Articles ND NacióDigital.cat
Experts critiquen el llistat de morosos publicat per Hisenda
25 de desembre de 2015
0
, , ,
(Article publicat el 24/12/15 a NacióDigital)
L’Agència Tributària Espanyola va donar a conèixer ahir, per primera vegada, unllistat de grans deutors amb la Hisenda pública. El document inclou les persones físiques (345) i jurídiques (4.510) amb deutes superiors al milió d’euros. La suma total llança un resultat de 15.600 milions d’euros que, en un moment o altre, el Ministeri d’Hisenda haurà de recuperar.
NacióDigital ha consultat a experts en lleis per valorar la utilitat del llistat posat a disposició de la ciutadania. Entre les principals queixes hi ha la d’haver presentat un document inútil per trobar-se en un format no reutilitzable (.PDF); desactualitzat, perquè els comptes són de fa sis mesos, i efímer donat que el ministre Montoro ja ha anunciat que el mes de març es retirarà d’Internet.

Josep Matas, assessor jurídic especialitzat en noves tecnologies: “Aquí la transparència no té res a veure”.
1. S’ha de deixar clar que Montoro no ha fet públic aquest llistat perquè l’obligui la Llei de Transparència espanyola, que no contempla aquesta possibilitat, sinó perquè així ho diu l‘article 95. de la Llei General Tributària.
2. La pregunta que ens hem de fer és què ha passat per què Hisenda tingui gairebé 5.000 grans morosos. El context ens diu que, al llarg del govern del PP, ha anat retirant a inspectors i càrrecs que controlaven els grans contribuents i perseguien les accions més delictives.
3. El problema de fons del llistat és la ineficàcia de l’Agència Tributària Espanyola. D’alguna manera s’està autoinculpant de la seva mala gestió, perquè té molts casos pendents d’executar. Per aquest motiu no publica tampoc la data d’inici d’accions contra aquests deutors.
4. I, per últim, destacaria que el fet que estigui en format tancat .PDF incompleix la llei 37/2007 de la reutilització de la informació pública.
Josep M. Canyelles, assessor responsabilitat social: “És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades ni s’hi pot fer una cerca.
1. Han complert amb la llei, sí, però el format no és útil perquè no és reutilitzable.
2. Jo com a ciutadà i emprenedor em seria més útil tenir una aplicació cercable per consultar cada cop que tingués un nou client, veure si l’empresa surt en aquest llistat o no. Països com Holanda i Dinamarca ho fan així, de manera que s’acaba amb l’economia submergida.
3. No és possible que en el s.XXI, el de l’open data i de la transparència encara siguem tan opacs. És una falta de voluntat política perquè la capacitat tècnica existeix.
Jordi Casals, coordinador Comissió Fiscal del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya: “És un llistat desactualitzat que no té molta utilitat”
1. Des del punt de vista fiscal, es tracta d’un llistat desactualitzat perquè molts dels deutors que surten poden estar al corrent amb Hisenda a finals de desembre, com és el cas de Pescanova. Pensem que és de finals de juliol.
2. Un altre aspecte, és que els grans deutors que es van acollir a la regularització fiscal del 2012, no apareixen aquí. És que tots ja s’han posat al dia amb Hisenda? És una pregunta que ens hem de fer.
3. Per últim, que desaparegui en tres mesos també és una mala pràctica. En la nostra opinió hauria de fer-se una actualització del mateix.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *