Articles ND NacióDigital.cat
Jimmy Wales: «La comunitat continua tenint el control»
24 de Febrer de 2016
0
, ,
(Article publicat el 24/2/16 a NacióDigital)

Jimmy Wales, fundador de la Viquipèdia | NacióDigital

Què tenen a veure la Viquipèdia i el Mobile World Congresss que se celebra aquests dies a Barcelona? Aquesta és potser la pregunta que es feia bona part dels assistents al 4YFN, la fira complementària al MWC ubicada a Montjuïc. La resposta és un nom, Jimmy Wales.
El fundador de l’enciclopèdia universal ha passat de nou per Barcelona per explicar, en aquesta ocasió, en què consisteix The People’s Operator, una companyia de telefonia mòbil ètica. En aquest cas, la idea no és seva, sinó que ja tenia tres socis al darrere quan ell va acceptar entrar a l’equip directiu. I la notícia d’aquesta unió tampoc és nova, perquè oficialment es va anunciar el juliol del 2014.
Però com passa amb les innovacions d’Internet –i probablement també amb els inicis de la Viquipèdia- a Wales li queden encara molts auditoris per trepitjar fins aconseguir que TPO.com sigui mundialment conegut i compti amb milions d’usuaris.
“La comunitat continua sent la base d’aquest projecte. Ells tenen tot el control”, ha remarcat Jimmy Wales. “Aquest servei és més que tenir disponibilitat per fer trucades, és una xarxa social gratuïta, que permet fer donacions a campanyes d’ONG, amb objectius socials per a protegir el medi ambient o millorar les condicions de vida de milers de persones”.


El fundador de la Viquipèdia al 4YFN Foto: NacióDigital


Un 10% per a les bones causes

The People’s Operator (TPO) és un operador de telefonia mòbil virtual que ofereix serveis a Gran Bretanya i els Estats Units (de moment), a través de les companyies Everytihing Everywhere (EE-GB) i Sprint (EUA). Es va estrenar el 2012, com a teleoperador ètic, és a dir, donant als clients l’oportunitat d’aportar un 10% del seu consum de mòbil a causes benèfiques. Actualment, ja compta amb 70 mil subscriptors a Gran Bretanya i 75 mil als EUA. Segons ha explicat Wales, molt aviat arribarà a Europa i a d’altres parts del món.
Al darrere, hi ha la Fundació TPO que es queda amb un 25% del benefici de la companyia, per continuar mantenint el projecte. Wales ha insistit que, tal com passa amb la Viquipèdia, mai no es prestaran a fer campanyes de màrqueting tradicionals. És a dir, que no es veurà TPO en anuncis de televisió, o de premsa comercial. “Confiem plenament en la comunitat, i més que mai estem convençuts que la millor publicitat és la recomanació d’un amic o familiar”.
No és la primera vegada que el Mobile World Congress compta amb la presència de Wales. L’any passat va presentar “Viquipèdia Zero“, un projecte que permet accedir a tots els continguts de la Viquipèdia, de forma gratuïta, des de telèfons mòbils, particularment en països amb pocs recursos econòmics.

El fundador de la Viquipèdia al 4YFN. Foto: NacióDigital


Wales i la seva gran idea

Potser durant els darrers anys a Jimmy Wales se’l començarà a relacionar amb TPO.com, però això no significa que es retiri de la Viquipèdia. De fet, ell conserva el títol de ‘membre vitalici’ i sovint se l’ha sentit dir, en reunions i conferències, que ell “té el tro però que qui governa és la comunitat”.
Pot sorprendre que el personatge que va crear el que ara és la cinquena pàgina web més vista del món, entri a formar part d’una companyia de telefonia mòbil. Però Wales, és abans que res, un home de negocis. Això sí, amb un esperit sempre altruista i amb una forta convicció que ell és només la cara visible d’una gran idea. Es podria haver fet multimilionari, però ha preferit viure únicament de les conferències donava explicant el seu projecte basat en donacions.
La Viquipèdia va néixer fa 15 anys, quan Internet encara era un experiment que molt pocs coneixien. Van ser moltes les crítiques que va rebre Jimmy Wales en aquell moment, argumentant que el coneixement que podrien aportar una comunitat de desconeguts mai seria tan valuós com el dels experts que escrivien a l’Enciclopèdia Britànica o similars. El temps va donar la raó a Wales.
Avui, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, administrada per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre que es manté a base de donacions. Conté més de 37 milions d’articles, és editada per milers de persones distribuïdes per tot el món, en 287 llengües. La Viquipèdia catalana va començar a caminar el 2001, gràcies a una forta comunitat de gent ocupada en fer-la créixer i situar-la en una de les primeres posicions.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *