NacióDigital.cat Opinió ND
I per què no una mica més lents?
14 de febrer de 2016
0
, ,
(Opinió publicada el 14/2/16 a NacióDigital)

S’ha adonat que el mòbil li fa cada cop més companyia? Si abans era un aparell incòmode de portar a la butxaca, ara és un apèndix de la seva mà. Pensi per un moment, què fa quan es troba a la cua del cinema per comprar les entrades i ha d’esperar uns minuts… Segurament mirar què hi ha de nou a Facebook, Twitter, Whatsapp, Snapchat o Instagram. El mòbil (ja no li podem dir només telèfon) ens omple aquells espais ‘buits’ de la nostra quotidianitat. Les esperes són més suportables amb ell a la mà.
Consultar Internet des d’un ordinador (portàtil o no) s’està acabant. Igual que llegir les notícies en un diari de paper. Ahir, el diari britànic The Independent, va anunciar que a partir de març seria només online. El mòbil ens dóna tot el que necessitem a l’instant. Les empreses tecnològiques s’esforcen per oferir-nos el consum precipitat que reclamem. O el reclamem per què ens l’ofereixen? Google ja experimenta amb el que anomena “Pàgines Mòbils Accelerades” (AMP), un servei pensat perquè els mitjans puguem oferir a la nostra audiència les notícies a una velocitat de descàrrega major. Així vostè no s’impacientarà per les dècimes de segon que triga a veure un vídeo des del seu mòbil. Facebook ja va presentar una aplicació similar, anomenada “Instant Articles” i el “News” d’Apple també. Parlem de dècimes de segon…

Però per què no anar una mica més lents? El món s’accelera i nosaltres amb ell. Tot esdevé immediat i alhora efímer. Dins d’aquesta celeritat encara hi ha espai per un temps més reposat, tant en la producció com en el consum. Un article de la Nieman Foundation reivindica el periodisme “slow”, aquell que requereix mesos per aprofundir en un tema, per investigar-lo, per explicar bé les causes i els efectes. I el classifica de “luxe” pel temps emprat.
En aquesta sintonia ens trobem a NacióDigital. Al costat de la velocitat que invertim per explicar-li l’actualitat, ens proposem també la lentitud per narrar certes problemàtiques. Aquest dimarts 16 de febrer, presentarem el reportatge: “Les cases fredes”, del periodista Isaac Meler, dedicat a la Pobresa Energètica, un drama que fins fa poc ha passat desapercebut però que ja afecta a més de 600.000 persones a Catalunya. Com que no volíem que fos una notícia efímera, vam fer una col·laboració amb BTV per ampliar-ne el ressò. Tots dos mitjans celebrarem dimarts un acte públic- al qual estan convidats- que comptarà amb algunes de les veus que han donat forma a la història i que ens han permès entendre les causes reals i conseqüències d’aquesta problemàtica social. Durant setmanes hem entrevistat famílies afectades, responsables de les empreses subministradores, alcaldes i regidors d’ajuntaments, ONGs que proposen solucions, experts de l’habitatge i arquitectes.
Ha estat un reportatge cuinat a foc lent, un autèntic luxe! 

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *