Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
Els hi hem destrossat…
28 de Juny de 2016
0
, , , ,
(Article publicat 22/5/16 a NacióDigital)

Fa només quinze dies semblava que entràvem en una campanya més, marcada per la comèdia electoral i predefinida pel 20-D. Uns candidats avesats que repeteixen eslògans que entren bé, i una ciutadania poc exigent que posa fàcil el joc als aspirants. Els debats televisius són el circ, i el guanyador és el que més aixeca la veu.
Malauradament, la mort de l’eurodiputada Jo Cox; el pols mantingut fins a l’últim dia pel referèndum del Brexit amb un resultat tan inesperat; i la publicació de les converses entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso ha enterbolit la calma de la campanya.

Els catalans hem quedat horroritzats en comprovar el llenguatge barroer i el cinisme dels màxims responsables del govern espanyol. La frase de De Alfonso: “Els hem destrossat el sistema sanitari…”, passarà a la història. I la resposta d’un president en funcions que s’escapoleix amb una rèplica inútil, també: “No tenia coneixement de què existís l’Oficina Antifrau”. La conspiració i la manca d’escrúpols que vam poder sentir de les gravacions difoses pel diari Público és, segons Pep Martí, pròpia del cas Watergate. Ara caldria fer-li a Mariano Rajoy la pregunta que va provocar la dimissió del president dels Estats Units, Richard Nixon: “Què sabia el president, i quan ho va saber?”.
Divendres, David Cameron va donar una lliçó de democràcia en renunciar del seu càrrec després dels resultats del Brexit. Com bé argumentava ahir, Esteve Plantada: “Quan parlem de polítics de veritat, la dignitat del càrrec i el tarannà democràtic van per damunt de la misèria partidista”. Però a Espanya, ningú dimiteix: poca dignitat i menys tarannà democràtic.
El debat generat fora de Catalunya ha estat menor i, probablement, els àudios de les converses no faran canviar els resultats previstos per avui.  Interessant que hagi estat un mitjà de Madrid, i online, l’encarregat de destapar la vergonya. Significatiu, que bona part de la premsa espanyola trigués hores en publicar la notícia, sent conscient del seu ressò. Penós, que els directius de TVE creguessin que podrien ocultar l’escàndol simplement no difonent-lo.
Al segle XXI les xarxes socials fan imparable que els fets corrin i s’escapin de sota la catifa. I qui encara no ho hagi entès, no viu en aquest planeta. Internet i tot el seu arsenal comunicatiu– webs informatives, Facebook, Twitter o Whatsapp– han donat les exclusives i actualitzacions dels fets molt abans que els mitjans convencionals. Però també han acumulat quantitats ingents de soroll, distorsionant i impedint la reacció d’una ciutadania passiva. Si l’11-M ens vam mobilitzar a través dels SMS… Abusos democràtics com el d’aquesta setmana no són suficients per organitzar-nos i exigir responsabilitats al govern espanyol? Tenim a les nostres mans l’eina comunicativa més poderosa de la història, però sembla que encara no hem après a explotar el seu potencial.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *