NacióDigital.cat Opinió ND
Com atacar el frau fiscal a l'era digital?
31 de gener de 2016
0
, , , ,
(Opinió publicada a NacióDigital, el 31/1/16)

Aquesta setmana la paraula “corrupció” ens ha tornat a fer companyia, envoltada de conceptes relacionats. L’expresident de la Diputació Valenciana, Alfonso Rus, va ser detingut per formar part presumptament d’una trama corrupta; tenim a la infanta Cristina a punt de ser jutjada com a cooperadora per dos delictes fiscals; i el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ens ha confirmat que cada any les multinacionals desvien entre 50.000 i 70.000 milions d’euros a paradisos fiscals. 
Els gegants de la tecnologia –com ara Apple, Amazon, Google o Microsoft, per posar només uns noms- són algunes d’aquestes multinacionals. En pocs anys s’han convertit en els mestres de l’evasió fiscal. Aquests prestidigitadors de l’era digital ens sedueixen amb l’encant dels seus productes, ens fan addictes a la màgia dels seus aparells però després eludeixen -sense cap mena de remordiment- pagar els impostos que els pertoquen.

Com atacar el frau fiscal a l’era digital? És una gran pregunta per a un gran problema. Encara tenim recent l’anomenat cas LuxLeaks on el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, per les seves sigles en anglès) va demostrar que 350 companyies van aprofitar-se del que es coneix com tax rulingsdurant el període del 2002 al 2010. I el mateix Parlament Europeu ha estat el que ha permès aquests acords. De nou, les marques tecnològiques suren en aquest mar fosc del frau: Apple, Facebook, Google, Skype, Vodafon i Amazon, però també altres com Pepsi, Ikea o Fiat.
Divendres passat es va celebrar un interessant debat a Barcelona sobre fiscalitat i desigualtat que posava l’accent en les enginyeries fiscals d’aquests temps moderns. Entre els convidats, l‘informàtic i alertador Hervè Falciani, mundialment conegut per haver destapat una llista amb més de 130.000 evasors fiscals a Suïssa. Falciani va posar l’èmfasi en les facilitats tecnològiques que actualment tenen els que volen eludir impostos. Com a solució proposa un sistema de pagament virtual que sigui controlat per comunitats locals i no pas per empreses financeres multinacionals com PayPal, Visa, Google o Apple. Així es podrien controlar millor quins pagaments es fan a cada lloc i cobrar els impostos corresponents als ingressos en aquell territori.
Serà aquest el desllorigador per bandejar el frau fiscal? Probablement, no.Però pot ser un bon inici per lluitar contra els buits legals que faciliten aquests escàndols financers.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *