Entrevistes NacióDigital.cat
Aubrey de Grey: «En 30 anys podrem rejovenir els nostres cossos eternament»
28 de maig de 2018
0
, , , ,

(Entrevista publicada el 10 d’abril de 2016 a NacióDigital)

El científic considera que els patiments de l’alzheimer o el càncer són innecessaris i que és possible revertir-los | “Estalviarem en medicines i residències per a la gent gran, perquè tothom tindrà un cos jove”

Aubrey de Grey, doctor en Biologia i fundador de SENS | Adrià Costa
El biogerontòleg Aubrey de Grey (Londres, 1963) fa dues dècades que investiga la manera d’eliminar el dany del nostre cos que, amb el pas de temps, provoca l’envelliment de l’ésser humà. Aquest doctor en Biologia per la Universitat de Cambridge està convençut que és possible rejovenir l’interior del nostre cos, de manera que el final de les nostres vides no sigui una càrrega que només podem suportar a partir de medicaments pal·liatius.
De Grey va crear ara fa set anys la SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence Research Foundation), on treballa per identificar i promoure la reversió dels diversos aspectes de l’envelliment. El científic considera que els patiments de l’alzheimer o el càncer són innecessaris. Aubrey de Grey va tancar amb la seva conferència de dijous passat el cicle de l’exposició: “Més a menys humans”, coorganitzat pel CCCB i la Fundació Víctor Grífols.

– Per què diu que hem de combatre l’envelliment?

– Envellir no és bo i produeix un patiment innecessari. Fins ara es diferencia l’envelliment de l’alzheimer o l’esclerosi, per posar dos exemples. Però és el mateix. Tenim un problema psicològic. Ens hem autoconvençut que és natural perdre facultats físiques i mentals amb l’edat i suportem estoicament les seves conseqüències. Però no veig per què ha de ser així.
 Vostè diu al llibre La fi de l’envelliment que viurem eternament. Ens ho explica?
– Cert. En el futur no hi haurà cap límit en l’edat que cada persona voldrà viure. L’organisme continuarà envellint com fins ara, però podrem reparar el dany que el metabolisme produeix. El propòsit del nostre treball a SENS és trobar maneres per eliminar aquests danys acumulats. Si ho aconseguim, no importarà l’edat del cos. És com un cotxe vintage, que pot haver-se creat fa 100 anys però que funciona perfectament per dins. L’única causa que matarà a la gent seran els accidents fortuïts o algun altre desastre de la natura.
– I quan creu que això serà possible?
– En les següents dècades serem capaços de desenvolupar la primera generació d’aquestes teràpies. I aquestes només ens donaran uns anys de rejoveniment, perquè no podran reparar per complet tot el dany del nostre cos. Però després podran aplicar-se més d’una vegada.

– Vostè proposa que una persona a l’edat de 60 anys, per exemple, pugui tenir el cos d’una de 30?
– Exacte. Alguna gent viu més o menys en funció de com s’hagi cuidat al llarg de la seva vida, o de l’entorn que tingui. Però res evita l’envelliment del cos i el seu deteriorament. Amb SENS ho aconseguirem.


Aubrey de Grey. Foto: Adrià Costa

– Molts dels que ens llegeixen ara tindran la possibilitat de rejovenir el seu cos, doncs?

– Segurament sí. Les meves estimacions em diuen que en 30 anys ja podrem començar a aplicar aquesta teràpia. Però aquesta és una tecnologia molt pionera i pot ser que la predicció sigui més o menys encertada.
– Si com vostè proposa vivim eternament, en el moment de morir no patirem?
– Potser sí, però no com ara. Vull deixar clar que nosaltres no estem treballant amb la longevitat, aquest és un efecte secundari. Investiguem per mantenir la gent sana. Les medicines que estem desenvolupant seran molt més efectives que les que tenim avui.

– Per portar endavant el seu projecte va crear la Fundació Mathusalen a través de la qual recapta fons per investigar. Quins són els principals donants?

– Quan vaig publicar el llibre on explico tot el projecte, demanava als lectors que si creien en la meva proposta, es fessin donants. La veritat és que llavors vam obtenir bastants diners, però mai és suficient. La meva mare va morir fa cinc anys, i em va deixar una herència que l’he posat gairebé tota al projecte SENS.
– S’especula que empreses tecnològiques com Apple, Microsoft o Google financen també part del seu projecte. És cert?
– No, en absolut. Apple i la resta de companyies que has mencionat no estan invertint en SENS i no crec que estiguin fent res en aquesta àrea. Google sí que té la seva pròpia investigació sobre l’envelliment, i ho fa a través de la companyia Calico. Però s’equivoca en la seva tesi perquè li dedica molt temps a entendre en què consisteix la vellesa. Considero que aquesta no és la qüestió.
– Qui podria estar interessat a donar diners per una teràpia de la qual potser no se’n podrà beneficiar?
– Gent que ara és jove que pensi com serà la seva vellesa. La majoria de persones que donen diners, per exemple per causes humanitàries, no esperen un benefici per a elles, sinó que ho fan per altruisme. Per què no investigar unes teràpies que d’aquí a unes dècades puguin ajudar a molta gent? Cada dia moren 100 mil persones en tot el món per malalties associades a l’envelliment.
– Quines reaccions ha obtingut al llarg d’aquests anys de la comunitat científica?
– Ara tinc millors crítiques que quan vaig començar. Fa 16 anys, ningú volia cooperar, ni volien saber res del que estava plantejant. Però amb el temps, n’he obtingut un major reconeixement dels meus col·legues i ja no ho veuen tan impossible.

Aubrey de Grey. Foto: Adrià Costa

– El 2005, vostè va proposar a la comunitat científica que trobessin la manera de refutar les seves idees. Ningú ho va aconseguir. En els darrers anys, algú li ha portat la contrària?

– Ningú ha pogut refutar encara les meves idees. És possible revertir el dany que pateix el nostre organisme i és possible aconseguir-ho rejovenint els cossos. Fins i tot vaig oferir 20.000 dòlars a qui en pogués portar la contrària científicament, és clar. Però ho vaig fer sabent que ningú els guanyaria.
– Amb SENS serà més fàcil també evitar les malalties cròniques?
– Sí, ho serà. Però no vull fer trampes al respecte. Avui, amb les tecnologies existents, ja podem mantenir sota control algunes de les malalties cròniques com l’alzheimer o el càncer. Així que probablement d’aquí a tres dècades això estigui encara més controlat.
– Si podem viure eternament, com suportarà el planeta una població en constant creixement?
– Per descomptat hi ha molts efectes de les meves investigacions pels quals no tinc resposta. Això ha passat sempre en la història. Ningú va detenir la revolució industrial perquè pensés que era una mala idea o perquè no sabés com reaccionar davant de l’evolució de la humanitat. No crec que això ens hagi de preocupar. Menciones el creixement de població. Quin problema hi ha en això? La pol·lució ambiental? Aquest problema el tenim igualment ara perquè fem servir malament els recursos que tenim.
– És qüestió dels altres resoldre els efectes derivats de la lluita contra l’envelliment?
– No, no faig com alguns col·legues que es desentenen de les repercussions de les investigacions. És també responsabilitat meva, per descomptat, només que penso que no hem d’amoïnar-nos gaire ara per això.
– Molts països europeus tenen un greu problema per l’envelliment de la seva població. Suposa una gran quantitat de recursos, en medicines i tractaments. SENS pot estalviar també molts diners públics…
– És clar, la gent gran necessita medicines, els joves moltes menys. A més, no caldran les residències, que actualment suposa una complicació familiar, a més de la inversió de recursos per part dels governs. Tindrem més llits buits als hospitals, etc. Pensa que aquestes teràpies existiran abans que tu arribis als 80 anys. Potser no estaràs ja tan sana com ara però podràs revertir, en part, el mal que estigui fent patir el teu cos.
– Ha parlat amb algun polític sobre el projecte per saber si podrien estar interessats a apostar per la seva investigació?
– No, realment. A ells no els interessa SENS perquè encara no es pot aplicar. Els polítics només persegueixen l’opinió pública durant els quatre o vuit anys que manen. Com que res ha de passar durant les pròximes dues o tres dècades, no tenen gens d’interès. Tenim particulars que posen 10 dòlars o més al mes. I això és d’agrair. Cada dòlar compta.
– Creu que els seguidors d’alguna religió es podrien negar a seguir la teràpia de SENS?
– No ho crec en absolut. Totes les religions busquen sanar i que no hi hagi dolor. I SENS precisament està dedicat a minimitzar-ho. Més mal causa l’envelliment i és acceptat per totes les religions.
– En algun moment ha pensat a tirar la tovallola i deixar de banda el seu projecte?
– No, mai. Sempre n’he estat molt convençut. M’ajuda aquesta entrevista i totes les que he fet al llarg dels anys des que vaig començar. Cada cop més gent sap què és SENS, i pensa en la possibilitat de canviar la manera en què vivim i entenem l’envelliment. Indirectament, això fa que altres proporcionin recursos per avançar en les investigacions i que, cada cop, sigui més possible rejovenir a la gent.  

Aubrey de Grey. Foto: Adrià Costa

About author

Karma

Continguts relacionats

Sí, fem vaga

(Article d’opinió publicat el 7/3/2018 a Nació...

Llegir més
1200_1517742870576_1453398394foto_554908O

«​Amb la corrupció política no es pot ser només reactiu: ens empobreix i malmet la qualitat democràtica»

La corrupció continua sent una matèria d’i...

Llegir més
1200_1524767083IMG_2712

Arxivers catalans preserven més de dos milions de tuits sobre abusos sexuals del #Cuéntalo

(Article publicat a NacióDigital el 20/6/2018) Fa...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *