NacióDigital.cat Opinió ND
La credibilitat, en joc
21 de Febrer de 2017
0
, , ,

(Opinió publicada 11/2/17 a NacióDigital)
En els darrers mesos ha tornat a sonar repetidament “la postveritat”. Cada cop veiem més fets insòlits que lliguen amb la seva definició, aquella raó que concedeix credibilitat a fets moguts més per l’emoció i les creences abans que per l’objectivitat. El terme va tenir ressò a finals de l’any passat quan el diccionari d’Oxford va esmentar-lo com la ‘paraula del 2016‘. El Brexit, l’elecció de Donald Trump com a president dels EUA o el No a l’acord de pau amb les FARC, són tres “monstres” que van sacsejar totes les pors.
Per què passa això? Personatges demagogs que amb els seus discursos saben captar l’atenció. Que, a més, van acompanyats d’una bona estratègia a Internet per aconseguir que les mentides acabin sent més decisives que la veritat. I, en alguns casos, controlen també la tecnologia, els algoritmes que dominen la informació que es veu i la que es deixa de veure a les xarxes massives. El fet no és menor. Un informe recent del Pew Research Center demostra que un 44% dels nord-americans s’informa principalment a través del que entra a Facebook.

Marina Geli deia que “en l’era de la informació global ens costa destriar la veritat i que la decepció per la política clàssica ens porta al proteccionisme o populisme”. En conseqüència, cauen a terra els referents. Si això passa, es perd la confiança a l’hora de prendre decisions. I potser és aquest l’objectiu que es persegueix: una ciutadania sense criteri i feble. Les notícies falses existeixen de sempre però molt em temo que viurem en una postveritat perenne. La credibilitat està en joc: la dels polítics, la dels mitjans de comunicació i, fins i tot, la dels amics del mur que recomanen notícies que després es demostren falses.
Aquesta setmana, el periodista Jordi Basté ens deia que avui els mitjans estem pressionats per la celeritat dels temps que vivim. “A més, abans hi havia unes poques veus. Ara és com si ajuntéssim tots els grans supermercats del món i li poséssim el nom de “Comunicació”. Cadascú escull el que vol. Però no tothom agafa el millor producte. El problema ve si tots agafen el pitjor [informació poc contrastada]”. Davant d’aquest panorama només ens queda assumir, d’una vegada, compromisos i desenvolupar habilitats, afegeixo jo.
De manera individual: Ja n’hi ha prou d’acceptar missatges explosius de WhatsApp i reenviar-los a cegues sense pensar si tenen lògica. Et creus que el Papa va donar suport a Donald Trump durant la campanya? Per què? Facebook cola una notícia falsa i tothom la compra? És prioritari fer-nos preguntes i trobar les respostes. Google ens ho posa ben fàcil.
Col·lectivament: Tots els emissors d’informació- governs, mitjans, periodistes, organitzacions, etc- som responsables del que emetem. És cert que són centenars les trampes que es dissenyen perquè els altaveus de la comunicació caiguem en els paranys de la desinformació. Però la celeritat no ha de ser un argument per enfortir més la postveritat.
Tecnològicament: Els algoritmes pertanyen a empreses privades com Facebook o Google i no podem saber com actuen, ni el perquè una història falsa és més popular que una de verídica. Facebook no farà transparent el seu algoritme perquè té un clar avantatge respecte als seus competidors. I per ara no hi ha cap llei que obligui a fer-los públics tot i basar-se en dades del nostre rastre digital. No obstant això, en els últims anys han sorgit moviments ciutadans que fan pressió als governs per exigir una accountability (rendició de comptes) dels algoritmes, amb l’objectiu de sortir d’aquesta opacitat. I la Comissió Europea ja hi treballa amb el mateix propòsti.
En aquest gran supermercat de la comunicació toca desenvolupar noves habilitats per no deixar-nos portar pel corrent, per no ser persuadits a la primera, per no creure’ns contes de fades que únicament ens porten a atzucacs absurds.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *