Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
Aquesta setmana hem viscut a #Gràcia
30 de Maig de 2016
1
, , , ,
(Article publicat 29/5/16 a NacióDigital)

“Aquesta no ha estat una setmana qualsevol a la ciutat”, ha dit l’alcaldessa Colau. Els aldarulls a Gràcia ens han recordat els de Can Vies de fa dos anys. L’exalcalde Trias defensa la seva actuació tot i que serà investigat per malversació de diners públics per pagar el lloguer desorbitat del local. Pocs detalls sobre el propietari que ha demanat l’expulsió, excepte aquells que aporta el col·lectiu del Banc Expropiat. Ells no es rendiran, fa temps que ho expliquen al seu blog. Els Mossos compleixen ordres i aquestes, alteren la vida d’un barri que sembla mostrar-se a favor de l’ocupació d’un banc en desús.
El desallotjament del Banc Expropiat ha mantingut un enfervorit debat tota la setmana dins i fora d’Internet. Però les xarxes socials han estat el principal canal per on els fets han circulat més de pressa. Sense gaire antelació, els veïns han rebut les convocatòries de mobilitzacions a través de Twitter i s’hi han estès com la pólvora a Facebook, Instagram, YouTube, blogs, Periscope, o webs. Un ampli entramat de receptors, responent fidelment a la crida, s’ha personat puntual al lloc i l’hora anunciada cada dia.

En directe hem assistit a les cassolades dels veïns i manifestacions pacífiquespels carrers del barri. I els vídeos han recollit la violència en la seva màxima expressió, les destrosses del mobiliari urbà, les corredisses esverades davant dels Mossos. El “temps real” virtual és cada dia més present a les nostres vides.És sorprenent amb la normalitat que assumim els fets ocorreguts en directe en qualsevol lloc a través d’Internet. El diferit és un concepte del passat. Facebook ens obliga a posicionar-nos, a buidar el pap davant d’amics i coneguts. I com hauria de ser si no? Perquè… quin sentit tindria experimentar sense compartir?
Aquesta setmana hem viscut a Gràcia, potser des d’un altre barri, potser des d’un país llunyà, però tothom ha format part de l’escena. Els que hi eren perquè es convertien en emissors mòbils i els que rebien perquè escollien el punt de mira: ja fos un membre del Banc Expropiat o un mosso. S’està produint una transformació social a partir de l’ús massiu de les tecnologies de la informació i comunicació. Transformació encara per reflexionar.
Fa 10 anys, la Internet primitiva no permetia viure els esdeveniments en directe. Cinc anys enrere, quan la plaça Catalunya va ser ocupada per milers de manifestants del 15-M durant dies, les xarxes socials es consumien massivament encara des de l’ordinador, a casa o a la feina. Avui, els mòbils són una extensió més del nostre cos, i amb la mateixa inconsciència que aixequem un braç per fer un gest, emetem senyals a la resta del planeta.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There is 1 comment

  • Joan Colom ha dit:

    He descobert casualment que ets (o has estat en algun moment) seguidora del meu blog https://sudokuhexagonalsimetric.wordpress.com/, que a fi de mes penso deixar en hivernació sine die, precisament per falta de seguidors. No sé si aquest era el lloc adient per deixar-te aquest avís, però com no participo de cap xarxa social ni tinc massa experiència de moure’m per blogs, malgrat ser-ne titular d’un, no he sabut trobar-ne un de millor.
    L’advertiment és que l’entrada d’ahir i la que faré dilluns que ve (12 SHS Triples) no tenen massa a veure amb les 50 precedents (300 SHS Simples). Si t’interessa conèixer la situació actual, pots llegir la meva proposta http://www.racocatala.cat/forums/fil/101627/solluciona-problema-proposan-altre?pag=4#8917629; tot i que a Racó Català no em fan massa cas, així m’estalvio de repetir jeremiades.

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *