NacióDigital.cat Opinió ND
Protocols que serveixen de ben poc
22 de novembre de 2016
0
, , , , , , , ,

(Article publicat 19/11/16 a NacióDigital)
La Rosa de Reus…. El primer que hem de fer, tal com proposava Toni Vall, és començar per guardar un silenci respectuós en la seva memòria.
Durant tota la setmana hem sentit com uns i altres, defensors de la pobresa energètica o del subministrament elèctric, es treien les puces de sobre i exigien que l’altre complís amb la seva obligació.

El govern ha advertit que sancionarà Gas Natural; Gas Natural culpa al govern de no haver desenvolupat la Llei 24/2015; la patronal de les elèctriques -Unesa- té interposat un recurs contra el protocol que regula l’actuació en casos de pobresa energètica; els serveis socials i l’ajuntament de Reus asseguren no tenir constància que la Rosa visqués amb espelmes, i l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclama que Gas Natural es deixi d’excuses i no talli la llum a les persones vulnerables. La roda infinita.

Protocols que serveixen de ben poc, si tots defensen la petita parcel·la i no es fa front comú per posar fi a les desigualtats. Etern problema estacional quan arriba el fred. Drames que recorden la situació de les famílies desnonades, o el degoteig constant de refugiats morts al Mediterrani. Els que poden decidir es passen les culpes, mentre que les víctimes continuen patint.
“En general, la llei es compleix però hi ha excepcions”, diuen els polítics. Quants casos com el de la Rosa queden per solucionar? Un de cada deu catalansno pot mantenir la llar calenta a l’hivern. I des del 2008, el rebut de la llum ha pujat un 60%. Espanya és el quart país d’Europa amb el preu de l’electricitat més alt. La paguem més cara que a Finlàndia, França, els Països Baixos o el Regne Unit, per posar exemples de països amb economies que tenen una salut més forta que la nostra. Dades que serveixen per apreciar la magnitud.
Un dia després que la Rosa morís, s’estrenava a la capital catalana la sisena edició de l’Smart City Expo, la fira dedicada a les “ciutats intel·ligents”. L’exposició dedica un pavelló sencer a propostes per aconseguir millor qualitat de vida en els entorns urbans, estalviar energèticament, un transport més ecològic, menys contaminant i més sostenible.
L’Ajuntament de Barcelona vol deixar clar que no és una fira únicament de tecnologia, sinó també de les persones. Que cal repensar -entre govern, empreses i ciutadania- el model de ciutat de futur. “La tecnologia ens ha d’ajudar a resoldre les emergències”, ha dit Francesca Bria, comissionada de Tecnologia del consistori barcelonès. “Hem d’ocupar-nos de problemes de salut, de mobilitat, d’habitatge, d’atur o educació, que són els que amoïnen realment a la gent. Hem de ser capaços d’oferir millors serveis públics”.
Serà la tecnologia de les ciutats ‘smart’ capaç d’acabar amb dilemes com la pobresa energètica o els desnonaments? Jeremy Rifkin, economista, assessor polític i escriptor d’assaigs dedicats als canvis tecnològics, ja fa anys que va escriure al seu llibre: La Tercera Revolució, que la Internet de l’energia seria la solució de problemes com el de la Rosa de Reus.
La proposta és una aposta política per a les renovables i que el 2020 tots els edificis de les ciutats europees es converteixin en plantes de producció d’energia verda, capaç de distribuir-la entre els veïns. Cap tall de subministrament des d’una empresa. Els excedents de l’energia col·lectiva també es podrà compartir amb altres ciutadans que la necessitin. “L’energia en mans del poble”, proclama Rifkin.
No vaig veure cap proposta semblant a l’Smart City Expo. Potser em va passar per alt. De moment, només tenim protocols que no porten enlloc.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *