Entrades NacióDigital.cat Opinió ND
La resistència
6 de Novembre de 2016
0
, , , ,

(Article publicat 06/11/16 a NacióDigital)
El filòsof Josep M. Esquirol diu que en el terreny polític, la resistència va acompanyada d’elements com “consciència, voluntat i coratge…”.
I penso en els fets de divendres al matí, quan els Mossos d’Esquadra es vanpresentar al domicili de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la van acompanyar al jutjat per declarar, després d’haver-s’hi negat en un parell d’ocasions. O quan, fa uns dies, el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va negar-se també a declarar davant de l’Audiència Nacional per haver pronunciat en un ple municipal la frase següent: “Per fer una truita caldrà trencar els ous”.

“… Va acompanyada d’elements com intel·ligència estratègica per autoorganitzar-se i perseverar malgrat la persecució a la qual sistemàticament i inevitablement es veuran sotmesos els implicats”, diu Esquirol, en el seu darrer llibre La resistència íntima. Assaig d’una filosofia de proximitat (Quaderns Crema), premi Nacional d’Assaig.

Per resistència, la de Mariano Rajoy, que malgrat els pronòstics d’algunes enquestes, aquesta setmana ha aconseguit presentar el nou equip de govern, després de 320 dies d’interinitat. Pel camí, dues eleccions, el partit de l’oposició desmembrat, dividit i sense líder. Tampoc sembla gaire amoïnat perquè Ciutadans o Podem li puguin fer ombra en algun moment. I amb Catalunya, cap moviment: la posició de Rajoy continua sent la mateixa, tancada i inflexible.
I paciència, la dels ciutadans nord-americans que després de resistir gairebé21 mesos de campanya, dimarts que ve hauran de decidir a qui donen el seu vot. I només poden triar entre un magnat que persegueix l’aplaudiment irritat del públic, amb comentaris amenaçadors, xenòfobs i masclistes; i una candidata vista, per alguns del seu partit, com a poc honesta i políticament conservadora. Això sense tenir en compte que encara queda per desvelar la “sorpresa d’octubre”, la nova tramesa de correus electrònics que van arribar a mans de l’FBI fa uns dies.
El filòsof Josep M. Esquirol diu: “Existir és, en part, resistir”. I que si un té la convicció que alguna cosa val la pena, encara que el context hi jugui en contra, ha de persistir. Que s’ha de «mantenir el tipus davant les dificultats».
I les seves paraules em fan pensar en la professió periodística en aquests moments, i en el Premi Nacional de Comunicació que aquesta setmana han atorgat a NacióDigital. En com, malgrat els mil inconvenients que els mitjans afrontem cada dia per existir, cal continuar avançant, pensant sempre en la qualitat del periodisme i la innovació. Aquesta és la fórmula que ens permet mantenir-nos líders des de fa any i mig en el terreny digital. I aquest lideratge ens ha permès signar, aquest divendres, un acord amb la Universitat de Girona per engegar el Laboratori de Recerca i Innovació en Periodisme, un gran projecte d’experimentació en l’àmbit del periodisme digital, tant en la part tecnològica com per repensar nous formats i llenguatges periodístics.
Qualitat + innovació, és justament el que ens han premiat. “Existir és, en part, resistir”.

About author

Karma

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2019-10-20 a les 19.25.51

Col·lectiu Mares i Àvies per la República: «Els nostres fills no se’ls pega»

"Estem molt indignades amb tots els partits polít...

Llegir més
e69f6a9a-6f40-4c28-ae1b-02c4fad91686

Premi #DonaTic Divulgació 2019

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut e...

Llegir més
Captura de pantalla 2019-01-30 a les 17.09.31

Quan les màquines decideixen: estan preparats els països de la UE?

Els algorismes per a la presa de decisions automat...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *