Entrades Entrevistes Interviews NacióDigital.cat
Entrevista Toni Castejón: «Si han atacat la CIA, què no faran al nostre sindicat?»
21 de maig de 2016
0
, , , , ,

Toni Castejón, secretari del Sindicat de Mossos d’Esquadra | Europa Press

El Secretari General del sindicat de Mossos d’Esquadra, Toni Castejón, ha explicat aNacióDigital els motius pels quals sospiten que van patir un atac informàtic dimecres passat. L’assalt va abocar a Internet un fitxer que contenia les dades personals de 5.500 policies catalans afiliats a aquesta organització. Actualment, la policia catalana compta amb cinc sindicats: la Trisindical (una coalició de SME, SPC-ME i CAT-ME), a més de SAP-UGT i USPAC.
Quan se li pregunta a Toni Castejón per què ha estat l’SME atacat i no qualsevol dels altres sindicats, respon que abans d’aquest atac ja n’havien rebut altres menors, a més d’insults i amenaces per Twitter i altres xarxes. “Tenim clar que haver defensat contundentment les actuacions policials de companys, molt criticades per part de diferents sectors antisistema, ha fet que avui lamentem que les dades personals de milers de companys s’hagin fet públiques per Internet. Nosaltres hem estat molt mediàtics en casos com el del Raval; en operatius de brigada mòbil, com el cas Quintana; o amb el desallotjament de la Plaça Catalunya. I això no ha agradat”.
La possible autoria
Sobre les informacions publicades aquests dies en els mitjans de comunicació, desvetllant la possible identitat de l’autor de l’atac, Castejón prefereix no manifestar-se. “Esperem la resposta oficial de la Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra, que estan fent un treball increïble des del primer moment”.

Des de l’SME tampoc es dóna credibilitat al vídeo difós ahir per Twitter, on es veia –pas per pas- com s’havia perpetrat l’assalt al servidor del sindicat dels Mossos. “Que un delinqüent pengi un vídeo demostrant com ens va atacar, té una credibilitat zero. És com si un terrorista expliqués com ha perpetrat un atemptat: farà el possible per deixar-te fatal en l’àmbit de la seguretat. Exhibir públicament la seva versió, per malmetre encara més la imatge del sindicat, no mereix cap atenció per part nostre”.
I menys credibilitat han donat a la notícia apareguda avui sobre un possible robatori de 5.000 euros a un dels mossos que apareixien en el llistat filtrat per Internet. “Ni els mossos, ni la Unitat Central de Delictes Informàtics està investigant aquest fet, perquè no hem trobat cap denúncia a cap comissaria. Per tant, no desmentiré el fet, però ens costa creure com ha pogut passar això i més encara quan no hi ha cap denúncia”.
Responsabilitats
Ahir dijous, Toni Castejón, va explicar al programa lOracle de Catalunya Ràdio que l’SME havia fet una inversió “molt forta” per tenir un servidor i una bona protecció de les dades. El director de tecnologia de NacióDigital, Miquel Serrabassa, ha puntualitzat avui que “el problema no ha estat per la falta de protecció del servidor, sinó que el programador del sindicat va deixar ‘una porta oberta’ que va permetre l’atac informàtic”. El secretari general de l’SME ha afegit al respecte que els responsables de la seguretat informàtica són un equip de professionals extern al cos policial i que “si la investigació demostra que hi ha hagut negligència, s’assumiran les responsabilitats corresponents”.
L’Agència de Protecció de Dades (APD) espanyola és l’únic organisme que pot valorar si hi ha hagut negligència en la cura d’aquesta informació personal de milers de policies. A la pregunta de NacióDigital sobre quan obririen una investigació, l’APD ha respost que “s’han iniciat d’ofici actuacions prèvies per a determinar si hi ha indicis per obrir una investigació”. El termini màxim per fer aquesta valoració és de 12 mesos.
Credibilitat del sindicat i els danys personals 
Des d’ahir dijous, el conseller d’Interior Jordi Jané té sobre la taula una petició de diferents sindicats dels mossos perquè els policies afectats per la filtració puguin canviar el seu número de la targeta d’identitat professional (TIP), i no ser identificats per aquells que van obtenir el fitxer que relaciona aquesta llicència amb el nom i cognoms de cada policia. “Encara esperem una resposta de la conselleria però serà complicat”.
Sobre com han reaccionat els més de 5.000 mossos afiliats a l’SME afectats, dels quals en aquest moment se sap nom i cognoms, domicili físic, DNI, TIP i compte corrent, Castejón explica que hi ha diferents reaccions. “Des de policies que s’han posat en el nostre lloc, i assumeixen els fets; fins als que tenen més por per les conseqüències”.
L’SME ha presentat una querella criminal on denuncien els fets en nom del sindicat i de tots els afectats. Castejón es mostra convençut que cada cop la seguretat és més feble i que el nivell dels “pirates informàtics'”per trencar totes les prevencions és molt superior. “Si han atacat els servidors i pàgines web de la Casa Blanca, de grans bancs i d’empreses internacionals o de la CIA, que tenen una inversió mil vegades superior a la nostra per protegir els seus serveis informàtics, què no podran fer contra el servidor del nostre sindicat?”.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *