General
El valor del periodisme de dades
6 de maig de 2019
0
, , , ,

Crec que va ser el 2011 quan vaig interessar-me pel periodisme de dades. Referents internacionals com The New York Times, Washington Post, The Guardian o Pro Publica mostraven milers de dades en mapes  o esferes de colors, amb diferents dimensions, que en passar el ratolí s’obrien en un desplegable amb més informació. Aquesta interactivitat dels gràfics era nova fa 8 anys.

Avui, el periodisme de dades és una disciplina prou coneguda, sobretot per la proliferació de repositoris de dades obertes que inunden Internet. En compliment de les lleis de transparència de cada país, les pàgines d’administracions i institucions públiques mostren gran quantitat de datasets, disposats per ser analitzats i visualitzats. L’habilitat és aconseguir tractar aquestes dades i convertir-les en històries periodístiques, innovadores, que contribueixin a explicar la realitat, a oferir serveis o ajudin a prendre decisions.

El Periodisme de Dades a Catalunya va començar amb les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data, que vaig co-organitzar del 2013 al 2015, en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI). La curiositat que em va moure a indagar en què consistia, va fer que portés als millors periodistes nacionals i internacionals a explicar com treballaven periodísticament les dades.

Seguint amb el mateix esperit, aquest any s’ha inaugurat a la FCRI el Diploma d’Especialització Universitari (D.E.U) de Periodisme i Visualització de Dades, del qual soc la co-directora. La primera edició (que es va estrenar l’octubre passat) està sent una aventura d’allò més interessant. Especialment pel magnífic grup d’alumnes (11 en total) que van apostar per aquest DEU. Tenen una actitud increïble per superar-se i adquirir coneixements tècnics que mai abans s’havien plantejat. Com ara la programació informàtica, estadística, BBDD, programació de R, D3, visualització de dades, etc.

Si estàs llegint aquesta entrada i estàs interessat/da en saber més sobre aquest postgrau de dades, vine aquest dijous 9 de maig, de 14 a 15h, a l’aula 104 de la Facultat de de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Farem una masterclass amb en Marçal Sintes (director), la periodista de dades Eli Vivas i jo mateixa. També comptarem amb la intervenció d’una alumna que actualment està cursant el D.E.U.

T’hi esperem!

About author

Karma Peiró

Continguts relacionats

COVID 19

«La falsa transparència en temps de Covid-19»

Aquests dies s’ha reclamat saber quines són le...

Llegir més
Captura de Pantalla 2020-02-06 a les 16.53.50

Com la intel·ligència artificial està canviant el món

El 2011, el popular concurs de televisió nord-ame...

Llegir més
Captura de Pantalla 2019-11-24 a les 19.16.19

Recopilació d’articles 2019

Ara que s’ha acabat el 2019, res millor que ...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *