Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
La perifèria dels debats
20 de Juny de 2016
0
, , , ,
(Article publicat 19/6/16 a NacióDigital)

La televisió continua sent el mitjà rei en una campanya electoral. I el debat, amb elsprincipals candidats, l’espai estrella. Internet, amb tot el seu arsenal de canals comunicatius, encara no ha aconseguit desbancar el debat televisiu. Tot i que l’endemà els titulars recullin frases com “avorriment”, “poca claredat”, “insults” i “falta de moderació”. Què falla? El format, el control del temps, el discurs polític?

Fa anys que assistim a una sofisticació dels debats de campanya en un intent a ladesesperada d’innovar. Marcadors que controlen a la mil·lèsima de segon les intervencions, micros que deixen al candidat sense so, més d’un presentador per governar una disputa múltiple o aixecar un debat insuls, etiquetes de Twitter que recullen preguntes dels espectadors, enquestes en directe perquè aquests decideixin el guanyador, etc.


A l’anterior campanya del 20D, vam veure com El País feia un gran desplegament convocant a través d’Internet als líders dels principals partits copiant el mateix format televisiu. La novetat va ser l’atrezzo digital que va adobar la retransmissió per streaming: vídeos de les millors intervencions, el minut d’or, enquestes, fotografies, la reacció dels espectadors a Facebook i Twitter, i gràfiques interactives que mostraven la intenció de vot en temps real. Són les perifèries del debat, un decorat superflu per un format que fa temps agonitza.

Vam començar aquesta setmana amb el “Debat a Quatre. La producció la van portar RTVE, Atresmedia i Mediaset. La1, Telecinco, Antena 3 i La Sexta van emetre l’esdeveniment més important del 26J. En lloc d’un moderador, tres: Ana Blanco, Pedro Piqueras i Vicente Vallés. I com ja som incapaços de mantenir l’atenció en una sola pantalla, etiquetes de Twitter per opinar en directea través del mòbil o la tauleta:#Debate 13J, #13JdebateL6, #Deb4te2016, #13JAntena3, #ElDebateT5. No obstant això, res va estalviar l’avorriment d’un espai televisiu que es feia etern al poc d’haver començat, i on el procés català només va ocupar uns minuts de dues hores llargues. Trist que el moment més àlgid fos quan la corrupció va aparèixer en escena.

La mateixa nit de dilluns, ERC va contra programar un #DebatA5 a través de YouTube. Tot un experiment. Amb un plànol fix, la càmera enfocava a Gabriel Rufián, Joan Tardà, Santiago Vidal, Marta Rovira i Toni Comín que anaven comentant “la jugada”. Un bol de crispetes, begudes i trucades de telèfon amb intervencions d’Oriol Junqueras i Alfred Bosch formaven la resta del decorat. Un miler de “youtubespectadors” van ser fidels mentre mantenien un diàleg surrealista apuntant cap a alguna intervenció divertida del conseller de Salut. En un principi, el to informal del format feia gràcia, però després d’uns minuts et preguntaves què aporta d’interessant aquell format, quan l’única novetat són els comentaris jocosos dels membres d’ERC cap a Rajoy, Sánchez, Iglesias o Rivera.

Avui tancarem la setmana amb la periodista Mònica Terribas dirigint el debat a TV3. Els representants catalans al 26J tindran una nova oportunitat per demostrar la seva habilitat dialèctica. Els debats haurien de ser moments d’aprenentatge democràtic, on realment els candidats poguessin explicar a la ciutadania els projectes de futur, d’acord amb l’experiència del passat, d’una manera respectuosa, calmada i constructiva. Però gairebé mai és així. Què falla? 

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *