Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
Nascuts amb el gen digital
4 de Maig de 2016
0
, , , ,
(Article publicat 1/5/16 a NacióDigital)

Diuen que el treball dels pròxims anys serà en entorns virtuals. Que caldran tants professionals que dominin les eines digitals que val més que comencin a preparar-se ja. Es reclamen CEO digitals, líders amb capacitat de direcció per guiar professionals dedicats a la gestió de les xarxes socials, a la creació d’aplicacions mòbils o al coneixement profund de les audiències.
Diuen que els Millennials (nascuts entre 1981 i 1995) tindran més oportunitats laborals perquè dominen les eines digitals. Vint anys és el temps que fa que Internet va entrar en les nostres vides. Ells són els autèntics natius digitals, que deixaran enrere als que hem adoptat les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) molt més tard.
Diuen que tindran inclús més oportunitats que els de la Generació X. QueMileuristes i Millennials són dues paraules que comencen igual però acaben diferent. Que si els primers eren joves amb diverses carreres i domini d’idiomes, aquests altres han de saber, a més, d’explotació de dades massives, d’usabilitat d’entorns virtuals o d’estratègies de comerç electrònic. “Han nascut amb el gen de l’era digital”, va dir fa poc Roberto Menéndez, director de la Feria del Empleo en la Era Digital. La fira– que té un nom molt grandiloqüent– és una iniciativa de la Comissió Europea, que s’articula a través del portal laboral EURES i de la Gran Coalició del Treball Digital (un altre nom igual de pompós).

Diuen que la demanda de professionals digitals anirà a l’alça. Segons dades de la Unió Europea, el 2014, es van contractar gairebé 8 milions d’especialistes en Tecnologies de la Informació i la Comunicació. En els darrers anys, gairebé el 40% de les empreses amb més de 10 treballadors ha contractat personal dedicat a alguna àrea TIC. Segons previsions macroeconòmiques, abans del 2020 es crearan 900.000 nous llocs de treball tecnològics: programadors i desenvolupadors; especialistes en màrqueting i comunicació; disseny visual i creativitat digital; estratègia i gestió de negocis virtuals, etc.
Diu el Secretari per a la Governança TIC de la Generalitat, Jordi Puigneró, “que a Catalunya hi ha empreses que no troben prou informàtics, ni enginyers de telecomunicacions o professionals en multimèdia capacitats per cobrir les places vacants”. Pensant en això, fa temps que funciona un programa de formació i capacitació digital. Els Millennials d’ara es queixen que els directors de les empreses que els contracten no entenen la cultura digital. Contradiccions del moment de transformació que vivim.
Deia Charles Darwin, que els individus més ben adaptats al seu ambient serien els que aconseguirien una major descendència. Desconec si Darwin em permetria la comparació, però és de suposar que aquells que s’adaptin més de pressa al moment tecnològic, celebraran tenir feina un primer de maig. I igual que ja no distingim entre vida real i virtual, el mercat laboral deixarà de tenir, ben aviat, l’etiqueta digital. 

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *