NacióDigital.cat Opinió ND
Menys estona davant les pantalles, un aprenentatge difícil
22 de febrer de 2016
0
, , ,
(Opinió publicada el 21/2/16 a NacióDigital)

Whatsapp, Facebook, Instagram, Snapchat, Whatsapp, Instagram, Twitter, Gmail, Safari, Twitter, Snapchat, Spotify, Periscope, Snapchat, Facebook, Galeria de fotos, Twitter, Periscope…
Resulta marejador, oi? Aquesta només és una simulació del recorregut del nostre dit índex, en un pocs minuts, davant de la pantalla del mòbil. I, cada cop més sovint, mentre rebem tots aquests continguts, sincronitzem la nostra atenció amb la televisió o la tauleta.
Aquesta setmana ha caigut a les meves mans el llibre Networks without a cause: a critique of social media, que l’investigador holandès Geert Lovink va escriure el 2012. Lovink és un dels teòrics de la comunicació online més brillants que hi ha actualment i és conegut per ser molt crític amb l’adoctrinament que provoquen les xarxes socials, com Facebook o Twitter. Al seu darrer llibre parla de l'”anestèsia suau d’Internet” i proposa “l’autocontrol sobre la saturació d’informació”.

Segons el director de l’Institute of Network Cultures, és hora que repensem el temps que invertim a consumir informació online. I això significa deixar conscientment de banda, almenys durant una estona al dia, les pantalles (de mòbil, tauleta o portàtil). Cal saber com funcionen les eines tecnològiques d’avui, argumenta, però també cal saber prescindir-ne.
No és tan fàcil, no es pensi. Cal autodisciplina, com quan ens proposemcomençar a anar al gimnàs o una dieta. Cal entrenament, perquè practicant molt és l’única manera d’aconseguir-ho. Cal autolimitació, per decidir en quin moment del dia –durant el trajecte del metro a la feina o de tornada a casa- no traurem el mòbil de la butxaca. I cal educació, segons Lovink.
Als Països Baixos, on ja tenen el 96% de la seva població connectada a Internet (prop de 17 milions de persones), s’ensenya a deixar la pantalla a un costat. Això vol dir, saber valorar quina quantitat de temps es destina a revisar el correu electrònic, Twitter o Facebook; saber quines tasques poden fer-se per més tard; i saber discernir entre l’entreteniment o la simple distracció.
Des d’avui i fins al dijous vinent, Barcelona acull el Mobile World Congress. Molt em temo que ningú dels gairebé 100.000 assistents que s’esperen, tindrà autocontrol de l’ús del seu mòbil.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *