Articles Intel·ligència Artificial
Projecte #Cuéntalo: una bona manera de no oblidar
16 de Gener de 2019
0
, , , , , , , ,

L’anàlisi de gairebé 3 milions de tuits revela més de 160 mil històries d’agressions sexuals

La periodista Virginia Pérez Alonso va relatar un cas que li havia passat feia anys. I el seu text va provocar que Fallarás llancés a Twitter l’etiqueta #Cuéntalo, per visibilitzar el dolor de moltes altres dones. Aquí va començar tot.

14 dies més tard els arxivers Vicenç Ruiz i Aniol Maria, de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, havien aconseguit rescatar 2,75 milions de tuits. El que suposava un volum de 13 GB d’informació. Ells van contactar amb mi, com a periodsita especialitzada en dades, perquè difongués que havien recuperat d’una eina privativa la memòria col·lectiva de milers de dones de 60 països. Però també per analitzar el big data generat en només dues setmanes.

Llavors, jo vaig contactar amb l’investigador Fernando Cucchietti, que lidera el grup d’analítica i visualització de dades del Barcelona Supercomputing Center (BSC). I aquí va començar el Projecte #Cuéntalo.

Gràcies a la col·laboració d’aquest equip, avui se sap que dels gairebé 3 milions de tuits rescatats, hi van haver 790 mil usuàries úniques. Potser és una dada que diu poc, però si afegim que 160 mil van ser històries originals i que, d’aquestes, unes 50 mil van ser relatades en primera persona, ja ens diu molt més.

«50.000 són testimonis en primera persona. 1 de cada 7 relata una violació»

De les 50 mil històries explicades en primera persona, 1 de cada 10 relata un assassinat; 1 de cada 7, una violació; 3 de cada 10, una agressió sexual; 1 de cada 6, maltractament; a 1 de cada 3, es parla d’assetjament; a 1 de cada 3, s’esmenta la por a sortir de casa, a caminar sola, etc.

En total, es van relatar més de 3.500 violacions o agressions sexuals a menors de 18 anys. I més de 1.000, a menors de 12 anys. Moltes d’aquestes històries es van explicar per primera vegada.

Vam fer una roda de premsa a Madrid el desembre passat per presentar el Projecte #Cuéntalo i les primeres conclusions derivades de l’anàlisi dels 13GB d’informació de l’etiqueta. També es va donar a conèixer la visualització interactiva realitzada per l’equip del Barcelona Supercomputing Center, des de la qual accedir a les 160 mil històries originals.

Ara ho volem fer a Barcelona. Aquest divendres 18 de gener, oferirem totes les dades de la primera anàlisi del moviment #Cuéntalo. L’acte comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Núria Balada Cardona.

LLoc: Centre Cívic Drassanes, carrer Nou de la Rambla, 43. A les 12h.

Us hi esperem!

About author

Karma Peiró

Continguts relacionats

justicia_lab_post

¿Puede la IA crear un mundo más justo?

(Artículo publicado en el CCCBLab el 2 de marzo d...

Llegir més
Lamira2

Reportatge: «‘Scanning girls’, les caçadores de partícules»

(article publicat a la revista La Mira.cat el 22 j...

Llegir més
Captura de Pantalla 2020-05-15 a les 10.40.47

«Set lliçons per a lluitar amb les dades d’una pandèmia»

Per RICARDO BAEZA-YATES i KARMA PEIRÓ ...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *