NacióDigital.cat Opinió ND
El que no sabem dels nostres mòbils
28 de Gener de 2016
0
, , , , ,
(Opinió publicada a NacióDigital, el 24/1/16)

Suposo que ja sap que el seu telèfon mòbil i el meu estan fets de la mateixa ‘pasta’. No importa si vostè és d’Android i jo d’Iphone; si el seu és un model de fa uns mesos i el meu de fa tres anys. Tots dos tenen en comú una cosa: que necessiten uns minerals que s’extreuen amb mà d’obra infantil i de manera il·legal, en unes condicions infrahumanes.
El que li explico no és nou. Des del moment en què el consum d’aparellselectrònics (mòbils, ordinadors portàtils, videojocs, etc) es va disparar als països rics a principis d’aquest segle, van sorgir les primeres veus d’ONGs alertant sobre el perill i l’esclavitud infantil que això provocava, a més de la falta de consciència dels governs implicats.

Aquesta setmana s’ha fet públic un estudi d’Amnistia Internacional, titulat:“This is what we die for” (“Això és de què morim”) que denuncia, de nou, les extraccions il·legals de cobalt a mines de la República Democràtica del Congo (RDC), d’on s’extreu el 50% d’aquest mineral. El cobalt i el coltan- un altre mineral, format per la barreja de la columbita i la tantalita- són imprescindibles per a les bateries de liti dels mòbils i ordinadors portàtils. El 2014, UNICEF ja va advertir que 40.000 nens, d’entre 7 i 14 anys, treballen 12 hores diàries a les mines del sud de RDC.
Ni vostè ni jo podem prescindir del nostre telèfon mòbil: és la nostra eina detreball, és la nostra manera de comunicar-nos, és la nostra vida. Però tampoc ens sentim bé cada cop que ens arriba una alarma tan flagrant dels fets. Què podem fer? Ben poc, pensaran alguns. Ja ho diu la dita: “D’allò que els ulls no veuen, el cor no en dol”.
Però posem que ho intentem i que com a usuaris, preguntem a Apple, Sony, Microsoft, Google o Samsung d’on procedeixen els materials amb els quals estan fets els nostres mòbils. Amb molta probabilitat no obtindrem una resposta clara. Per redactar la seva investigació, Amnistia Internacional es va posar en contacte amb 16 multinacionals que es proveïen de cobalt il·legal, i no ho van aconseguir.
D’aquí a un mes, el Mobile World Congress es tornarà a instal·lar a Barcelona i, de nou, serà la gran enveja internacional de la telefonia mòbil. Més de 90.000 professionals omplirant el recinte de la Fira de Barcelona i durant dies gairebé 4.000 periodistes de tot el món analitzaran les novetats en aquest esdeveniment únic del sector.
Alguna de les sessions estarà dedicada a l’extracció il·legal dels materials dels mòbils? Es proposarà una llei perquè aquestes multinacionals estiguin obligades a rendir comptes als governs? Ens donaran l’opció, a vostè i a mi, de fer un consum responsable, detallant-nos el procés de fabricació? Em temo que no. Sembla increïble com algunes de les empreses més innovadores i poderoses d’aquesta era digital puguin vendre aparells tan avançats però que no vulguin demostrar la procedència de la matèria primera per a fabricar-los.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *