NacióDigital.cat Opinió ND
Més «mobilitzats» que mai però també més vigilats
30 de desembre de 2015
0
, , ,
(Opinió publicada el 27/12/15 a NacióDigital)

Estem a punt d’acabar l’any i toca mirar enrere per veure com ha anat tecnològicament el 2015. S’han fixat que ja som gairebé tots mòbil-depenents? Sempre amb el telèfon a la mà. Forma part de la nostra anatomia. Quants de vostès han incorporat l’hàbit de mirar el mòbil al despertar-se, molt abans d’abandonar el llit? Aixequin la mà! I, quants donen una última ullada al telèfon, just abans de dormir, per si encara arriba una conversa de WhatsApp? 

Estem modificant els nostres hàbits de consum d’Internet. Segons un estudidel centre d’investigacions Pew Research Center, aquest 2015 ha augmentat l’ús dels mòbils entre la població nord-americana, de tal manera que a moltes llars ja no hi ha connexió wifi o banda ampla sinó que directament s’hi accedeix a Internet a través dels telèfons intel·ligents. Bona part dels mitjans online ja són més consultats per mòbil que per PC; i algunes capçaleres de paper com Chicaco Tribune o Los Angeles Times també. El mòbil el fem servir tant per trobar un carrer com per omplir una oferta de treball, reservar taula a un restaurant, fer una operació bancària o demanar cita amb el doctor. Fer trucades? Això és el de menys! Un 46% dels enquestats a l’estudi reconeixen que ja no poden viure sense un smartphone.
Però no tothom té el mateix accés a Internet. L’organització FreedomHouse va publicar, fa uns mesos, un informe on alertava de les restriccions per accedir a la xarxa. “Per cinquè any consecutiu la llibertat d’accés a la informació s’ha reduït, mentre que ha augmentat la vigilància dels internautes”. D’un total de 65 països analitzats (Espanya no va entrar), 18 van ser considerats lliures (com ara Estònia, Canadà, Alemanya o Austràlia); 28 parcialment lliures (o amb certa censura) com Turquia, Mèxic, Colòmbia o l’Índia; i 19, no lliures (Cuba, Síria, Iran o Etiòpia entre d’altres). La millor puntuació és per a Islàndia i, la pitjor, per la Xina. La vigilància ha anat en augment també a països democràtics. França és un d’ells que, pels atemptats a París de principis i finals d’any, s’han aprovat mesures de control ciutadà a través de la xarxa.
I aquest control ens porta a les dades de nou. Perquè cada cop que consultemel mòbil deixem un rastre de dades molt fàcil de vigilar. Ciberactivistes i organismes internacionals de defensa dels drets a Internet, com l‘Electronic Frontier Foundation, alerten sobre la indiscriminada retenció de les dades per considerar que violen la seguretat i la privacitat dels usuaris de la xarxa.
Tot apunta que aquest serà un pols que haurem de lluitar en els anys vinents i que pel camí molts optaran per la comoditat que facilita aquest seguiment. Durant el 2015 ja hem celebrat a Barcelona el primer congrés de la Internet de les Coses; el cinquè certamen dedicat a les Smart Cities; i el terme Big Data ja no ens molesta. Tots aquests avenços deixen un reguitzell de dades que diuen molt de nosaltres i que companyies com Amazon o Google aprofitaran per encertar els nostres desitjos de compra sense oportunitat d’obrir boca. De la mateixa manera, són pistes perquè les policies del món sàpiguen què fem en cada moment, a on estem geolocalitzats i de quina manera actuem davant de certes situacions. No és qüestió d’atemorir-se, sinó més aviat de ser conscients del món en el qual vivim i creem diàriament a partir dels nostres moviments virtuals.

Fins al 2016!

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *