NacióDigital.cat Opinió ND
El debat del mòbil bloquejat
29 de Febrer de 2016
0
, , ,
(Opinió publicada el 28/2/16 a NacióDigital)

Els Estats Units viuen aquests dies un debat interessant, i no precisament peralgun dels discursos de Donald Trump o Hilary Clinton, en la seva carrera a les eleccions presidencials. Tot i que l’assumpte podria ser tema de campanya.
Recorden l’atemptat contra un centre de discapacitats psíquics a la ciutat de San Bernardino (Califòrnia), a principis de desembre de l’any passat? El terrorista Syed Rizwan Farook, i la seva esposa Tashfeen Malik, van matar a 14 persones. Tots dos van morir hores després en un tiroteig amb la policia.
Després de mesos d’investigació, l’FBI reclama ara desbloquejar el telèfon delterrorista Farook, per tal de saber si la parella mantenia vincles amb l’Estat Islàmic o amb altres grups islamistes radicals. El mòbil està bloquejat amb un codi PIN que només pot trencar l’usuari de l’aparell (ara mort). Només?

Podria fer-ho Apple, companyia fabricant de l’iPhone, però el seu conseller delegat, Tim Cook, es nega a “hackejar l’aparell” per entregar-lo a l’FBI. Per què? Al setembre del 2014, arran del cas Snowden –l’exagent de la CIA que va denunciar al govern nord-americà per haver espiat milions de ciutadans–, Apple va decidir encriptar totes les dades dels missatges de text i fotografies. La decisió era complicada però ferma: aquestes dades serien inaccessibles, fins i tot per a la mateixa companyia.
Les veus a favor i en contra d’Apple, no s’han fet esperar. Les principals companyies com ara Facebook, Twitter, Google o Whatsapp -acusades en el cas Snowden de facilitar l’espionatge massiu– ara estan totalment d’acord amb la postura de Cook. En contra, el magnat Bill Gates (propietari de Microsoft) i Donald Trump, el favorit del Partit Republicà a la Casa Blanca.
Què és més important, la privacitat ciutadana o la seguretat nacional? Cook al·lega que si ara accedeix a la petició de l’FBI, s’hi haurà creat un precedent per altres ocasions i que la privacitat de les dades no tindrà ja cap validesa. D’altra banda, si no coopera amb la policia, la pista d’un nou atemptat podria romandre oculta al mòbil bloquejat?

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *