En directe... Entrades General Intel·ligència Artificial Pioneres
Premi #DonaTic Divulgació 2019
9 d'octubre de 2019
0
, , , , , ,

Estic molt emocionada i agraïda per haver rebut el Premi #DonaTic Divulgació 2019 que atorga la Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat. Gràcies per valorar la trajectòria de 25 anys donant a conèixer com la tecnologia ens canvia la societat.

Vaig començar el 1995 a treballar al primer proveïdor d’Internet, #Servicom, i des de llavors vaig saber que la meva passió era entendre la complexitat de la tecnologia i explicar-la per a tothom.

Per ser de les primeres periodistes a #Internet, he tingut la sort de formar part de les primeres redaccions i projectes digitals més interessants d’aquest país. I he treballat en mitjans digitals i tradicionals, públics i privats, sempre divulgant la tecnologia. 

Vull mencionar la Revista Web, la primera en paper sobre temes d’Internet (del Grup Godó, 1996), en.red.ando, la pionera revista digital (1998-2005); DeTeletrabajo.com (newsletter amb el sociòleg Emilio Sáez Soro); la investigació sobre les Xarxes de Telecentres a Espanya; el programa de Catalunya Ràdio Bits de Nit (amb les increïbles Sílvia Llombart, Lucía Calvo, Mònica Ramoneda i Helena Abellán); el podcast Ladridos al Amo (amb Luís Ángel Fernández Hermana); i els companys de les redaccions del 324.cat de TV3, La Vanguardia digital, i molt especialment l’equip del NacióDigital, mitjà del qual vaig ser directora durant tres anys (2015-18).

He escrit sobre les primeres pàgines a Internet, comunitats virtuals, l’inici #Facebook, eines per a publicar en la Web 2.0, etc. Fins que vaig descobrir les #dades, i com es podien aplicar per explicar noves històries, que ajudessin a entendre la dimensió de fets socials. En un to de retiment de comptes, per millorar les polítiques públiques.

Un dels treballs dels quals em sento més orgullosa és el reportatge d’investigació: Desprotegides, malgrat tot”, fet amb el gran mestre Xaquín Veira i la fantàstica Rocío Minvielle. Junts vam dimensionar la #violènciamasclista a Catalunya: 75 mil dones cada any pateixen fets molt greus!

Ara vull explicar la complexitat de la intel·ligència artificial i, en concret, dels algorismes de decisió automàtica que s’apliquen a #Catalunya. Tenen un potencial enorme, són invisibles, i hi són per tot arreu! Molt aviat, es farà públic un informe que elaboro per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

I entretant, rescataré més històries de pioneres de la tecnologia i la ciència, com les teixidores dels primers ordinadors: “Les dones dels algorismes”, publicat a La Mira.cat No us el podeu perdre!!.

Perquè sí, perquè cal posar a la història també els noms femenins.

 

Teresa i Lola Carmona van ser teixidores d’algorismes. Foto: Sira Esclasans

Gràcies de nou pel premi!!

About author

Karma Peiró

Continguts relacionats

Imatge_partint_de_la_intel·ligència_artificial_i_la_creativitat_humana

La intel·ligència artificial, salvarà o acabarà amb el periodisme?

“No soc un humà, soc un robot. Un robot que pen...

Llegir més
estonia-ciudades

Estònia, paradigma de societat digital

(Article publicat a la revista Eines. Novembre 202...

Llegir més
justicia_lab_post

¿Puede la IA crear un mundo más justo?

(Artículo publicado en el CCCBLab el 2 de marzo d...

Llegir més

There are 0 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *