Articles Entrades General Intel·ligència Artificial
3 milions de tuits….
10 de març de 2019
0
, , , , , , , , , ,

El 8 de març de l’any passat vam aixecar les nostres veus i vam manifestar-nos als carrers per dir ‘prou’. Prou d’abusos sexuals, prou de desigualtats salarials, prou d’explotació laboral, prou de càrregues familiars injustes, prou de no visualitzar-nos per aportar coneixement, prou que el món sigui exclusivament relatat i explicat en masculí. Enguany alcem de nou les veus i tornem a sortir als carrers a cridar que volem un món just i igualitari.

Jo alço la meva, en especial, en contra de la violència masclista. Us deixo l’article que vaig publicar fa uns dies…

Tant de bo aviat ja no calgui manifestar-se per aquestes qüestions.

 ———————————————————————————————————————————-
Article publicat al Món de Demà (#13. El canvi de les dones. 25/2/19)

El moviment #Cuéntalo ha recollit 13 GB de denúncies de violència masclista. L’anàlisi en ‘big data’ reflecteix una imatge insospitada per desconeguda i esfereïdora

“Em dic Jenn Díaz i fa 10 anys vaig patir violència masclista. No ho explico com a víctima, sinó com a supervivent”, es va atrevir a contar en públic l’escriptora i diputada d’ERC. Ho va fer al Parlament de Catalunya per donar visibilitat d’aquesta xacra social, d’aquest problema estructural que no entén de classes socials, origens ni professions.

No ha estat l’única que des del darrer 8 de març s’ha arriscat a alçar la  veu. El moviment #Cuéntalo -impulsat a Twitter per la periodista Cristina Fallarás a finals d’abril de 2018, arran de la injusta sentència cap als membres de La Manada- va desfermar un clam irat com el de la Jenn Diaz. Milers de tuits denunciaven agressions sexuals, violacions brutals, assassinats, vexacions i por. Por a sortir sola, a caminar per llocs poc transitats, a vestir de manera ‘provocativa’. #Cuentalo es va convertir en trending topic mundial en unes hores i les històries van arribar de nombrosos països, entre ells Espanya, Argentina, Mèxic, Colòmbia o Xile.

Els arxivers Aniol Maria i Vicenç Ruíz -membres de l’Associació d’Arxivers de Catalunya– van rescatar tot el contingut deixat a Twitter i el van preservar, conscients que avui la història s’escriu també a les xarxes socials. Es van posar en contacte amb mi perquè publiqués que havien recopilat 13GB de denúncies de violència masclista. Però a diferència del #MeToo, aquí no hi havia estrelles de cinema ni famoses: eren veus de dones anònimes, de totes les edats i condicions socials que expressaven el seu dolor en 140 caracters. Vaig contactar llavors amb l’equip de Fernando Cucchietti– cap de dades i visualitzacions del Barcelona Supercomputing Center- perquè ens ajudés a analitzar el big data que havia provocat l’acció de Fallarás.

# Un de cada deu tuits expliquen un assassinat; un de cada set, una violació; tres de cada deu, una agressió

Relats en primera persona

Així va començar el Projecte #Cuéntalo i ara, després de vuit mesos de treball conjunt, tenim una imatge ‘en tres dimensions’. En 14 dies es van recopilar gairebé 3 milions de tuits, dels quals 790 mil eren d’usuàries úniques, 160 mil eren tuits originals (es descarten retuits i likes) i uns 50 mil eren relats estan en primera persona.

Relats com aquest: Tinc 16 anys i surto a una festa amb les meves amigues. Prenc un parell de copes. Un noi abusa de mi mentre jo li suplico que s’aturi. Ho explico però durant molt de temps vaig pensar que era culpa meva per anar borratxa. No ens callem #Cuéntalo”.

També vam analitzar el contingut de 10 mil relats en segona persona.

Com aquest: “Té 54 anys i està en coma perquè la seva parella va arribar borratxo a casa i la va colpejar amb una destral. Ho explico jo perquè la meva tieta no pot. #Cuéntalo”.

Ara sabem que 1 de cada 10 tuits expliquen un assassinat (9,8%); 1 de cada set una violació (14%); 3 de cada 10, una agressió sexual (28%); un de cada sis un maltractament (15,7%), en 1 de cada 3 es parla d’assetjament (35,5%), en 1 de cada 3 es menciona la por a sortir sola (29,5%). Malauradament, els menors també van ser protagonistes:  es van explicar més de 3.500 violacions o agressions sexuals a menors de 18 anys. I més de 1.000 a nens per sota dels 12 anys. Bona part d’aquestes històries es feien públiques per primer cop i procedien de més de 60 països.

Una dimensió enorme

L’anàlisi denuncia la violència masclista, però també la falta d’avaluacions de polítiques públiques. Es recullen dades amb criteris diferents per part dels organismes responsables, amb el qual resulta molt complicat encertar en protocols i mesures per a protegir les dones. I les sentències absolutòries dels darrers mesos desanimen a arribar a judici.

No és qüestió de copsar únicament la punta de l’iceberg (la quantitat de dones assassinades a mans de les seves parelles), sinó de visualitzar-ne la dimensió real. I aquesta és enorme, tal com ha quedat palès amb el moviment #Cuéntalo.  El projecte és una memòria col·lectiva, de proporcions aclaparadores, que ja no es pot negar.  I que obliga a actuar de manera urgent.

Projecte Cuéntalo: http://proyectocuentalo.org/

About author

Karma Peiró

Continguts relacionats

Captura de Pantalla 2022-02-08 a les 8.27.12

Dones de primera a la ciència més propera

Què tenen en comú dues matemàtiques, dues biòl...

Llegir més
Imatge_partint_de_la_intel·ligència_artificial_i_la_creativitat_humana

La intel·ligència artificial, salvarà o acabarà amb el periodisme?

“No soc un humà, soc un robot. Un robot que pen...

Llegir més
estonia-ciudades

Estònia, paradigma de societat digital

(Article publicat a la revista Eines. Novembre 202...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *