NacióDigital.cat Opinió ND
Ara toca decidir
17 d'abril de 2017
0
, , ,
(Opinió publicada 15/4/17 a NacióDigital)

Del rastre que deixem cada dia a través de les nostres accions a Internet i als mòbils se n’ha parlat molt. Que aquest rastre són dades personals que les empreses tecnològiques i governs aprofiten per crear nous serveis i productes, ja se sap. La frase: “Les dades són el petroli del segle XXI”, ha estat emprada en desenes d’articles i conferències per explicar el moment actual. Acceptem -per desconeixement o amb coneixement resignat- que vivim en un món on tot passa molt de pressa, i que val més aprendre com funciona i no quedar-se enrere.

A canvi, consentim el joc de les grans corporacions. Perquè… com prescindir de Google? Qui ens respondrà dubtes en segons o gestionarà el correu electrònic? Whatsapp té el nostre número de telèfon (i el dels nostres contactes) perquè ens fa sentir a prop dels altres a través del xat. I a Instagram confiem moments màgics i especials. Qui s’atreveix a quedar-se sense la promoció que Facebook fa dels seus productes? O renunciar a llegir els pensaments dels més estimats (i dels que no ho són tant)?

I tot gratis. Gratis, a canvi de què? Ara fa unes setmanes, la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Àngels Barbarà, m’explicava que els brokers de dades analitzen els likes de Facebook i et classifiquen en funció de quantes accions fas. Per exemple, si en fas 70, ets un amic de la família; amb 150, et consideren un familiar directe; i, amb 300, la parella sentimental d’algú. I a partir d’aquí t’ofereixen certs productes. “Estem perdent la nostra identitat personal”, m’alertava alhora que m’informava que aviat aquest panorama canviarà.


El nou reglament de protecció de dades, aprovat per la Comissió Europea, que va entrar en vigor l’any passat, serà d’obligat compliment el maig del 2018. I què passarà llavors? Les empreses estaran obligades- si són nord-americanes però presten serveis a Europa també- a informar el client quines dades personals estan recopilant i a explicar-li amb quines finalitats les farà servir. Si en preveuen fer usos secundaris, com ara revendre-les, també n’hauran d’informar.

Es reforça la transparència però també s’incorpora la responsabilitat proactiva. És a dir, haurem de ser conscients del valor de les nostres dades i decidir. Sí, decidir! Durant el passat Mobile World Congress, Telefònica va presentar amb una gran expectació el seu nou servei d’intel·ligència cognitiva, anomenat Aura. La cognitiva és un pas més en la intel·ligència artificial perquè aprèn de les nostres accions. Quan l’usuari diu que només té una hora per veure un programa de televisió, el sistema li recomana el capítol d’una sèrie que segur que li agradarà i que encara no ha vist.

La companyia argumenta que comunicarà al client quines dades té i quines farà servir per a les campanyes amb terceres empreses amb les quals ja tenen acords. Amb les nostres dades podrem, per exemple, finançar causes solidàries. Actualment tenen un tracte amb UNICEF que, a canvi de compartir la localització i poder parlar amb el client, es contribuirà a entrenar un algoritme. Amb la resposta de 500 mil persones s’ajudarà a l’ONG a predir com i de quina manera es comportarà la pròxima epidèmia humana. Maphre oferirà un descompte en l’assegurança del cotxe a canvi de donar dades de geolocalització i l’edat. Caixabanc facilitarà als clients comuns i bons pagadors millors condicions de préstec. Etcètera.

Aura encara està en una primera versió però és un bon exemple de la complexitat d’aquest món tecnològic que continua avançant a marxes trepidants. Un món que ens col·loca en situacions noves. Igual que les empreses marquen estratègies en funció de les dades que produeixen, els ciutadans haurem de decidir en què invertirem les nostres dades i quin rendiment en traurem.

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *