NacióDigital.cat Opinió ND
A classe, amb el paper i el mòbil
19 de setembre de 2016
0
, , ,
(Article publicat 18/9/16 a NacióDigital)

Dilluns vam començar un nou curs escolar amb el rerefons deldebat sobre el trilingüisme proposat per Ciutadans. Un debat que la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va tancar de soca-rel responent: “El trilingüisme és un model superat i caduc a Catalunya. En cas que es vulgui imposar s’aplicarà la Llei d’Educació Catalana”. Excepte per aquesta intromissió innecessària de C’s, l’ambient del primer dia de classe va ser el de sempre: estudiants carregats de carteres amb llibres folrats i marcats, aules noves, altres encara en barracons i l’anunci de la consellera que enguany comptem amb 798 professors més.
No obstant això, altres anys el curs havia començat ambconceptes tecnològics i termes que s’havien d’explicar. Recorden el Programa eduCAT1x1? Es va presentar l’abril del 2009, i havia de ser la revolució en l’ensenyament català. Formava part d’un “experiment” educatiu de tot l’estat espanyol i comptava amb els fons del Ministeri d’Educació. Aquell setembre, els alumnes de 5è i 6è de primària i els de 1r i 2n d’ESO van trobar-se en “aules digitals”, que eren les de sempre però dotades amb una pissarra interactiva i WIFI per estudiar amb portàtils que substituïen els llibres.

Dos anys més tard, la consellera Rigau congelava l’eduCAT per “qüestions pressupostàries” i per les crítiques rebudes. L’1×1, impulsat sota el comandament d’Ernest Maragall, va néixer coix i malament, amb una sensació generalitzada de poca reflexió al darrere. En poc temps es va demostrar que el projecte feia aigües per limitacions tecnològiques als centres, perquè faltaven continguts per digitalitzar, perquè una pantalla més gran no feia més interessant la classe o perquè el professorat mostrava rebuig al treball imposat amb portàtils.
Es van posar de moda les etiquetes “Edupunk” i “Educacióexpandida” per donar a entendre que s’havia de repensar l’ús de les tecnologies a les aules. Els pedagogs de l’Equip de la Comunitat Catalana de WebQuest, coordinats per Carme Barba i Sebastià Capella, van publicar, el 2011, un interessant llibre titulat: “Ordinadors a les aules. La clau és la metodologia“, on ja proposaven que davant dels portàtils i les xarxes socials, el professor fos un guia per ensenyar a aprendre a partir dels recursos digitals.
L’inici de curs del 2013-14, Catalunya va tornar a ser pionera en la implantació d’un nou programa per a estudiants de secundària que, aquesta vegada, s’ha anat introduint més a poc a poc. Es tracta de l’mSchools, impulsat per la Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració del govern català i l’Ajuntament de Barcelona. La idea és la mateixa: que professors, estudiants i pares entenguin noves maneres d’ensenyar i aprendre mitjançant els mòbils. Només l’any passat, més de vint-i-quatre mil alumnes van participar en alguna de les iniciatives del mSchools. Encara és aviat per fer-ne una valoració de resultats però, d’entrada, l’enfocament sembla molt més ampli i participatiu que no pas l’eduCAT1x1.
Ancorar-se únicament en les metodologies tradicionals detransmissió de coneixement és un absurd avui dia. Però la tecnologia tampoc ho és tot. La meva filla de 13 anys m’explica que li agrada molt la classe d’Història de l’Art perquè el professor “els fa participar i tothom està molt atent”. Però també li agraden altres assignatures on fan servir el mòbil per a respondre exercicis i seguir els resultats des de la pissarra digital.
I em ve al cap allò que em va comentar ara fa cinc anysl’Alejandro Piscitelli- expert en tecnologies i pedagog de la Universitat de Buenos Aires-: “Les TIC no són un remei, són un llenguatge. Obligar al professor a fer-se un blog perquè toca digitalitzar-lo, no serveix per a res. És millor que continuï fent el que sap fer amb el paper i la seva veu”. La reflexió encara és pertinent.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *