Articles Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
El sentit de les filtracions
24 de Maig de 2016
0
, , ,
(Article publicat 22/5/16 a NacióDigital)

Aquesta setmana hem pogut seguir el cas d’una nova filtració a través d’Internet. El robatori i posterior disseminació de les dades personals de més de 5.500 mossos d’esquadra ha estat un dur cop per la policia catalana, entre altres motius, perquè en revelar la seva identitat han tocat el taló d’Aquil·les d’aquest cos de professionals que només s’identifiquen públicament amb el número TIP (o llicència). Des de dimecres corre per la xarxa un arxiu amb els noms, cognoms, adreça física, números de telèfons mòbils, números de llicències i compte corrent de milers de mossos.
Ja fa anys que Internet recull informació reservada, procedent de comptes bancaris, de grans empreses que encobreixen trames de corrupció, o d’alguna estructura potent que oculta els moviments fiscals que es realitzen a paradisos fiscals. El cas més recent l’hem tingut amb els Papers de Panamà, on el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, per les seves sigles en anglès) va fer un excel·lent treball distribuint a mitjans de tot el món els més de 2.600 GB d’informació que havia rebut d’una font anònima. En aquest cas la filtració pretenia acabar amb les proteccions que permeten el delicte financer i delatar a personatges rellevants de l’àmbit de la cultura, la política o l’esport que s’estaven lucrant a força d’eludir impostos.
 

La història recent ens porta a altres filtracions on Internet també ha tingut un paper rellevant. La importància no ha estat tant en el material difós, que també, sinó en la manera com s’ha destapat la trama. Des de l’extreballador de la NSA, Edward Snowden, que va demostrar la vigilància massiva que feia el govern nord-americà a través d’Internet; fins a Hervé Falciani, que va delatar al banc suís HSBC deixant al descobert a milers de clients que ocultaven les seves riqueses en aquesta entitat. O encara més enllà, el cas Wikileaks, on l’activista Julian Assange va deixar a mig món bocabadat per la filtració massiva de milers de documents classificats que comprometien als governs implicats en les guerres d’Afganistan i Iraq. En aquests exemples, els delators es van convertir en “alertadors” d’una informació que, en alguns casos, ha servit per exigir el cessament de l’espionatge massiu o perquè les lleis d’un país no siguin tan permissives amb els paradisos fiscals.
El que hem viscut aquesta setmana ha estat una altra mena de filtració, on s’ha enarborat igualment la bandera de la transparència com a motiu principal per cometre el robatori. L’objectiu continua sent una protesta, una reivindicació per canviar una situació: en aquest cas, les actuacions policials davant de casos com el del Raval o el d’Ester Quintana. Twitter ha servit a l’autor (o col·lectiu) de tauló d’anuncis per anar regalant les pistes que mostren com es va perpetrar el robatori. I Internet ha estat, una vegada més, en la seva part més visible i en l’oculta, el lloc per especular, interpretar i trobar sentit a aquesta mena d’actes.
Estiguem o no d’acord amb el mètode per aconseguir girar una situació social, les paraules que el portaveu del sindicat de Mossos d’Esquadra, Toni Castejón, va manifestar sobre l’atac fan pensar: “La seguretat cada cop és més feble i si els pirates informàtics han atacat pàgines web de la Casa Blanca, de grans bancs i d’empreses internacionals, o de la CIA, que tenen una inversió per protegir els servidors mil vegades superior, què no podran fer contra el nostre servidor?”. Realment, no hi ha res a fer?

About author

Karma

Continguts relacionats

Lamira2

Reportatge: «‘Scanning girls’, les caçadores de partícules»

(article publicat a la revista La Mira.cat el 22 j...

Llegir més
Captura de Pantalla 2020-05-15 a les 10.40.47

«Set lliçons per a lluitar amb les dades d’una pandèmia»

Per RICARDO BAEZA-YATES i KARMA PEIRÓ ...

Llegir més
COVID 19

«La falsa transparència en temps de Covid-19»

Aquests dies s’ha reclamat saber quines són le...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *