NacióDigital.cat Opinió ND
Allò que les màquines s'endugueren
31 de Juliol de 2016
0
, ,
(Article publicat 31/7/16 a NacióDigital)

Al llarg de la història de la humanitat, els avenços tecnològics sempre han fet trontollar els esquemes de la societat. Les pors a la pèrdua de poder, d’estatus, de treball o de situació social enfront de l’automatització han estat una constant, sobretot, des de la revolució industrial. Només cal recordar el ludisme, aparegut a la Gran Bretanya a principis del segle XIX, contrari a la industrialització de l’època.

Avui ja estem acostumats a sentir-nos envoltats de màquines i petits robots que ens faciliten la vida: des dels dispensadors de bitllets de transports fins als caixers dels supermercats per facturar la compra, els GPS que dibuixen les rutes o els drons que ajuden a ensulfatar el camp, entre les seves múltiples aplicacions. No obstant això, veiem encara una part molt petita de la pintura. Quan la Intel·ligència Artificial (AI, en les seves sigles en anglès) entri de ple en les nostres vides la transformació social serà enorme.
El setmanari britànic The Economist va publicar el mes passat un excel·lent reportatge explicant els detalls de tots els canvis que viurem en els propers vint anys. Tot i que durant les darreres dues dècades s’ha anunciat en fals l’arribada de la Intel·ligència Artificial, sembla que ara sí que comença a donar resultats satisfactoris en el terreny de la medicina, l’educació, les finances, el sector més tecnològic i el científic. Segons els experts, aviat estarem submergits en un món on les màquines realitzaran tasques que ara només fem els humans.

Tal com ja ha passat en èpoques anteriors, l’automatització comportarà la inevitable pèrdua de llocs de treball. Els investigadors Carl Benedickt i Michael Osborne de la Universitat d’Oxford, van realitzar un estudi, l’any 2013, per examinar la transformació del mercat laboral a partir de l’aparició de la Intel·ligència Artificial, i van concloure que el 47% de les ocupacions actuals dels nord-americans serien assumides pels ordinadors.
De les 702 tasques analitzades, les relacionades amb el transport (de persones o mercaderies) i de suport d’oficina (com recepcionistes o guardes de seguretat) les portarien màquines intel·ligents. El personal de cara al públic– ja sigui atenent en un comerç, en un banc o llogant algun servei– també són susceptibles de ser substituïts per un robot. I aquesta és només la punta de l’iceberg.
Els primitius robots que hem tingut l’oportunitat de veure en alguna fira tecnològica evolucionaran fins a convertir-se en autèntics assistents personals i professionals. I companyies com Google, Facebook, Amazon, IBM o Microsoft fa anys que inverteixen milions de dòlars per treure-li el màxim rendiment a la Intel·ligència Artificial, aplicada als seus serveis en el núvol d’Internet.
Amb l’automatització massiva també apareixeran nous llocs de treball no explorats fins ara. Per exemple, els cotxes sense conductor podrien necessitar operadors remots que controlin possibles situacions d’emergències. Els investigadors asseguren que les professions en què l’empatia i la interacció social són imprescindibles continuaran sent vigents. Els metges, els psicòlegs o els cuidadors de petits i de gent gran difícilment seran substituïts per una màquina que aporti la mateixa calidesa que el tracte humà.
No obstant això, durant la Revolució Industrial els obrers van poder formar-se en el maneig de la nova maquinària, però sembla que en aquesta ocasió el cervell humà no podrà competir amb la velocitat de processament dels ordinadors del moment gràcies al’explotació del Big Data (tractament dades massives). Si les expectatives amb la intel·ligència artificial es compleixen aquesta vegada, potser sí que les màquines s’enduran molt més del previst.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *