologia pot resoldre aquest conflicte que afecta tanta gent diàriament? Actualment, tenim al nostre abast una quantitat enorme de possibilitats  que ens poden ajudar a repensar les ciutats”.
Abans d’acomiadar-me, li comento a Boyd Cohen que es calcula que hi ha uns 1.000 milions de persones vivint en situacions deplorables a les ciutats de tot el món. I que si la definició d’aquestes ciutats smart els trauria de la pobresa o els faria viure en millors condicions. “Diria que no. No es planteja”, em respon. I penso que potser caldria començar per aquí.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *