NacióDigital.cat Opinió ND
Montoro vol controlar l'economia digital
28 de gener de 2017
0
, , , , , ,

(Opinió publicada 28/1/17 a NacióDigital)

En la seva lluita contra el frau fiscal, l’agència tributària ha anunciat aquesta setmana la creació d’eines informàtiques, basades en l’anàlisi de dades massives (big data) que li permetran seguir les grans fortunes, patrimonis i el frau derivat de l’enginyeria fiscal de les multinacionals. Hisenda també posarà el focus en el complex entramat de negoci que es genera a Internet amb l’economia col·laborativa d’empreses com Airbnb o Über, fins als nous models de pagament digitals amb “criptomonedes”, plataformes digitals, mòbils, etc. Tot plegat derivades del que es coneix sota el terme d’economia digital.
La pregunta és: com ho faran? Com tindran control de totes les transaccions i moviments que circulen cada mil·lèsima de segon per les entranyes d’Internet? Sap Montoro que s’està ficant en un terreny pantanós? Li pregunto a Mayo fuster, directora d’investigació en economia col·laborativa a l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya, sobre la mesura del ministre d’Hisenda. I em respon que veu més difícil controlar les grans fortunes, que no pas els moviments de les empreses com Über o Airbnb.
“Amb tècniques d’scraping (gratar o extreure dades de pàgines de webs) es poden identificar els consumidors i monitorar el trànsit de serveis. La informació està centralitzada en plataformes amb el qual són molt vulnerables”, continua la investigadora. I m’explica que l’ajuntament de San Francisco (EUA) ja va fer un “gratat” de dades de Airbnb, perquè l’empresa no volia facilitar la localització ni el nombre d’allotjaments turístics del lloc. També em deriva a una interessant iniciativa, Inside Airbnb, que està mapejant les ciutats més importants per entendre com s’està expandint el servei.

Complicat veu també Fuster el control de les criptomonedes que operen únicament a Internet. Bitcoin, per ser la primera, és la més coneguda i usada però n’existeixen moltes altres. Un bitcoin avui val 865 euros i els diners es mouen a la velocitat de la llum a través d’una xarxa de milers d’ordinadors controlats per persones repartides per tot el món. “El problema aquí és que totes aquestes monedes digitals operen sota la tecnologia blockchain, que és molt enrevessada, descentralitzada i en temps real. A més la criptografia fa gairebé impossible seguir la identitat de qui fa les transaccions”.
Cerco una segona opinió per saber exactament la complexitat del blockchain que Montoro pretén controlar. El consultor tecnològic Marc Rocas, coincideix amb Fuster en què ara és poc probable que el fisc vigili les transaccions de l’economia digital. “Blockchain és un registre immutable d’operacions, en una xarxa descentralitzada, que connecta usuaris de forma directa, sense necessitat d’intermediaris”. I aquí es troba el quid de la qüestió.
Li demano a Rocas un exemple per acabar d’entendre-ho. “Mira, quan compres i vens moneda estrangera, el banc guarda un registre de l’intercanvi de divisa, i tributes segons els guanys o pèrdues generades. Però en el cas de les criptomonedes es fa mitjançant empreses, de nova creació, que només operen a Internet. Una molt coneguda és Coinbase, fundada el 2012 a San Francisco”. I m’explica que, si de cas, la lògica passaria perquè Hisenda es fixés en aquesta mena d’empreses i que els contribuents estiguéssim obligats a indicar, en la declaració de renda, els moviments fets a partir dels “moneders virtuals” que faciliten empreses com Coinbase. Com podrà, però, establir en Montoro una obligació de comunicació sobre els teus moviments amb una empresa amb seu a San Francisco?
Està clar que cal començar a trobar solucions perquè l’economia digital no s’atura. La Comissió Europea ja fa anys que té una branca d’investigació dedicada a donar impuls i facilitar l’economia digital, però molt em temo que queda molt per explorar i més per aprendre. L’anunci de Montoro probablement quedarà en un avís perquè el control absolut dels diners virtuals és, a hores d’ara, gairebé una ficció. Com diu Fuster, “les administracions no acostumen a brillar per la seva capacitat d’innovació tecnològica”. Seria sorprenent que en aquesta ocasió ho aconseguís, quan encara està tot molt verd.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *