Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
Com si no hagués passat res…
12 de Juliol de 2016
0
, , , ,
(Article publicat 10/7/16 a NacióDigital)

Els catalans estem descobrint, amb gran indignació, el que ens estima el govern de Mariano Rajoy. A finals de juny vam escoltar com el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i, el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, s’esforçaven a trobar proves per demostrar corrupció entre polítics catalans. I, aquesta setmana, la denominada “Operació Catalunya” ens ha fet saber que, durant anys, diferents comandaments policials van treballar intensament per frenar el procés independentista.
La informació més secreta de l'”Operació Catalunya” es trobava en un pendrive (o llapis de memòria) que la Policia Nacional ha perdut. Ja és mala sort! Les dades eren custodiades per la unitat d’intel·ligència del cos policial; una unitat que, tot fa pressuposar, és experta en vetllar per la seguretat de la documentació més reservada d’Estat. Vull creure que almenys estava encriptada i protegida amb alguna contrasenya.

Fa uns 15 anys vam començar a confiar en els llapis de memòria. Molt lluny queden ja aquells disquets negres, que s’amuntegaven en taules i calaixos, acumulant pols. La necessitat de guardar vídeos i àudios en mp3 va fer cada cop més comú l’ús d’aquests dispositius petits i lleugers que permeten emmagatzemar grans quantitats d’informació i ser connectats a qualsevol ordinador.
Ja estem acostumats a veure els polítics amb un pendrive a la mà. Tant ensserveixen per presentar els “pressupostos més socials de la història de Catalunya”, com per guardar secrets d’Estat o desvelar abusos de poder. Tota la comptabilitat del cas Gürtel cabia en la mà del comptable, José Luís Izquierdo. Quan el 2009, dos policies es van presentar per registrar la seva oficina, el que més volia protegir era el llapis de memòria que documentava tota la trama. El pendrive que Luís Bárcenas va entregar, quatre anys més tard al jutge, contenia documentació que demostrava com el Partit Popular havia manegat, durant dues dècades, fins a 8,3 milions d’euros de manera il·legal.
Ara fa uns dies, els portaveus d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà i Gabriel Rufián, van entregar a Mariano Rajoy un pendrive amb les gravacions esmentades del cas Antifrau. El gest va ser una petició clara per demanar la dimissió de Jorge Fernández Díaz. Calen més llapis que refresquin la memòria i que serveixin també per canviar situacions en pro de la transparència, perquè els responsables de corrupteles no quedin impunes com si no hagués passat res.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *